Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία θέλει να μπει στους BRICS! Χαιρετίζει η Ρωσία

Κοινοποίηση:
Putin-Erdogan2

Θα το επιτρέψει το ΝΑΤΟ;

Οι BRICS ιδρύθηκαν το 2009 ως πλατφόρμα συνεργασίας για τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, συγκεντρώνοντας την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική σε έναν πολυθενικό οργανισμό! Την 1η Ιανουαρίου 2024, το μπλοκ επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πλέον και η νατοϊκή Τουρκία του Ερντογάν θα ήθελε να γίνει μέλος των BRICS και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον οργανισμό, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

“Σίγουρα, θα θέλαμε να γίνουμε μέλος των BRICS. Επομένως, θα δούμε πώς θα πάει φέτος”, δήλωσε ο Φιντάν κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (CCG) στο Πεκίνο, σύμφωνα με το South China Morning Post.

Η Ρωσία καλωσορίζει την φερόμενη ως επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ομάδα χωρών BRICS, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι το θέμα θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής του οργανισμού.

Το μπλοκ BRICS ξεπέρασε το G7 – τον όμιλο πλούσιων βιομηχανικών χωρών – σε ΑΕΠ το 2022. Σύμφωνα με μια πρόβλεψη, οι οικονομίες BRICS θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης έχουν γίνει βασικοί πυλώνες στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο. Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι οι BRICS είναι επίσης μια ατμομηχανή αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς τα μέλη αυτού του μπλοκ  στρέφονται όλο και περισσότερο στα εθνικά νομίσματα στις εμπορικές μεταξύ τους σχέσεις – για παράδειγμα, το 90% των διακανονισμών μεταξύ ρωσικών και κινεζικών εταιρειών γίνονται πλέον σε ρούβλια και γιουάν. Οι BRICS διπλασίασαν τα μέλη τους πέρυσι, και έγιναν BRICS+ αφού συμπεριέλαβαν την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την 1η Ιανουαρίου 2024.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Τουρκία ο γίγαντας με τα γυάλινα πόδια η οικονομία που πέφτει τα παραμύθια των ΜΜΕ του Κούλη και ΑΡΔ και πάρτε κάνα food pass με καλάθι νοικοκυριού.περηφανοι ΚυρΠαντελιδες κατάντια κάνατε την Ελλάδα κουρελοζητιανους

  2. Η σωστή πλευρά της ιστορίας…Ποιά;

Comments are closed.