Μια νέα πηγή πιθανής διαφωνίας μεταξύ των επενδυτών και της Ρώμης δημιουργείται τους τελευταίους μήνες.
Μετά τη διαμάχη για έναν αιφνιδιαστικό φόρο στις τράπεζες τον Αύγουστο, ο οποίος στη συνέχεια μειώθηκε, οι προτάσεις για τις αγορές χρέους από ορισμένα μέλη της δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού προκαλούν κριτική.
Αποτελούν άλλο ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης μετά από μια πρόταση για μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης σχετικά με τον διορισμό διευθυντών προκάλεσε σάλο και καταργήθηκε τελικά αυτόν τον μήνα.
Νωρίτερα φέτος, μέλη του κόμματος Brothers of Italy της πρωθυπουργού Giorgia Meloni κατέθεσαν ορισμένες περίπλοκες κοινοβουλευτικές προτάσεις για να βοηθήσουν τις ιταλικές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να αποκοπούν από την πιστωτική αγορά.
Αυτό θα διευκόλυνε ορισμένους δανειολήπτες που έχουν ήδη αθετήσει το χρέος τους να εξαγοράσουν τα δάνειά τους, ακόμη και αν έχουν πουληθεί σε επαγγελματίες επενδυτές.
Οι προειδοποιήσεις
Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα έχουν την επιλογή να επαναγοράσουν απομειωμένα δάνεια που έγιναν μεταξύ 2015 και 2021 που πωλήθηκαν από τράπεζες σε τρίτους έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με την S&P Global.
Η Fitch Ratings λέει ότι εάν οι διαδικασίες ανάκτησης δεν έχουν ξεκινήσει, οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο 20% σε σχέση με αυτό για το οποίο οι τράπεζες πούλησαν τα δάνεια ή 40% διαφορετικά.
Οι υποστηρικτές θέλουν τα μέτρα να είναι αναδρομικά, παρά τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ιταλίας κατά της εφαρμογής οποιασδήποτε τέτοιας διάταξης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ήδη πωληθεί από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον υπουργό βιομηχανίας Adolfo Urso, τα μέτρα θα ισχύουν για 1 εκατ. νοικοκυριά και 279 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια.
Είπε σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση ήθελε να βοηθήσει «τεχνίτες και μικρές επιχειρήσεις» που κινδύνευαν να στερηθούν χρηματοδότησης λόγω προηγούμενων χρεοκοπιών.
Στρέβλωση
Ενώ η βοήθεια προς τους ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων είναι ένας σημαντικός στόχος, οι προτάσεις, όπως έχουν προειδοποιήσει οι αναλυτές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιζήμια στρέβλωση της μεγάλης αγοράς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της χώρας.
«Αυτή είναι μια ακόμη περίπτωση της ιταλικής κυβέρνησης που θέλει να αυτοπυροβοληθεί στα πόδια», είπε ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Καθώς το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας ανέκαμψε από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μεταξύ 2007 και 2015, η αγορά επισφαλών δανείων της έγινε απροσδόκητα μεγάλη.
Περίπου 300 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν κολλήσει στους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών το 2015.
Αυτός ο όγκος έχει μειωθεί από τις πωλήσεις του χρέους από τις τράπεζες.
Στις συναλλαγές εμπλέκονται πολλοί παίκτες —όπως οι αρχικές τράπεζες, εταιρείες εξυπηρέτησης και οίκοι αξιολόγησης— οι οποίες διαθέτουν έναν εξαιρετικά περίπλοκο μηχανισμό τιμολόγησης.
Ένα έγγραφο που συντάχθηκε από τον δικηγόρο Orrick Patrizio Messina, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δικαίου και Οικονομικών, προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε σοβαρή ζημιά σε έναν από τους στρατηγικούς τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ιταλίας.
Θα επηρέαζαν «ήδη καθιερωμένες ιδιωτικές ρυθμίσεις με κίνδυνο αποσταθεροποίησης του συστήματος διαχείρισης και είσπραξης τέτοιων απαιτήσεων, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις ανατίθεται σε εταιρείες εξυπηρέτησης (servicers) βάσει συμβάσεων διαχείρισης».
Εγγυήσεις
Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη: πολλές από τις συναλλαγές καλύπτονται επίσης από εγγύηση του ιταλικού κράτους.
Η Εγγύηση για την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα εργαλείο που επινόησε το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας πριν από χρόνια για να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.
Οι διαμεσολαβητές μπορούν να ζητήσουν τέτοιες εγγυήσεις, σε τιμές με βάση τις συνθήκες της αγοράς, σε ανώτερες δόσεις τιτλοποιήσεων (τις λιγότερο επικίνδυνες).
Σύμφωνα με έρευνα της NPL Markets με βάση τις διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες από τον Μάιο του 2023, η ιταλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη πιθανές απώλειες μεταξύ 800 και 2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των εγγυήσεων.
«Σαφώς, οποιαδήποτε νέα νομοθεσία βελτιώνει τους όρους για τους πιστωτές και απομειώνει τις εισπράξεις θα αυξήσει αυτές τις απώλειες για το ιταλικό κράτος», ανέφεραν οι αναλυτές NPL.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής δανείων της Ιταλίας, η AMCO, με 36,1 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, ανήκει στο δημόσιο και τα έσοδά της από εισπράξεις θα πληγούν από τα προτεινόμενα μέτρα, ανέφεραν οι αναλυτές.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giancarlo Giorgetti αυτή την εβδομάδα προσπάθησε να βάλει τέλος στα σχέδια, αποκλείοντας νέα μέτρα.
«Δεν θα προκαλέσουμε άλλη κρίση στην αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.
Και η Meloni είπε τον περασμένο μήνα: «Δεν υπάρχει τίποτα στα σκαριά για τα NPEs αυτή τη στιγμή».
Αλλά άλλοι εντός της ιταλικής κυβέρνησης λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν λάβουν επίσημη θέση.
Έτσι, νέες διαφωνίες μπορεί ακόμη να εμφανιστούν εντός του συνασπισμού σχετικά με τις προτάσεις των NPEs.