Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου προσβάλλει τις αρθρώσεις του, προκαλώντας τους φλεγμονή. Ποια είναι τα πρώτα σημάδια αυτής της κατάστασης;
Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ): Τα συμπτώματα επηρεάζουν συνήθως τα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια. Το να διακρίνετε τα πρώιμα σημάδια στην ΡΑ μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Η έγκαιρη και συνεπής αντιμετώπιση της αρθρίτιδας μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των αρθρώσεων και, τελικά, την αναπηρία.
Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκύπτει από ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι υγιές, βοηθάει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σε άτομα με ΡΑ, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τα κύτταρα στην εσωτερική επένδυση των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα την φλεγμονή τους. Αυτό κάνει τις αρθρώσεις να πρηστούν, να σκληρύνουν και να σας πονούν.
Τα άτομα που έχουν ΡΑ θα έχουν μερικές περιόδους όπου δεν εμφανίζουν συμπτώματα και άλλες φορές που τα συμπτώματα παρουσιάζουν έξαρση.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την ΡΑ, αλλά η σωστή θεραπεία και η μέτρια άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των φλεγμονών. Εάν η ρευματοειδής αρθρίτιδα αφεθεί χωρίς κατάλληλη αγωγή, οι αρθρώσεις, ο χόνδρος και τα οστά στις πληγείσες περιοχές μπορεί να καταστραφούν.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πρώιμα σημάδια
Τα κύρια συμπτώματα της ΡΑ είναι ο πόνος και η ακαμψία των αρθρώσεων. Πριν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, όμως, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κάποια πρώιμα σημάδια.
Ορισμένα από αυτά τα σημάδια σχετίζονται με το πώς το άτομο αισθάνεται συνολικά, ενώ άλλα αφορούν ειδικά τις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα που επηρεάζουν τις αρθρώσεις ενός ατόμου είναι πιο πιθανό να υποδηλώνουν ΡΑ, ιδιαίτερα εάν επηρεάζουν περισσότερες από μία αρθρώσεις ή και τις δύο πλευρές του σώματος.
Τα σήματα έγκαιρης προειδοποίησης της ΡΑ περιλαμβάνουν:
1. Κόπωση
Πριν από οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, ένα άτομο με ΡΑ μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένο και να στερείται ενέργειας. Μπορεί επίσης να αισθάνονται κατάθλιψη.
Τα συναισθήματα κόπωσης μπορεί να επηρεάσουν:
Καθημερινές δραστηριότητες
Σχέσεις
Σεξουαλική διάθεση
Παραγωγικότητα στην εργασία
Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται στην αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή των αρθρώσεων.
2. Ελαφρύς πυρετός
Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ΡΑ μπορεί να προκαλέσει την αδιαθεσία των ασθενών και πυρετό. Μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία, η οποία είναι ένα πρώιμο σημάδι που μερικές φορές συνοδεύει την κόπωση. Μπορεί να προηγείται οποιωνδήποτε αξιοσημείωτων επιπτώσεων στις αρθρώσεις.
3. Απώλεια βάρους
Ένα τρίτο σημάδι είναι ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία είναι πιθανώς μια έμμεση επίδραση της φλεγμονής. Όταν κάποιος αισθάνεται εμπύρετος και κουρασμένος, χωρίς όρεξη, μπορεί συνεπεία αυτών να αρχίσει να χάνει και βάρος.
4. Ακαμψία αρθρώσεων
Ένα άλλο πρώιμο σημάδι της ΡΑ είναι η ακαμψία των αρθρώσεων. Η δυσκαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συχνά στα δάχτυλα. Μπορεί να έρθει αργά, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Εκτός από την ακαμψία που επηρεάζει συγκεκριμένες αρθρώσεις, ένα γενικό αίσθημα δυσκαμψίας στο σώμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ΡΑ.
Αυτός ο τύπος δυσκαμψίας επηρεάζει συνήθως ένα άτομο αφού έχει παραμείνει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το σύμπτωμα είναι η αιτία της πρωινής δυσκαμψίας, ένα χαρακτηριστικό παράπονο των ασθενών με ΡΑ.
5. Ευαισθησία αρθρώσεων
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται και με αυξημένη ευαισθησία στις αρθρώσεις. Αυτό επηρεάζει τόσο χέρια, όσο και πόδια και θεωρείται τυπικό πρώιμο σημάδι της ΡΑ.
Στα χέρια, η άρθρωση στην μέση και στην βάση των δακτύλων μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητη, όταν πιέζεται ή κατά τη διάρκεια μιας κίνησης.
Στα πόδια, οι αρθρώσεις στην βάση των ποδιών μπορεί να πάθουν το ίδιο. Αυτός ο πόνος μπορεί να κάνει τους ασθενείς να περπατούν στις φτέρνες, ή να σηκώνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους καθώς περπατούν.
6. Πόνος στις αρθρώσεις
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζει πόνο των αρθρώσεων στα δάκτυλα, τους καρπούς και τα πόδια. Η φλεγμονή καθιστά την εσωτερική επένδυση της άρθρωσης παχύτερη και επίσης προκαλεί την παραγωγή επιπλέον αρθριτικού υγρού.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες ασκούν πίεση στην κάψουλα που περιβάλλει την άρθρωση και ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις που περιέχει, προκαλώντας πόνο.
7. Οίδημα (πρήξιμο) των αρθρώσεων
Οι αρθρώσεις που φαίνονται πρησμένες στα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό σημάδι της ΡΑ. Το πρήξιμο των αρθρώσεων τείνει να είναι πιο εμφανές καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα εξελίσσεται, αλλά το ελαφρύ πρήξιμο μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι.
8. Ερυθρότητα των αρθρώσεων
Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να τους προσδώσει μια κοκκινωπή απόχρωση. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια είναι ένα σημάδι της ΡΑ.
Η ερυθρότητα συμβαίνει επειδή η φλεγμονή προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο περιβάλλον δέρμα. Τα ευρύτερα αγγεία επιτρέπουν την ροή περισσότερου αίματος σε αυτήν την περιοχή, δίνοντας στο δέρμα κοκκινωπή εμφάνιση.
9. Θερμότητα στις αρθρώσεις
Η αυξημένη θερμότητα της άρθρωσης προκαλείται από φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστεί πριν καν παρατηρήσετε ερυθρότητα, ή διόγκωση. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΡΑ.
10. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
Το μούδιασμα και το τσούξιμο που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΡΑ. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στις αρθρώσεις που προκαλεί συμπίεση νεύρων, με αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης στο σημείο.
11. Μείωση του εύρους κινήσεων
Στα πρώτα της στάδια η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην κάμψη του καρπού προς τα εμπρός και προς τα πίσω.
Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, καθιστώντας δύσκολο να τις λυγίσει και να τις ευθυγραμμίσει.
12. Προβληματικές αρθρώσεις και στις δύο πλευρές
Είναι σύνηθες για τους ασθενείς με ΡΑ να βιώνουν συμπτώματα στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Αν και αυτή η συμμετρία είναι τυπική, δεν ισχύει για όλους με την κατάσταση.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr