Ρινική καταρροή: Πώς συνδέεται με την πτώση της θερμοκρασίας – Γενικά μέτρα προστασίας από ιώσεις

Κοινοποίηση:
Ιώσεις

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ιώσεις.

Η έκθεση στον κρύο αέρα μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης από ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Ρινική καταρροή: Ο μηχανισμός εμφάνισής της

Όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από ιούς του κοινού κρυολογήματος, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά. Παράγει περισσότερη βλέννα για να παγιδεύσει και να απομακρύνει τους ιούς. Κι αυτό οδηγεί σε ρινική συμφόρηση και καταρροή.

Επιπλέον, η φλεγμονή που προκαλείται από την ιογενή λοίμωξη εντείνει την παραγωγή βλέννας, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Ιώσεις: Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ιώσεων και ρινικής καταρροής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας υγιεινής διατροφής, πλούσιας σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και με τακτική άσκηση.

Επιπλέον, η αποφυγή έκθεσης σε κρύο αέρα και η διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε καλή υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος. Η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών από τα χέρια.

Οδηγίες για την πρόληψη της διασποράς των αναπνευστικών ιών

Συμβουλές για τον περιορισμό των ιώσεων στην κοινότητα δίνει ο ΕΟΔΥ, ώστε να προστατευτούμε οι ίδιοι, αλλά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ο εμβολιασμός είναι το «Α» και το «Ω», όπως αναφέρει, σε ό,τι αφορά την προστασία μας από τις ιώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα μέτρα προστασίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα για την υγεία μας και την υγεία των άλλων.

Παρακάτω παρατίθενται κάποια από αυτά:

Εμβολιαστείτε

Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, τον SARS-CoV 2 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό, παραμένει το καλύτερο μέτρο προστασίας για την πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Επίσης, και για τη μείωση των σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης.

Γενικά μέτρα προστασίας από ιώσεις

  • Αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό.
  • Εάν εσείς εμφανίζετε συμπτώματα από αναπνευστικό, παραμείνετε στο σπίτι και περιορίστε τις επαφές σας με άλλα άτομα για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, και πετάξτε το χαρτομάντηλο μετά.
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
  • Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα, που μπορεί να έχουν μολυνθεί από μικροοργανισμούς, και αερίζετε καλά τους κλειστούς χώρους.

Ιατρική Συμβουλή

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του για την έγκαιρη λήψη ειδικών αντιιικών φαρμάκων, όπου αυτό ενδείκνυται. Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να κάνουν ηπιότερα τα συμπτώματα της νόσου να περιορίσουν τη διάρκειά της και να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response