Όταν πριν έξι χρόνια έγινε γνωστό ότι νέος πρόεδρος του ρωσικού κολοσσού Rosneft ορίστηκε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρτ Σρέντερ, πολλοί το είχαν αμφισβητήσει, ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για fake news! Λίγο αργότερα, όταν διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η είδηση ήταν ακριβέστατη, άλλαξαν αφήγημα, λέγοντας ότι «ο Σρέντερ είναι ένας “προδότης” που πούλησε την ΕΕ για έναν καλό μισθό»!
Φυσικά, η Αγορά γνωρίζει τι παίζεται στο παρασκήνιο, καθώς και ποιοι παίκτες έχουν δημιουργήσει ένα κονσόρτσιουμ που έχει συνεταιριστεί με την Τουρκία κι αντιμάχεται, μεταξύ άλλων, και τα ελληνικά ενεργειακά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον Μάρτιο 2005, ο τότε καγκελάριος Σρέντερ χάνει τις εκλογές από την Μέρκελ. Ο Σρέντερ, είναι ο άνθρωπος που εν πολλοίς, σχεδίασε τις δομές της ΕΕ για τα επόμενα 40-50 χρόνια. Άφησε βαθιά το αποτύπωμά του στην Γερμανία και την ΕΕ. Από το 1999 ως το 2005, είχε τοποθετήσει ως επικεφαλής της Καγκελαρίας τον Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγιερ, τον οποίο η Μέρκελ έχρισε υπουργό Εξωτερικών, τον κράτησε στην θέση αυτή ως το 2017 κι αργότερα έγινε Πρόεδρος της Γερμανίας.
Ο Σρέντερ, ενώ είχε τεράστια πολιτική προίκα και μπορούσε να εργαστεί οπουδήποτε σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μερικές εβδομάδες αφότου έχασε τις εκλογές, πάει στην Ρωσία, προκειμένου να εργαστεί ως σύμβουλος στη Rosneft. Ασφαλώς, δεν ήταν “προδότης”. Αντίθετα, ακολουθούσε την γερμανική πολιτική που ήθελε διακαώς την συνεργασία με τη Ρωσία ειδικά στο ενεργειακό.
Προς τεκμηρίωση αυτού, αρκεί να μελετήσει κανείς το βιογραφικό του αναπληρωτή προέδρου της Rosneft, ο οποίος είναι Γερμανός, γνωστός τραπεζίτης της Dresdner Bank. Πρόκειται για τον Ματίας Γουόρνινγκ, ο οποίος ήταν και επικεφαλής του αγωγού Nord Stream από το 2006 με έδρα την Ελβετία. Κι αργότερα ανέλαβε επικεφαλής του Nord Stream II, θέση στην οποία βρίσκεται ως σήμερα.
Ο Ελβετός τραπεζίτης
Ο πατέρας του ευρωομόλογου, Ελβετός τραπεζίτης και “ιερό τέρας” της τραπεζικής αγοράς, Χανς Γκεόργκ Ρούντλοφ, είναι άλλη μια επιλογή του διδύμου Πούτιν-Μέρκελ και δεν θα μπορούσε να λείπει από την Rosneft! Όλοι γνωρίζουν τον Ρούντλοφ ως επικεφαλής της γιγάντιας Barclays Bank, λίγοι ότι από το 2018 κατέχει θέση στο Δ.Σ, της Rosneft! Πρόκειται για ένα πανίσχυρο κονσόρτσιουμ κρατών και πολυεθνικών, στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται Γερμανία και Ρωσία. Στο σημείο αυτό ας κοιτάξουμε στο παρακάτω γράφημα όπου παρουσιάζονται τα μέλη του Δ.Σ. της Rosneft, καθώς και οι οικονομικές τους απολαβές σήμερα:
Σε σχέση με την κατάσταση πριν μερικά χρόνια είναι βέβαιον ότι μειώθηκαν οι θέσεις των Ρώσων στο ΔΣ της Rosneft, μόλις σε τρεις (Σεχίν, Νόβακ και Ορέσκιν). Κάτι που προσωπικά το ανέμενα αφού, το ποσοστό του ρωσικού δημοσίου σίγουρα θα έπεφτε κάτω από το 50,1%. Όπως κι έγινε πριν δύο χρόνια με την Ρωσία να ρίχνει για πρώτη φορά το μερίδιό της στο 49,9%.
