Πώς το bitcoin φέρνει νέο παγκόσμιο κραχ – Σε τι οφείλεται η άνοδός του

Κοινοποίηση:
1

Η σύγκριση του ανοδικού κύκλου του 2021 με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 που συνηθίζουμε να κάνουμε, ίσως τελικά δεν είναι η κατάλληλη

Με τεράστια ανησυχία παρακολουθούν οι τραπεζικοί οίκοι αλλά και οι κυβερνήσεις το ξέφρενο ράλι του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων προειδοποιώντας για εξελίξεις στο οικονομικό σύστημα που μόνο ευχάριστες δεν θα είναι!

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής προειδοποίησε τους πολίτες για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων, σε κοινή επίσημη δήλωση με τη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της χώρας.

Ανέφεραν ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια κατηγορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές απώλειες στους κατόχους τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας απώλειας του συνόλου των πόρων που επενδύθηκαν.

Προς στιγμή θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως οι υπεύθυνοι της κεντρικής τράπεζας συμβουλεύουν αποσκοπώντας στο καλό των πολιτών που υποτίθεται έχουν κληθεί να υπηρετούν, όχι το δικό τους.

Μόνο όμως προς στιγμή. Αρκεί μια στοιχειώδης έρευνα και λίγα δευτερόλεπτα στη μηχανή αναζήτησης της Google, για να διαπιστώσεις πως από το 2015 το επίσημο κρατικό νόμισμα της Αργεντινής έχει χάσει το 99,93% της αξίας του έναντι του Bitcoin!

Η σύγκριση του ανοδικού κύκλου του 2021 με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 που συνηθίζουμε να κάνουμε, ίσως τελικά δεν είναι η κατάλληλη.

Ναι μεν υπήρξαν αρκετές σημαντικές διορθώσεις της τάξης του 30-40% και στην προηγούμενη περίοδο, κάτι που αποτελούσε δικαιολογία για τις διορθώσεις που συνέβησαν και στην τωρινή, αλλά πλέον έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται διαφορές που δεν γίνεται να αγνοηθούν, όπως η πρόσφατη υποχώρηση της τάξης του 50%, η οποία ήταν πιο βαθιά από αυτές που συνέβησαν το 2017.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Το 2017, παρά τις υποχωρήσεις, υπήρξε πάντοτε νέο υψηλό μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Στην παρούσα φάση ίσως δεν θα δούμε κάτι αντίστοιχο, εκτός αν συμβεί ανάκαμψη τύπου V, με την τιμή του Bitcoin να διπλασιάζεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Για αυτό θεωρούμε πως όσο και αν φαίνεται παράξενο, επειδή τότε οι συμμετέχοντες στην αγορά ήταν διαφορετικής νοοτροπίας, όπως διαφορετικές ήταν και οι συνθήκες, περισσότερες ομοιότητες έχει η τωρινή περίοδος με την ανοδική φάση του 2013.

Bitcoin: Η προειδοποίηση της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs μοίρασε μια μελέτη 41 σελίδων στους πελάτες της για τα crypto, στην οποία παρατίθενται γνώμες μιας δωδεκάδας γνωστών ειδικών, με το ερώτημα αν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων κατάλληλη για θεσμικούς. Από ό,τι αναφέρει στον πρόλογο η Allison Nathan, υπεύθυνη σύνταξης της έρευνας, το ενδιαφέρον από αξιόπιστους επενδυτές έχει αυξηθεί -συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Goldman Sachs.

Το αξιοσημείωτο, όπως αναφέρει το euro2day.gr, ήταν πως όσοι δημοσίευσαν τις απόψεις τους ήταν καθαρά θετικοί ή έστω θετικοί υπό προϋποθέσεις προς τα crypto, εκτός από τον Ρουμπίνι.

Άραγε δεν βρήκαν πρόθυμους επικριτές να μιλήσουν ή λαμβάνουν με αυτόν τον τρόπο έμμεσα σαφή θέση;

Το σίγουρο είναι πως η τωρινή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καθαρά εχθρική προς τα crypto παρουσίαση προς τους πελάτες τους, που είχαν προβεί πριν μόλις ένα χρόνο, όπου είχαν χαρακτηρίσει τα crypto «Not an asset class».

Η παρουσίαση που προσέφερε μια διαφορετική οπτική ήταν αυτή του Zach Pandl, αναλυτή αγορών της Goldman Sachs, ο οποίος επιχείρησε να κάνει τη σύγκριση χρυσού και Bitcoin.

Ίσως την πιο τίμια και ενδιαφέρουσα που έχουμε διαβάσει γύρω από αυτό το ζήτημα, από τη μακροοικονομική σκοπιά.

Ο Pandl θεωρεί πως αν και το Bitcoin απολαμβάνει πλέον ευρύτερη αποδοχή ακόμα και από θεσμικούς, πολλοί επενδυτές δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν να έχει οποιαδήποτε αξία, πόσο μάλλον κεφαλαιοποίηση άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γι’ αυτό αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ως μια κλασική κερδοσκοπική μανία ή «φούσκα».

Ωστόσο, όπως εξηγεί, το Bitcoin είναι ένα μέσο που αρχίζει να εξυπηρετεί τις λειτουργίες χρήματος -κυρίως ως «αποθήκευση αξίας».

Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό, εφόσον απολαμβάνει ευρείας κοινωνικής συναίνεσης, με το Bitcoin να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτό τον δρόμο.

Bitcoin: Tο αντίπαλο δέος

Μπορεί το bticoin να έχει αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία ωστόσο φαίνεται πως έχει αποκτήσει ανταγωνιστή και μάλιστα πολύ «δυνατό»!

Πρόκειται για το «Internet Computer» το οποίο μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να εισέλθει στη λίστα των 10 ακριβότερων ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως!

Μιλάμε για το νεότερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, έχει γίνει… πρώτο όνομα, καθώς κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να εισέλθει στη λίστα των 10 ακριβότερων ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως.

Όπως έγινε γνωστό, το νέο κρυπτονόμισμα ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις πλατφόρμες μόλις τη Δευτέρα (10/05) και μέχρι την Τετάρτη (12/05) κατόρθωσε να αποκτήσει χρηματιστηριακή αξία, ύψους 45 δισ. δολαρίων.

Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την αξιολόγηση του «CoinMarketCap», αυτή τη στιγμή να θεωρείται το 8ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Το «Internet Computer», το οποίο χρησιμοποιεί προγράμματα software, – κατά πολλούς – έχει ως στόχο να «κλέψει» λίγη από τη λάμψη των Bitcoins, Ether και των υπόλοιπων δημοφιλών νομισμάτων.

Ήδη, μπορεί να το βρει κανείς στις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, όπως η «Binance Coin» κ.α.

Πίσω από αυτό το ψηφιακό νόμισμα, κρύβεται, πάντως, μια ιδέα: στοχεύει στο να βοηθήσει οποιονδήποτε – προγραμματιστές λογισμικού ή δημιουργούς περιεχομένου – να δημοσιεύσουν οτιδήποτε θέλουν στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από ψηφιακούς γίγαντες όπως η Amazon ή το Facebook, ή να χρησιμοποιούν άλλους διακομιστές ή εμπορικές υπηρεσίες cloud.

Με απλά… ελληνικά οι χρήστες του θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τους «τιτάνες» του Ίντερνετ.

Όπως τόνισε και ο ιδρυτής του «Internet Computer», Ντομινίκ Γουίλιαμς στο «Bloomberg», οι χρήστες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που ανταγωνίζονται με τιτάνες στο Διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Η χρονική συγκυρία για το «ντεμπούτο» του «Internet Computer» δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, καθώς από το «Bitcoin» έως το «Dogecoin» παρατηρείται μια εκρηκτική αύξηση της αξίας και της ζήτησης για κρυπτονομίσματα.

Τις τελευταίες ώρες, η συνολικά αξία της αγοράς ανέρχεται, μάλιστα, σε 2,48 τρισ. δολάρια, όταν στις αρχές του 2021 βρισκόταν λίγο κάτω από 1 τρισ. δολάρια.

Bitcoin: Πού παράγεται και πού δέχονται πληρωμές σε ψηφιακό νόμισμα

Μερικές από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που έχει ο μη ειδικός και αφορούν συνήθως το ιστορικό του bitcoin, τον ιθύνοντα νου που το εμπνεύστηκε, το πώς δημιουργείται και τι είδους πρόσβαση έχει κανείς σε αυτό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τη χρήση του.

1. Πότε εμφανίστηκε το bitcoin και πώς δημιουργήθηκε;

Εμφανίστηκε το 2009 και ως δημιουργός του φέρεται η αινιγματική προσωπικότητα του Σατόσι Νακαμότο, όπως είναι το ψευδώνυμο του υποτιθέμενου δημιουργού του, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει αβέβαιη. Ζητούμενο της επινόησής του ήταν ακριβώς να δημιουργήσει μια αξία που να μην υπόκειται στον έλεγχο καμιάς κεντρικής τράπεζας, κυβέρνησης ή ρυθμιστικής αρχής.

2. Ποια είναι η δομή του και η ιδιαιτερότητά του;

Βασίζεται στην τεχνολογία blockchain που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διασαφηνιστεί και να καθοριστεί με απλούς και κοινά κατανοητούς όρους. Μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι σαν ψηφιακός κατάλογος ή λογιστικό βιβλίο που περιλαμβάνει όσες συναλλαγές έχουν εκτελεστεί και έχουν καταγραφεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ελέγχεται από διάσπαρτους μετόχους. Η τεχνολογία αυτή δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να συμμετέχουν σε αυτή τη βάση δεδομένων, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν ή να εμπιστεύονται κάποιο άλλο μέλος του δικτύου. Η αξιοπιστία του blockchain και η εγκυρότητα των στοιχείων αυτής της κοινόχρηστης βάσης δεδομένων προκύπτουν από μια σειρά διαδικασιών κρυπτογράφησης.

