Ρεκόρ στις εισπράξεις από παλιά και νέα χρέη περιμένει φέτος η ΑΑΔΕ

Κοινοποίηση:
1369219-1-656x410

Ζεστό χρήμα 6 δισ. ευρώ φέρνουν στα ταμεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Μπορεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έχοντας εκτιναχθεί πάνω από τα 102,6 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα όμως ρεκόρ όλων των εποχών σπάνε και οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περιμένει ότι φέτος θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων ποσά που θα αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Αυγούστου είχαν εισπραχθεί 3,672 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ. Με αυτούς τους ρυθμούς τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους θεωρείται ότι είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί και σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει κατά πολύ το στόχο που είχε τεθεί για το 2018.

Οι εισπράξεις από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται έντονα ανοδικά ιδίως την τελευταία διετία. Το 2014, που οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών γινόταν με πολλές δυσκολίες, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν συγκριτικά περιορισμένες, μόλις 1,561 δισ. ευρώ. Το 2015, οι κατασχέσεις εντάθηκαν ενώ η ρύθμιση των 100 δόσεων είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο μεγάλο άλμα. Στο ταμείο μπήκαν 2,261 δισ. ευρώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,641 δισ. ευρώ από παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το 2016, τα στοιχεία δείχνουν έκρηξη των εισπράξεων στα 5,2 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα στα 5,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν το 2017 και φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων της ΑΑΔΕ οι εισπράξεις αν μέχρι τέλος τους έτους συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό θα αγγίξουν τα 6 δισ. ευρώ.

Για την αύξηση των εισπράξεων, πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης ενώ οι κατασχέσεις όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Οι κατασχέσεις γίνονται πλέον πιο στοχευμένα. Τα κατασχετήρια εκδίδονται αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό. Μετά ακολουθεί το κατασχετήριο.

Πέρυσι, για ένα σύνολο 312.000 ΑΦΜ εκδόθηκαν 1.643.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ή 5,3 κατά μέσο όρο ανά φορολογούμενο και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προσέκρουσε είτε σε αδειανούς λογαριασμούς, είτε σε ανυπαρξία τραπεζικών λογαριασμών. Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν έλειψαν τα φαινόμενα όπου για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο τα κατασχετήρια τα οποία εκδόθηκαν οδήγησαν σε πολλαπλάσιες της μίας κατάσχεσης για το ίδιο ποσό. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το φαινόμενο των πολλαπλών κατασχέσεων για το ίδιο χρέος έχει αναδείξει την ανάγκη τροποποιήσεων στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει επιστροφή του πλεονάζοντος ποσού, παρά μόνο τον μελλοντικό συμψηφισμό του με άλλες οφειλές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: