Αν για εσάς το ξεφλούδισμα της πατάτας είναι δύσκολο, σας έχουμε τη λύση. Το παλιό και αλάνθαστο κόλπο της γιαγιάς για εύκολο και γρήγορο ξεφλούδισμα.
Όταν βράζετε πατάτες προσθέστε μια πρέζα αλάτι στο νερό. Αυτό χαλαρώνει την φλούδα και κάνει το ξεφλούδισμα πολύ πιο εύκολο.
Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά στο κυρίως γεύμα. Όλοι τις λατρεύουν και μεγάλοι. Ωστόσο, αν έχετε βαρεθεί να τις τρώτε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή για πατάτες στον φούρνου με μουστάρδα και μέλι που λιώνουν στο στόμα.
Υλικά
1½ κιλό πατάτες (με τη φλούδα), κατά προτίμηση βιολογικές,
100 ml ελαιόλαδο
30 ml χυμό λεμονιού
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας ταχίνι ή φιστικοβούτυρο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα
1 κουτ. σούπας ξερό κόλιανδρο, σε κόκκους
3 κουτ. σούπας φυλλαράκια ρίγανης (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε 1 κουτ. σούπας ξερή)
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες (με τη φλούδα), τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το ταχίνι ή φιστικοβούτυρο, τη μουστάρδα, τις σκελίδες σκόρδου, το πιπέρι καγιέν ή την καυτερή πάπρικα, τον ξερό κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαριναριστούν για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Διαλέγουμε ένα ταψί που να χωράει τις πατάτες σε μία στρώση, το λαδώνουμε καλά και αραδιάζουμε τις πατάτες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια ρίγανης.
Ψήνουμε περίπου 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι πατάτες, φροντίζοντας να τις ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Πηγή: gastronomos.gr