Ρίγη συγκίνησης στη Θεσσαλονίκη: Το επιβλητικό γκράφιτι για την μνήμη του Νικήτα και των 57 ψυχών που «χάθηκαν» στα Τέμπη

Κοινοποίηση:
Στιγμιότυπο-οθόνης-2024-10-28-001401

Συγγενείς, φίλοι και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην Καλαμαριά για να τιμήσουν τη μνήμη του Νικήτα Καραθεοδώρου, ο οποίος έχασε τραγικά τη ζωή του στη σιδηροδρομική τραγωδία στην Τέμπη. Ο Νικήτας, που θα γινόταν 25 ετών την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, είχε αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην κοινότητα.
Ο καλύτερός του φίλος Χρήστος αποφάσισε να συνεχίσει την τοιχογραφία που είχε ξεκινήσει πέρυσι στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμαριάς, το σχολείο όπου φοίτησε ο Νικήτας. Η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε και θα αποτυπώσει τις πτυχές της ζωής του Νικήτα.
Ο Νικήτας ήταν πολύπλευρος και δραστήριος νέος. Ασχολούνταν με τον αθλητισμό, έπαιζε ποδόσφαιρο και σαξόφωνο, ενώ από μικρή ηλικία συμμετείχε σε παραδοσιακούς χορούς. Επίσης, είχε πάθος για την ορειβασία, έχοντας ανέβει δύο φορές στον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Επιπλέον, υπηρετούσε ως μάχιμος πυροσβέστης στον Β’ Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας, στον Κολωνό.
Δυστυχώς, ο Νικήτας ήταν επιβάτης της μοιραίας αμαξοστοιχίας εκείνη τη δραματική νύχτα, μαζί με την κοπέλα του, Κέλλυ Πορφυρίδου, και τη φίλη τους, Δήμητρα Καπετάνου, που βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η συγκέντρωση στην Καλαμαριά είχε μια συγκινητική αναγνώριση της ζωής και της κληρονομιάς του Νικήτα, με την κοινότητα να ενώνει τις δυνάμεις της για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη ενός νέου που είχε ακόμη πολλά να προσφέρει.
Όλα αυτά αποτυπώνονται στο πρώτο γκράφιτι που έγινε ακριβώς πριν ένα χρόνο. Υπάρχει επίσης ένας πάπυρος όπου φίλοι και γνωστοί του Νικήτα έγραψαν τα μηνύματά τους. Το νέο σχέδιο που θα είναι συνέχεια του προηγούμενου, θα δείχνει το μοιραίο τρένο, την έκρηξη που στοίχησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους μαζί με το μήνυμα «57 ψυχές ζητούν δικαίωση». Η τοιχογραφία θα αποτελεί σύμβολο για τις νέες γενιές και τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου το έγκλημα να μείνει ζωντανό στη συλλογική μνήμη.

 

Η μητέρα του Νικήτα, Κατερίνα Μαλιόγλου τόνισε στο makthes.gr: «Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά που δεν αφήνουν να ξεχαστεί αυτή η τραγωδία και ο Νικήτας μας και είναι συνέχεια κοντά μας, όχι μόνο σήμερα αλλά όλο αυτό το διάστημα. Παλεύουμε για να κρατήσουμε τις ισορροπίες μας όλα είναι δύσκολα πλέον ακόμα και τα όμορφα. Δε σταματάμε να μιλάμε για το έγκλημα στα Τέμπη δε σταματάμε να ζητάμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας δε σταματάμε να ζητάμε την απονομή δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων. Θέλουμε η Ελλάδα μας να είναι ένα κράτος δικαίου το οποίο θα λειτουργεί ορθά και όχι να ζούμε από τύχη. Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά με τους αγώνες της μπορεί να καταφέρει και να αλλάξει τις παθογένειες του τόπου. Είναι πολύ ελπιδοφόρο που έχει τόσα παιδιά εδώ σήμερα που νοιάζονται και για τον Νικήτα μας αλλά και για το τρομερό αυτό έγκλημα».
Η Κέλλυ Καραθεοδώρου, αδελφή του αδικοχαμένου Νικήτα σημείωσε πως «για μας είναι ζωτικής σημασίας ότι οικογένεια και φίλοι γίναμε ένα γιατί από την ημέρα του συμβάντος κι έπειτα έχει αλλάξει ολοκληρωτικά η ζωή με τρόπο που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν. Είναι βαθιά συγκινητικό το ότι είμαστε εδώ όλοι μαζί. Από τη μια πονάει πολύ αλλά ταυτόχρονα μας δίνει δύναμη για να μπορούμε να συνεχίσουμε. Όλοι όσοι είναι εδώ είναι μεγάλα κεφάλαια του Νικήτα και είμαστε σίγουροι ότι τον έχουμε μαζί μας. Εμείς δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων, όσο ψηλά και αν είναι και όσο πίσω και αν πάει αυτή η ιστορία. Η κοινωνία δεν μπορεί να ξεχνάει γιατί μιλάμε για ένα γεγονός το οποίο αφορά το κάθε σπίτι, την κάθε οικογένεια και τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Σήμερα η κοινωνικοπολιτική κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει όλο και χειρότερα στη χώρα μας, πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα και να την πάρουμε ενεργά στα χέρια μας επιτέλους αν θέλουμε κάτι να αλλάξει γιατί το απόστημα φαίνεται να είναι πολύ βαθύ, γεγονός θλιβερό και απελπιστικό».

Ο Χρήστος Καραχάλιος, που επιμελείται το γκράφιτι, ήταν κολλητός του Νικήτα και μαζί του από δέκα χρόνων, στο ίδιο θρανίο στην τάξη. Ο ίδιος δήλωσε: «Μακάρι αυτή η τραγωδία να γίνει αφορμή ώστε κάτι να αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Παρόμοια γεγονότα συμβαίνουν κάθε μέρα πολλά δεν είναι μόνο τα Τέμπη είναι και το Μάτι και πόσα άλλα. Είναι τόσο ξεκάθαρο ότι φταίει ο Καραμανλής αλλά και πολλοί άλλοι. Είναι θλιβερό για τους πολίτες αυτής της χώρας να μη κουνιέται φύλλο και αυτός ο άνθρωπος να κυκλοφορεί ελεύθερος. Άντε αυτός θέλει να σωθεί οι υπόλοιποι γιατί δε μιλάνε; Στην Ελλάδα επικρατεί ο νόμος της σιωπής και αυτό πρέπει να αλλάξει για το καλό όλων μας. Φτάνει πια με την ασυλία των πολιτικών, πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response