Η Rosneft παλιότερα ανήκε εξ ολοκλήρου στο ρωσικό Δημόσιο. Και βρισκόταν πάντοτε πρώτη στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων. Με μια εντυπωσιακή κίνηση, ο Πούτιν ξεκίνησε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, πουλώντας μεγάλα μερίδια σε ξένους επενδυτές. Όπως προαναφέραμε έβαλε στο Δ.Σ. τους μεγαλοτραπεζίτες Γουόρνινγκ και Ρούντλοφ. Έτσι, η Rosneft απόκτησε τεχνογνωσία στην διαχείριση των διαδρομών του χρήματος στην ΕΕ και πλήρη γνώση του ευρωσυστήματος.
Μπίζνες Γερμανίας-Ρωσίας
Επίσης όπως προαναφέραμε, ο Γουόρνινγκ τοποθετήθηκε επικεφαλής του Nord Stream II. Τα πρόσωπα που μπήκαν στο Δ.Σ. της Rosneft είχαν πάντα την έγκριση της Μέρκελ, ώστε να ανοίξουν την όρεξη διεθνών επενδυτών. Κάπως έτσι, οι επενδυτές άρχισαν να μην βλέπουν με καλό μάτι την εχθρική στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Rosneft. Βέβαια, ποσοστό δεν πήρε άλλος πλην της BP, η οποία απέκτησε τότε το 19,75% των μετοχών, κερδίζοντας μια έδρα στο Δ.Σ.
Έτσι, μαζί με τους Γερμανούς Σρέντερ και Γουόρνινγκ, στο Δ.Σ. της Rosneft εισήλθε και ο τότε επικεφαλής της BP, Ρόμπερτ Ντάντλεϊ. Λίγο αργότερα, εισήλθαν ο Φαιζάλ Αλσουγουαίντι, μεγαλοεπιχειρηματίας και εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του Κατάρ, το οποίο αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Γερμανίας και στην πορεία απέκτησε και δεύτερη θέση στο Δ.Σ. με την τοποθέτηση του Χαμάντ Ρασίντ αλ-Μοχανάντι.
Τα χρόνια περνούσαν και η ΕΕ εξακολουθούσε να το παίζει “διώκτης” του Πούτιν. Στις συνόδους και στο Ευρωκοινοβούλιο διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτοασκήσει κριτική στο Κρεμλίνο, αλλά οι μπίζνες Γερμανίας-Ρωσίας γιγάντωναν στο παρασκήνιο! Όπως γιγάντωναν οι μπίζνες BP-Γερμανίας-Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας. Το 2018 η Rosneft αποποιήθηκε τα περιουσιακά στοιχεία που είχε στην Βενεζουέλα. Το ίδιο έκανε και η BP. Προφανώς για να ανοίξουν τον δρόμο στους φίλους του Τραμπ προς την Λατινική Αμερική.
Η BP ανέπτυξε σχέσεις με την αζέρικη SOCAR στο ενεργειακό πεδίο του Σαχ Ντενίζ ΙΙ. Έδιωξαν τους Γάλλους της TOTAL από εκεί και η τουρκική TPAO απέκτησε το 20% του πεδίου, απ’ όπου η Ελλάδα προμηθευόταν φυσικό αέριο! Η ειρωνεία είναι ότι αγοράζεις φυσικό αέριο από αυτόν που θέλει να σου κλέψει το δικό σου. Τα “μεγάλα παιδιά” στο “big oil” έχουν πάντα ένα τρόπο να τα βρίσκουν στο τέλος της ημέρας.
