Ρέθυμνο: Υπογραφή σύμβασης για την αξιοποίηση του φράγματος Αμαρίου

Κοινοποίηση:
fragma-potamon-amariou-2

Σήμερα, στο Ρέθυμνο, υπεγράφη μια σημαντική σύμβαση από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διεξήχθη στο Σπίτι Πολιτισμού. Η σύμβαση αφορά το έργο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος ποταμών Αμαρίου: εγκατάσταση επεξεργασίας νερού».

 

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., Αριστείδη Παπαδογιάννη. Η εκτέλεση του έργου θα αναληφθεί από την κοινοπραξία «THALIS ES SA – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας νερού.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής, ενισχύοντας την ποιότητα και την ποσότητα του διαθέσιμου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων και των αγροτικών δραστηριοτήτων.

Το συγκεκριμένο έργο, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 22,7 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για την περίοδο 2014 – 2020. Η χρηματοδότηση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Διάρκεια υλοποίησης

Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει καθοριστεί σε 42 μήνες. Αυτό το χρονικό διάστημα περιλαμβάνει όχι μόνο την κατασκευή αλλά και τη δοκιμαστική λειτουργία των εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, η δοκιμαστική λειτουργία θα διαρκέσει 6 μήνες και θα πραγματοποιηθεί από τον Ανάδοχο του έργου. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, προβλέπεται μια περίοδος 12 μηνών κατά την οποία θα ελέγχεται η λειτουργία της εγκατάστασης.

Πρόκειται για μια αναγκαία παρέμβαση, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και απαντά στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού, το οποίο αντιμετωπίζει συνολικά η βόρεια τουριστική ζώνη του Νομού, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Έχει αξία να επισημανθεί ότι εκτός από τις ανάγκες ύδρευσης, οι υψηλές τεχνικές προδιαγραφές του έργου και η χωροθέτησή του σε υψηλό σημείο, θωρακίζουν την υποδομή απέναντι στο ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι ακόμη μια στρατηγική υποδομή ύδρευσης, η οποία αθροίζεται στο σύνολο των έργων, που υλοποιεί και δρομολογεί κατά προτεραιότητα, πλέον, το Υπουργείο σε όλη την Ελλάδα, στο κρίσιμο πεδίο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Άλλωστε, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ως Κυβέρνηση συνολικά, νομίζω ότι με αφορμή και τη σημερινή εξέλιξη, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας απέναντι στην τοπική κοινωνία, για την πρόοδο των έργων που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα στην Κρήτη”.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: