“ΡΙΧΝΕΙ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ «Η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι – Υιοθετούμε απόψεις που έχουμε πολεμήσει, Πρέσπες και Ανάν»

Κοινοποίηση:
mitsotakis-samaras-5522

Ηχηρή παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί -όπως επί της ουσίας τονίζει- έχει μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε Ποτάμι.

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε δηλώσεις σε εφημερίδα, στις οποίες αναφέρεται τόσο στις αποφάσεις της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα, όσο και στα πρόσωπα τα οποία έχει επιλέξει για την κυβέρνηση του.

Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν εσωκομματικοί τριγμοί στη Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν είναι η πρώτη παρέμβαση του Α.Σαμαρά, ενώ και ο Κ.Καραμανλής στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει τη δική του παρέμβαση, αλλά και αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στην Δεξιά έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την πολιτική που ασκεί ο Κ.Μητσοτάκης.

«Με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού”, δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης.

«Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του. Όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Διότι σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται και ένα «μήνυμα», υπάρχει συμβολισμός. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στείλει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη…», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή του μεταξύ άλλων στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες. Ταυτόχρονα έδωσε καθαρή εντολή στη ΝΔ για εκκαθάριση των σκευωριών του ΣΥΡΙΖΑ και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη. Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”.

Αλλά όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση”, λέγεται “μετατόπιση”. Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού”, δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων των παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις. Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα. Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά – Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας; Κατανοώ την άποψη περί διεύρυνσης, αλλά η προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις τη βάσης σου. Αλλιώς κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις».

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει απάντηση στις κινήσεις της Τουρκίας: «Ποια εξομάλυνση; Ξεχάσατε τις συνεχείς NAVTEX όλο το καλοκαίρι; Τις προκλήσεις τουρκικών αλιευτικών έξω από τις ακτές μας; Τις συνεχείς δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Ακόμα και το όνομα του Αιγαίου επιχειρούν να αλλάξουν.(…) Το σημαντικότερο για εμένα όμως είναι οι “φιέστες” Ερντογάν στην Αμμόχωστο που μετατρέπεται πια σε ενισχυμένη στρατιωτική βάση των Τούρκων. Η Άγκυρα τόλμησε να παραβιάσει τα δύο μοναδικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που κανείς δεν τόλμησε να ακουμπήσει. (…) Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα. Πρώτον θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. (…) Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έπρεπε ίσως να θέσουμε. Δεύτερον θα έπρεπε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ όπως παλαιότερα είχαν κάνει άλλες χώρες».

Ανησυχία για την οικονομία

Καταγράφει την διαφωνία του και με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αμέσως η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά «προβληματίζομαι για το αν πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και δεν έχει ακόμη αποσβεστεί».

Αναφερόμενος στην οικονομία λέει ότι «… σε αυτή τη φάση μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ανάκαμψη. Δεν είναι ακόμα “Ανάπτυξη”…» και εκφράζει την ανησυχία του:

«Ωστόσο, ανησυχώ για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες, αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια, για να ελέγξουν την πληθωρισμό. Όπως ελπίζω ότι δεν θα επιστρέψουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας που γνωρίζουμε. Μην ξεχνάτε ότι το Χρέος μας είναι πια πάνω από 200% του ΑΕΠ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα “υπέρ-πλεονασμάτων” για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος».

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση στέλνει και για τη Novartis: «Εγώ αναμένω. Το δικό μου “μέχρι τέλους” δεν θα αλλάξει ποτέ. Είπα ότι η σκευωρία θα αποκαλυφθεί πλήρως – και θα αποκαλυφθεί! Καθαρές κουβέντες!».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ” Είμαι περήφανος που ήμουν ο Υπουργός Εξωτερικών,
    που αναγνώρισε το Ισραήλ.
    Αυτή είναι μια από τις πιο περήφανες υπογραφές μου.”.
    Αντωνης Σαμαρας 21/05/1990………….
    Στο βιβλίο του στελέχους και βουλευτή της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη,
    “Με Αίσθημα ευθύνης”, αναφέρεται ότι,
    όταν στις αρχές του 2014, ο Σαμαράς έφερε στην βουλή το νομοσχέδιο
    για την ποινικοποίηση της άρνησης του ολοκαυτώματος,
    επισκέφθηκε τον Σαμαρά και του ζήτησε να συμπεριληφθεί αναφορά
    στην ποντιακή γενοκτονία και στην σφαγή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
    Ο Σαμαράς αρνήθηκε.
    Ο μόνος προσφυής χαρακτηρισμός είναι:
    ΠΡΟΔΟΤΗΣ του Ελληνικού Ολοκαυτώματος εκατομμυρίων αθώων Ελλήνων
    που σφαγιάστηκαν από την τουρκική βαρβαρότητα.

  2. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΣΚΙΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΣΟΝ…. ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ! ΟΛΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΕΙΣΤΕ! ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ, ΕΙΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ…. ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΣΑΣ! ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ! ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΑΛΗΤΕΣ!!!

Comments are closed.