3. Σε τι οφείλεται η διαστημική άνοδός του;

Το bitcoin έχει γνωρίσει ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις και δεν είναι πρώτη φορά που εκτινάσσεται στα ύψη. Εχουν προηγηθεί επανειλημμένως επεισόδια εκτίναξής του και καταβαράθρωσής του και, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ήταν σχεδιασμένο για τόσο μεγάλες διακυμάνσεις. Φέτος όμως έχει κυριολεκτικά απογειωθεί και πλησιάζει τις 58.000 δολάρια. Ισως κυριότερη αιτία είναι ότι αποφάσισαν για πρώτη φορά να τοποθετηθούν σε αυτό ορισμένοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, αν και μάλλον διστακτικά δεδομένου ότι ήταν χαμηλά τα κεφάλαια που δέσμευσαν. Μια άλλη αιτία της εκτόξευσής του μπορεί να είναι η στροφή ολοένα και περισσότερων επενδυτών σε αυτό, καθώς επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτίναξης του πληθωρισμού μετά τα εκτεταμένα πακέτα στήριξης των οικονομιών ή ακόμη και τα πολύ χαμηλά επιτόκια που στρέφουν τα κεφάλαια σε διάφορες κατευθύνσεις. Ισως ακόμη και η πεποίθηση ορισμένων παραγόντων της αγοράς ότι το bitcoin πρόκειται να υποκαταστήσει τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

4. Πώς και πού φυλάσσεται το bitcoin;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αναλόγως δυσνόητη με την περιγραφή της τεχνολογίας blockchain. To bitcoin φυλάσσεται σε εικονικά πορτοφόλια με μοναδικά κλειδιά. Οι συναλλαγές γίνονται με τη μεταφορά ενός bitcoin από ένα πορτοφόλι σε ένα μοναδικό κλειδί, το οποίο σχετίζεται με άλλο πορτοφόλι βάσει ακριβώς της διαδικασίας της κρυπτογράφησης. Η διαδικασία επαληθεύεται από υπολογιστές σε όλο το δίκτυο του bitcoin. Τα εικονικά πορτοφόλια μπορούν, πάντως, να αποθηκευτούν εκτός σύνδεσης ή σε απευθείας σύνδεση εντός των ειδικών χρηματιστηρίων που είναι για κρυπτογραφημένα νομίσματα.

5. Γιατί είναι το bitcoin το δημοφιλέστερο από τα κρυπτονομίσματα και με τη μεγαλύτερη αξία;

Σίγουρα η δημοτικότητά του έχει σχέση με το γεγονός ότι υπήρξε η πρώτη κρυπτογραφημένη αξία, το πρώτο κρυπτογραφημένο περιουσιακό στοιχείο. Ενδεχομένως και επειδή έχει σχεδιασθεί για να έχει περιορισμένη προσφορά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δημιουργούνται επ’ άπειρον νέα bitcoins.

6. Πώς παράγεται ένα bitcoin;

Ενα bitcoin δημιουργείται βάσει μιας διαδικασίας που στο γλωσσικό ιδίωμα της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων αποκαλείται «εξόρυξη». Η διαδικασία αυτή γίνεται όταν άτομα ή ομάδες ατόμων χρησιμοποιούν μεγάλη υπολογιστική δύναμη, και ανάλογα μεγάλο όγκο ενέργειας, για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων. Ανταμείβονται με τη μορφή νέων νομισμάτων. Οφείλουν, όμως, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ακριβώς επειδή ο σχεδιασμός του bitcoin προβλέπει την παραγωγή του σε σταθερό ρυθμό. Και ο αριθμός των νέων bitcoins που δημιουργούνται μειώνεται αυτομάτως με την πάροδο του χρόνου. Βάσει, πάντα, του σχεδιασμού του bitcoin, η έκδοσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν θα υπάρχουν 21 εκατ. bitcoins. Σήμερα υπάρχουν ήδη πάνω από 18 εκατομμύρια.

7. Πού μπορεί κανείς να πληρώσει με bitcoin;

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η Tesla έχει ανακοινώσει πως πλέον δεν δέχεται πληρωμές σε bitcoin. Παράλληλα όμως έχουν προβεί σε αντίθετες ανακοινώσεις κολοσσοί όπως οι Microsoft, Apple και Amazon για συγκεκριμένες υπηρεσίες τους, αλλά και η online ταξιδιωτική Expedia που δέχεται πληρωμές με bitcoin μέσω συνεργασίας που έχει αναπτύξει με την ψηφιακή πλατφόρμα Coinbase. Επίσης, η airBaltic αλλά και οι εταιρείες ιδιωτικών αεροσκαφών και θαλαμηγών PrivateFly, JetFinder και The Yacht Break.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: