Ρομπέρτα Μετσόλα: «Δεν είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη»

Κοινοποίηση:
Ρομπέρτα Μετσόλα

Με μήνυμα κατά των διχοτομικών σχεδίων της Τουρκίας στην Κύπρο ξεκίνησε τη θητεία της η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, από τη Μάλτα, η οποία εξελέγη χθες με ευρεία πλειοψηφία σε αντικατάσταση του θανόντος στις 10 Ιανουαρίου Ιταλού σοσιαλδημοκράτη, Νταβίντ Σασόλι, και ως τη λήξη της θητείας του σώματος, στα μέσα του 2024.

Στην παρθενική ομιλία της, η συντηρητική πολιτικός του ΕΛΚ, που γιόρταζε χθες τα 43 της χρόνια, τόνισε πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι πραγματικά ενωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη. «Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, αλλά και θεραπείας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να συμβάλουμε στις προσπάθειες να τερματιστεί η διαίρεση στην τελευταία διαιρεμένη χώρα της Ε.Ε. -την Κύπρο- υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει στα δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, οπότε συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, η τότε αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής είχε καταγγείλει την Τουρκία για απόπειρα εργαλειοποίησης του προσφυγικού και αποσταθεροποίησης των συνόρων της Ε.Ε.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη με 458 ψήφους επί συνόλου 705 ευρωβουλευτών και 690 παρόντων, έναντι 101 της Σουηδέζας υποψήφιας των Πρασίνων, Αλίς Μπα Κούνκε, και 57 της υποψήφιας της ευρωομάδας της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ισπανίδας Σίρα Ρέγκο.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης για την απώλεια του 65χρονου Σασόλι, ο οποίος υπέκυψε από επιπλοκές στο ανοσοποιητικό ύστερα από δεκαετή μάχη με τον καρκίνο, η Μετσόλα συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τον προκάτοχό της (ο Ιταλός είχε εκλεγεί με 345), αλλά και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε συγκεντρώσει 383 ψήφους Ευρωβουλευτών.

Eυρωβουλευτής η ίδια από το 2013 και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2020, η Μετσόλα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ομως η επιμονή της να αντιτίθεται στις αμβλώσεις, που θεωρούνται κεκτημένο δικαίωμα στην Ε.Ε., προκάλεσε κάποιες ενστάσεις, όπως του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι λυπάται για το γεγονός ότι οι θέσεις της νέας προέδρου κατά των αμβλώσεων κυριαρχούν στον πολιτικό κόσμο της Μάλτας, εκφράζοντας την ευχή κατά τη θητεία της να εκφράσει την κοινή ευρωπαϊκή θέση. Η Μετσόλα είχε την υποστήριξη των τριών μεγάλων ευρω-ομάδων.

Πέρα από το ΕΛΚ, ψηφίστηκε και από τους ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και της φιλελεύθερης ομάδας Renew. Η στήριξη των Σοσιαλιστών και του φιλελεύθερου μπλοκ εξασφαλίστηκε με σημαντικά ανταλλάγματα: η S&D απέσπασε πέντε από τις 14 θέσεις αντιπροέδρων, την προεδρία της διάσκεψης των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών και την προεδρία της επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας. Η Renew αύξησε τους αντιπροέδρους της από δύο σε τρεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Η ΚΥΠΡΟΣ ειναι θυμα ΔΙΕΘΝΩΝ συνομωτων.η δραση τους κατα της πλειοψηφιας του κυπριακου λαου ειναι ακομα σε εξελιξη.ΚΑΤΑΡΑ ΣΤΑ ΕΘΝΗ ΤΟΥΣ. ΛΥΜΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΙ.

  2. Ε,ρε τι κάνουν οι ΑΟΖ για τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια για να μην την πατήσουν σαν τους ψευτοέλληνες,Ελληνόφωνους ραγιάδες που δεν κάνουν τίποτα και παίφτουνε στα τέσσερα στον μουστακαλή τον τούρκο. Ακόμα και η πάντοτε ανθελληνική Μάλτα,παίρνει θέση υπέρ Κύπρου. Από την Ελλάδα επισήμως τί;;;;;;
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΕΣ και ΤΩΡΙΝΈΣ ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΙΣ, μετά την πτώση του Παπαδόπουλου….Γ@Μ@@ΣΤΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!

Comments are closed.