Οι εξελίξεις στα πολεμικά και διπλωματικά μέτωπα
Η επίθεση της Ρωσίας στη βορειοανατολική Ουκρανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο Κίεβο, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι στρατηγοί του σπεύδουν να ενισχύσουν την άμυνά τους.
Ο Ζελένσκι ακύρωσε τα σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες και την Πέμπτη συναντήθηκε με τους στρατιωτικούς διοικητές του στο Χάρκοβο, τη συνοριακή πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο των επιθέσεων της Μόσχας. Οι ρωσικές δυνάμεις διείσδυσαν έως και 10 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Ουκρανίας προτού ανακοπεί η προέλασή τους από την πρώτη γραμμή άμυνας του Κιέβου, δήλωσε ο ίδιος ο Β. Ζελένσκι στους δημοσιογράφους.
“Οι αμυντικές μας δυνάμεις έχουν κρατήσει τους Ρώσους στις περιοχές όπου βρίσκονται”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σκληρές μάχες
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στην Κίνα ότι η Ρωσία δε σχεδιάζει να καταλάβει το Χάρκοβο και εργάζεται για τη δημιουργία μιας “ουδέτερης ζώνης” για την αποτροπή των διασυνοριακών βομβαρδισμών από την Ουκρανία.
“Θα υπάρξουν σκληρές μάχες μπροστά μας”, δήλωσε την Παρασκευή μέσω Telegram ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος διευθύνει προσωπικά τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Χάρκοβο.
Η ρωσική εισβολή διεύρυνε το μέτωπο ενεργών μαχών κατά 70 χιλιόμετρα, αν και δεν κατάφερε να διασπάσει την ουκρανική άμυνα, είπε.
Έχει τους αριθμούς το Κρεμλίνο;
Ενώ το Κρεμλίνο φαίνεται να μη διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, οι επιθέσεις αυξάνουν την πίεση στις εκτεταμένες αμυντικές γραμμές της χώρας, καθώς το Κίεβο παλεύει με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αεράμυνα και πυροβολικό.
“Οι Ρώσοι δεν έχουν τους αριθμούς που απαιτούνται για να κάνουν μια στρατηγική προώθηση” και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργούν τέτοιες δυνάμεις, δήλωσε ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, μετά από μια διήμερη συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
“Δεν έχουν τις δεξιότητες και την ικανότητα να λειτουργήσουν στην κλίμακα που απαιτείται για να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε προώθηση αποκτώντας στρατηγικό πλεονέκτημα”, είπε και πρόσθεσε: “Βρίσκομαι σε πολύ στενή επαφή με τους Ουκρανούς συναδέλφους μας και είμαι βέβαιος ότι θα κρατήσουν τις γραμμές τους”.
Η Ρωσία έχει πλέον πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες που επιτίθενται στην Ουκρανία, γεγονός που δίνει στους Ρώσους “σημαντική” αριθμητική υπεροχή, σύμφωνα με τον Jack Watling, ανώτερο ερευνητή για τον χερσαίο πόλεμο στο Royal United Services Institute, ένα βρετανικό think tank.
Τι μπορεί να σχεδιάζει η Μόσχα
Ο Watling αναφέρει ότι οι Ρώσοι στρατηγοί μπορεί να προσπαθούν να αναγκάσουν τους Ουκρανούς να διασπείρουν τις δυνάμεις τους κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων, προκειμένου να δημιουργήσουν μια περιοχή αδυναμίας που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν.
Την προώθηση προς το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας θα μπορούσε να ακολουθήσει μια άλλη επίθεση κοντά στη νότια πόλη Ζαπορίζια, σημειώνει. Αυτό θα τραβούσε τις ουκρανικές εφεδρείες μακριά από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Ρωσία θα μπορούσε στη συνέχεια να εντείνει την κύρια επίθεσή της.
Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει μια επίθεση βορειότερα στην περιοχή του Σούμι.
“Υπάρχει πίεση κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου”, δήλωσε ο Ruslan Pukhov, επικεφαλής του think tank Center for Analysis of Strategies and Technologies με έδρα τη Μόσχα. “Εάν η επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να αποδυναμώσει τις ουκρανικές θέσεις στα νότια και ανατολικά, τότε θα μπορούσε να έρθει εκεί μια πρόοδος της ρωσικής επέλασης”.
Διπλωματική σκακιέρα
Το ταξίδι του Πούτιν στην Κίνα αυτή την εβδομάδα είχε ως στόχο να εδραιώσει τις σχέσεις του με τον Σι Τζινπίνγκ και να εξασφαλίσει βοήθεια για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει μια σημαντική πρόοδο στο μέτωπο πριν από την άφιξη της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία που καθυστερεί εδώ και καιρό.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η χώρα του σπεύδει να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία για να ενισχύσει τις δυνάμεις που δίνουν μάχη με την πιο σοβαρή επίθεση από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Σε ευάλωτη θέση η Ουκρανία – Όρια στη ρωσική στρατιωτική ισχύ
Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την έλλειψη αεράμυνας της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σφυροκοπεί το Χάρκοβο από τον περασμένο μήνα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την προέλαση του πεζικού της. Την περασμένη εβδομάδα τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βορειοανατολική Ουκρανία, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο ορισμένων χωριών και μπαίνοντας στην πόλη Βοβτσάνσκ, 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Η Ουκρανία βρίσκεται στην πιο ευάλωτη θέση της αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Dara Massicot, ανώτερη συνεργάτιδα στο Carnegie Endowment for International Peace, με τη Ρωσία να είναι πιθανό να επιταχύνει τις επιθέσεις της στα ανατολικά όσο το πλήρες πακέτο της δυτικής βοήθειας δεν έχει φτάσει ακόμη στο μέτωπο. Παρόλα αυτά, είπε, οι Ρώσοι μπορεί να μην έχουν την ευελιξία να επωφεληθούν.
“Υπάρχουν σημαντικά όρια στη ρωσική στρατιωτική ισχύ”, είπε. “Εξακολουθούν να σπαταλούν ανθρώπινο δυναμικό στην επιδίωξη των στόχων τους και οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αποτελεσματικές στην άμυνα όταν εφοδιάζονται με άνδρες και υλικό”.
Το Κίεβο θέλει να επιτραπεί η χρήση δυτικών όπλων για χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ ενέκριναν τον Απρίλιο βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, μετά από έξι μήνες νομοθετικής παρεμπόδισης από τους Ρεπουμπλικάνους και στέλνουν πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και αντιαεροπορικά συστήματα. Tο Κίεβο, ωστόσο, παραμένει απογοητευμένο από την αμερικανική απαγόρευση χρήσης αμερικανικών όπλων για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και αντιπροσωπεία Ουκρανών βουλευτών πιέζει για την άρση της απαγόρευσης αυτής σε ταξίδι στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.
Ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Ενώ ορισμένοι Ουκρανοί βουλευτές λένε ότι η πολιτική των ΗΠΑ εμπόδισε την Ουκρανία να αναλάβει προληπτική δράση για να σταματήσει τη ρωσική επίθεση στα βορειοανατολικά, υπήρξε ένα κύμα κριτικής από στρατιωτικούς bloggers στην Ουκρανία για την έλλειψη άμυνας στη συνοριακή ζώνη.
Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη σε συνάντηση με στρατιωτικούς διοικητές ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απωθήσει όλες τις ουκρανικές αντεπιθέσεις και τους τελευταίους μήνες “κάθε μέρα, σε όλα τα μέτωπα, βελτιώνουν συνεχώς τη θέση τους”.
Ο ρωσικός στρατός πέτυχε την πρώτη του σημαντική νίκη εδώ και μήνες τον Φεβρουάριο, όταν κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας ανατολική ουκρανική πόλη Αβντίιβκα.
“Επιθετική άμυνα” από την Ουκρανία
Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για τη ρωσική προώθηση στο μέτωπο, εξακολουθούν ωστόσο να ελπίζουν ότι με την βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, οι ουκρανικές δυνάμεις θα σταθεροποιήσουν το μέτωπο και τελικά θα απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν μακρύ, παρατεταμένο πόλεμο φθοράς, επειδή η πρόοδος της τεχνολογίας σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να παρακολουθούν η μία την άλλη μέχρι και 15 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή επαφής, σύμφωνα με τον Mykola Bielieskov, διακεκριμένο Ουκρανό στρατιωτικό αναλυτή. Το γεγονός αυτό παρέχει στις αμυντικές δυνάμεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των επιτιθέμενων.
Η Ουκρανία αναμένεται να ακολουθήσει “επιθετική άμυνα” για να εξαντλήσει σταδιακά τον ρωσικό στρατό, ανταλλάσσοντας χώρο με χρόνο και στη συνέχεια να αποκαταστήσει τη γραμμή του μετώπου μέσω αντεπιθέσεων με εφεδρείες που θα φέρνει από το εσωτερικό της, σημειώνει ο Bielieskov. “Ο επόμενος ενάμισης χρόνος θα είναι μια κρίσιμα σημαντική περίοδος”, τονίζει.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κάνει τακτικές προωθήσεις στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο από τις 10 Μαΐου και τώρα φαίνεται να επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας “ουδέτερης ζώνης”, προχωρώντας βαθιά στην περιοχή του Χάρκοβο, ανέφερε την Πέμπτη στο καθημερινό του δελτίο το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Ρωσικές συνοριακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπέλγκοροντ, έχουν δεχθεί επανειλημμένους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.
Η ρωσική στρατηγική είναι να επιφέρει η Μόσχα πολλαπλά πήγματα για να φθείρει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επίτευξη πιο σημαντικών κερδών, δηλώνει ο Pukhov, ειδικός σε θέματα άμυνας με έδρα τη Μόσχα. Ο πιο ρεαλιστικός στόχος είναι να προσπαθήσει να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς, την ανατολική περιοχή της οποίας η πολυετής σύγκρουση που υποδαυλίστηκε από τη Μόσχα παρείχε τη δικαιολογία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, προσθέτει.
Οι Ρώσσοι κρατάνε αυτά που πήραν και προχωρούν σε αργό ρυθμό απελευθερώνοντας νέες πόλεις, ενώ παράλληλα φθείρουν την άμυνα και τις υποδομές των Ουκρανών.
Ταυτόχρονα εισέβαλαν στη περιοχή του Χάρκοβου έχοντας φτάσει 17 χιλ έξω από αυτό, ανοίγοντας νέο μέτωπο πλάτους 35 χιλιομέτρων με σκοπό τη περικύκλωση της πόλης ελαχιστοποιώντας τις απώλειες τους.
Με την τακτική αυτή θα οδηγήσουν τους Ουκρανούς σε άτακτη υποχώρηση ή παράδοση αφού θα έχουν αποκοπεί όλοι οι κύριοι οδοί ανεφοδιασμού τους.
Η πόλη του Χάρκοβου θα πέσει σαν ώριμο φρούτο.
Τι επόμενες ημέρες θα εισβάλλουν στο Σούμι και πιθανόν βορειότερα στο Τσερνικόβ ανοίγοντας νέα μέτωπα που θα διασπείρουν την άμυνα των Ουκρανών.
Οι δυνάμεις του Δνείπερου ετοιμάζουν και αυτές για επίθεση.
Οι Ρώσσοι δεν βιάζονται και βαδίζουν με σχέδιο που θα φέρει την κατάπτωση των ουκρανικών δυνάμεων.
Οι πεδιάδες ύστερα θα είναι ανοιχτές και ασφαλείς για τα ρωσσικά στρατεύματα, για να απελευθερώσουν και το υπόλοιπο 38% των εδαφών συν το 22% που ήδη έχουν απελευθερώσει.
Όλα τα εδάφη που ιστορικά ανήκαν στη Ρωσσία θα γυρίσουν σε αυτή και οι ρώσσοι γηγενείς θα ζούνε με ασφάλεια και ευημερία.
Οι ναζί θα πάρουν αυτό που τους αξίζει.-
Δεν μπορεί να περικυκλώσει μια μεγάλη πόλη αυτό το προσπάθησαν μερικώς τον Απρίλιο του 2022 και απέτυχαν τώρα είναι ακόμα πιο πολύ δύσκολο…Αυτόν τον μήνα περιμένω την κύρια επιχείρηση όλες οι άλλες επιθέσεις που θα γίνουν εκεί που γράφεις, έχουν στόχο την διάσπαση του μετώπου ώστε να είναι πιο εύκολη η κατάληψη του Donbas…
ΟΙ ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΗ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΥΡΙΚΝΟΥΜΕΝη ΑΣΦΑΛΩς ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΗ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΕΤΑ Ο000 Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ .ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑς ΟΠΛΑ ΑΠΟ USA θα πετσοκοψουν τους ρωσους
Τι λες ρε 96 ωρες? οι ρωσοι τα ελεγαν ? Η οι δυτικοι? εισαι λιγο ανηστορητος ετσι και αλιως για πολεμο δεν κανεις εσυ και οι νεοελληνες τα λοατκι σου δεν ζησατε πολεμο ζησε πρωτα και μετα ελα να μας τα πεις μπουχεσα.
1. Λάφυρα π χ από ένα τανκ Ρώσικο, έχει ακόμη και ο κάθε Ουκρανός αγρότης
2. Οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ, τώρα πήραν την εντολή να ασχοληθούν σοβαρά με τα πεδία μαχών εις Ουκρανία.
3. Οι Ουκρανοί ενισχύονται δυνατά και από τον Ιούνιο θα έχουν και F16. Και ο Πούτιν τρέχει αλλόφρων να κλαψουρίσει στην Κίνα.
Σοβαρέψου…
Ξέχασες τον Ράμπο και τον Τομ Κρουζ σαν τοπ γκαν που θα στείλουν οι Αμερικλάνοι.
Αν δεν υποστηρίξουν οι Αμερικάνοι τους νεοναζί του χαζαροεβραιου ομοφυλόφιλου Ζελενσκι ποιος θα τους υποστηρίξει?
Οι Αμερικάνοι και γενικά το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία απέτυχε. Η Ρωσία δεν δίνει σημασία στο τι λέει ο κάθε καρεκλοκεντραυρος στρατηγός του ΝΑΤΟ που δεν έχει αντίληψη τι γίνετε στην Ρωσία .. Μια βόλτα στο κέντρο Μόσχας την περασμένη βδομάδα το αποδεικνύει . Λάφυρα από τα όπλα τελευταίας γενεάς ΝΑΤΟ