Έτσι, η γαλλική ΤΟΤΑL που έχασε το μερίδιο της στο Αζερμπαϊτζάν, απέκτησε τελικά το μερίδιο της BP στην Βενεζουέλα! Κράτησε όμως το μερίδιό της στον αγωγό Μπακού-Τσειχάν όπου όλοι μαζί είναι συνέταιροι με τον Ερντογάν. Γι’ αυτό ουδείς ψέλλισε το παραμικρό για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εν μέσω πανδημίας, το 2020, η BP αλλάζει CEO. Φεύγει από το τιμόνι της ο “δεινόσαυρος” Ρόμπερτ Ντάντλεϊ κι αναλαμβάνει ο Μπέρναρντ Λούνεϊ. Στο Δ.Σ. της Rosneft, βρίσκονται τόσο ο παλιός όσο και ο νέος CEO της BP. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Το πολιτικό πρόβλημα στην γερμανορωσική συμμαχία και στον αγωγό Νord Stream II ήταν κυρίως ο ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστρία, που ήταν αντίθετος με την γερμανική πολιτική και για τον Nord Stream II και για το μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα επέκρινε το Βερολίνο η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών (2017-19) Κάριν Κνέισλ. Η Κνέισλ το 2018 παντρεύτηκε έναν επιχειρηματία στο Γκάμπλιτζ της Αυστρίας. Ο Πούτιν πήγε πήγε στον γάμο της και μάλιστα χόρεψε μαζί της.
Οι φωτογραφία αυτή έγινε αφορμή να δεχτεί η Κνέισλ επικρίσεις ότι κάλεσε στον γάμο της τον Ρώσο πρόεδρο. Η Κνέισλ έχει σπουδάσει στο Εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και μιλά άπταιστα Αραβικά. Ο πατέρας της ήταν ο προσωπικός πιλότος του Βασιλιά Χουσεΐν A’ της Ιορδανίας. Και ώ του θαύματος, ο επίμαχος χορός το 2018 κατέληξε την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, στο να οριστεί η Κνέισλ μέλος (πρώτη γυναίκα) του Δ.Σ. της Rosneft.
Διεθνές φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη
Αυτές τις μέρες όλοι παρευρίσκονται στο διεθνές φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, όπου λαμβάνονται και αποφάσεις για το μέλλον των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, για την μετα-Νετανιάχου εποχή στο Ισραήλ, για την αναβάθμιση των σχέσεων με Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, για τις διαθέσεις του νέου ιδιοκτήτη των ισραηλινών και κυπριακών οικοπέδων, της αμερικανικής Chevron και φυσικά για την τύχη των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σαν να μη έφτανε η δήλωση Δένδια που βγάζει την Ελλάδα εκτός της ενεργειακής εικόνας, ήρθε και στις 8 Ιουνίου η δήλωση της Προέδρου Σακελλαροπούλου προς το ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS, η οποία διανεμήθηκε στις αποστολές του Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Οι συμμετέχοντες έμαθαν ότι η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την Ρωσία στο φυσικό αέριο και ίσως και στο υδρογόνο. Φυσικά ως πελάτης και εισαγωγέας.
Διότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιστά τις προσταγές της ΕΕ όπως τους ενημέρωσε επίσημα η Πρόεδρος, μιας και πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προσανατολίζουν σε ήπιες μορφές ενέργειας! Σε μια αποστροφή του λόγου της μάλιστα αναφέρει ότι θα πολεμήσουμε και τα πλαστικά, ως υποπροϊόντα υδρογονανθράκων που είναι. Σαν να τους είπε δηλαδή, «για πετρέλαιο και φυσικό αέριο όλοι εσείς στην Αγία Πετρούπολη, να πάτε να βρείτε κάποιον άλλο να συνεργαστείτε στην Μεσόγειο». Οπότε εάν διαβάσετε το άρθρο μου για τον ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) θα καταλάβετε ότι εμμέσως η πρόεδρος ουσιαστικά τους προτρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα στην δυνάμει ελληνική ΑΟΖ.
πηγή: slpress.gr