Ρωσία: Αγωνία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Υψηλός ο κίνδυνος ενός μεγάλου πολέμου

Κοινοποίηση:
b49aac0f0abb0cf8c21124167f2da30c_XL

Ένας μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα αλλά μπορεί ακόμα να αποφευχθεί, εάν τα εμπλεκόμενα μέρα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.
«Παρακολουθούμε από κοντά και με αγωνία τα γεγονότα, ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης είναι πράγματι υψηλός.
Η τάση να κλιμακωθεί σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας είναι πραγματικός κίνδυνος.
Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Είμαστε σε εντατικό διάλογος με τις χώρες της περιοχής, ένας μεγάλος πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, αλλά όλοι πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Το χρονικό της κλιμάκωσης

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει κλιμακωθεί απότομα μετά τη διείσδυση μαχητών του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, συνοδευόμενη από δολοφονίες κατοίκων συνοριακών οικισμών και σύλληψη ομήρων.
Η Hamas χαρακτήρισε την επίθεση ως απάντηση στις ενέργειες των ισραηλινών αρχών κατά του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και άρχισε να βομβαρδίζει αυτήν και ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας, πριν ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ ως απάντηση στις δολοφονίες βασικών προσωπικοτήτων της ηγεσίας των κινημάτων της Hamas, της Hezbollah και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.
Η Τεχεράνη υποστήριξε ότι το 90% των πυραύλων έπληξαν με επιτυχία τους στόχους τους, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response