Ραντάρ της NASA αποκάλυψε εγκαταλελειμμένη πόλη κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας

Κοινοποίηση:

Μια εικόνα ραντάρ που τράβηξαν επιστήμονες της NASA ενώ πετούσαν πάνω από τη Γροιλανδία αποκάλυψε μια εγκαταλελειμμένη «πόλη» της εποχής του Ψυχρού Πολέμου κάτω από τον πάγο.

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί τράβηξαν την εικόνα ραντάρ τον Απρίλιο του 2024, καθώς πετούσαν πάνω από τη βόρεια Γροιλανδία με το τζετ Gulfstream III της NASA, αναφέρει ο Independent.

Η εγκαταλελειμμένη πόλη είναι μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται Camp Century, η οποία χτίστηκε το 1959 με τη διάνοιξη ενός δικτύου από σήραγγες κάτω από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας.

campcentury_aerial_radar_lrg.jpg
Φωτογραφία του Camp Century που λήφθηκε από ραντάρ στο αεροπλάνο Gulfstream III της NASANASA

Μετά την εγκατάλειψή της το 1967, το χιόνι και ο πάγος συσσωρεύτηκαν και πλέον τα κτίρια βρίσκονται τουλάχιστον 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, λένε οι ερευνητές.

Προηγούμενες εναέριες έρευνες παρήγαγαν ένα δισδιάστατο προφίλ του στρώματος πάγου της περιοχής, σε αντίθεση με την συγκεκριμένη πτήση, όπου χρησιμοποιήθηκε το όργανο UAVSAR της NASA, ικανό να παράγει χάρτες με περισσότερες διαστάσεις.

 «Στα νέα δεδομένα, οι επιμέρους δομές της μυστικής πόλης είναι ορατές με τρόπο που δεν τις έχουμε ξαναδεί ποτέ πριν», δήλωσε ο επιστήμονας της NASA Τσαντ Γκριν.

Ο νέος χάρτης αποκάλυψε τη διάταξη της βάσης, συμπεριλαμβανομένων παράλληλων δομών οι οποίες φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τις σήραγγες που κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν διάφορες εγκαταστάσεις.

campcentury_pho_1966_lrg.jpg
Γεώτρησης στη στρατιωτική βάση Camp Century στη Γροιλανδία το 1966US National Archives

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τα δεδομένα της έρευνας για να προσδιορίσουν πότε το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να φανερώσει και πάλι το στρατόπεδο, καθώς και τυχόν εναπομείναντα βιολογικά, χημικά και ραδιενεργά απόβλητα που έχουν θαφτεί μαζί του.

Ελπίζουν ότι η χρήση τέτοιων οργάνων μπορεί να τους βοηθήσει να μετρήσουν το πάχος των παγετώνων σε παρόμοια περιβάλλοντα στην Ανταρκτική και να περιορίσουν τις εκτιμήσεις για τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: