Ρυθμίσεις οφειλών: Μένει εκτός των 36-72 δόσεων η πλειονότητα των επαγγελματιών

Κοινοποίηση:
UDSU

Eτός της ρύθμισης οφειλών που θέσπισε πριν λίγο διάστημα η κυβέρνηση μένει η πλειονότητα των επαγγελματιών, οι οποίοι βιώνουν τη συνεχή άνοδο των χρεών τους εξαιτίας της ακρίβειας. Η τελευταία ρύθμιση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη διετία, και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Το πρόβλημα, πάντως, του ιδιωτικού χρέους είναι τεράστιο για τη χώρα και η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να δώσει λύσεις, αν και βρίσκεται πάνω από τα 260 δισ. ευρώ συνολικά. Όπως είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας (παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος για την αντιμετώπιση του φαινομένου), στα τέσσερα χρόνια της Ν.Δ. το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται πλέον σε 111 δισ. ευρώ. Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

«Χωρίς ανάσα» μένουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, κάτι που προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία ενόψει και της πολύ δύσκολης συνέχειας. Όπως προκύπτει από τα τελευταία ευρήματα της έρευνας οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2022), το 38,2% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είχε τουλάχιστον 1 ληξιπρόθεσμη οφειλή. Ως εκ τούτου, παραμένει εκτός ρύθμισης το πιο δύσκολο κομμάτι της πανδημίας, όταν επιχειρήσεις έκλεισαν και η οικονομική δραστηριότητα «πάγωσε», με το ιδιωτικό χρέος να εκτοξεύεται στα ύψη.

Την ίδια στιγμή, εάν κάποιος είχε μπει σε ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας, ενώ αν θέλει να ωφεληθεί από την τελευταία ρύθμιση της κυβέρνησης, δεν μπορεί να μεταφέρει το χρέος του σε 36, 72 ή 120 δόσεις.

Εκτός ρύθμισης

Άλλωστε, εκτός της νέας ρύθμισης των 36-72 μηνιαίων δόσεων τίθενται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του έτους 2022 εφόσον έχουν ενταχθεί μονοκόμματα σε πάγιες ρυθμίσεις 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Στις πάγιες ρυθμίσεις οι φορολογούμενοι έχουν εντάξει και την τελευταία μηνιαία δόση καθεμίας από αυτές τις οφειλές, η οποία όμως έληξε μετά την 31η.1.2023 και συγκεκριμένα στις 28.2.2023. Εξαιτίας δε αυτού του γεγονότος και μόνο δεν μπορούν οι οφειλέτες αυτοί να μεταφέρουν τα ρυθμισμένα με πάγιες ρυθμίσεις 12 ή 24 δόσεων ποσά των οφειλών αυτών στη νέα ρύθμιση, που έχει περισσότερες και χαμηλότερου ύψους μηνιαίες δόσεις.

Ένταξη

Στον αντίποδα, όσοι οφειλέτες έχουν αφήσει να γίνουν ληξιπρόθεσμες ολόκληρες οι οφειλές τους από τους συγκεκριμένους φόρους και δεν τις έχουν ακόμη ρυθμίσει μπορούν να εντάξουν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων τις μηνιαίες δόσεις των οφειλών αυτών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα μέχρι και την 1η.2.2023, δηλαδή όλες πλην της τελευταίας, επειδή αυτή έληξε εκτός χρονικού διαστήματος εφαρμογής της νέας ρύθμισης και εξαιρείται (έληξε μετά την 1η.2.2023, και συγκεκριμένα στις 28.2.2023). Επίσης, όσοι έχουν εντάξει τμηματικά σε περισσότερες της μίας πάγιες ρυθμίσεις τις δόσεις του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 ή τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022 μπορούν να εντάξουν στη νέα ρύθμιση τις ρυθμισμένες δόσεις των φόρων αυτών που είχαν ημερομηνία λήξης μέχρι τις 31.1.2023. Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να μην είχε ούτε 1 ευρώ αρρύθμιστο ληξιπρόθεσμο χρέος στη Φορολογική Διοίκηση την 1η.11.2021.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κάντε τις δόσεις 3.600 ή 7.200 να στανιάρουμε, μήπως θα πλερώσουμε, κλάνει ο πεθαμένος;

Comments are closed.