Η κυβέρνηση της Ρωσίας αρχίζει τη διαδικασία μονομερούς αποχώρησης από μια σειρά διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όπως δήλωσε την Τρίτη (17/05) ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Πιοτρ Τολστόι.
«Έχουμε υποχρέωση να αναθεωρήσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας σε συνθήκες που, σήμερα, δεν αποφέρουν κανένα όφελος, αλλά αντίθετα βλάπτουν άμεσα τη χώρα μας. Το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε έναν κατάλογο τέτοιων συμφωνιών στην Κρατική Δούμα», είπε ο Τολστόι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Εφημερίδας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και πρόσθεσε: «Μαζί με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, σκοπεύουμε να τις αναλύσουμε (σ.σ. τις συμφωνίες) και να προτείνουμε την αποχώρηση».
Ο Τολστόι ξεχώρισε τους Παγκόσμιους Οργανισμούς Εμπορίου και Υγείας, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι να αποσυρθούμε από τον ΠΟΕ και τον ΠΟΥ, οι οποίοι έχουν παραμελήσει όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας».
Χαρακτηριστικά, οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΠΟΥ τάχθηκαν, στις 10 Μαΐου, υπέρ ενός ψηφίσματος που αναγκάζει τον εν λόγω διεθνή οργανισμό να αποφασίσει για την ενδεχόμενη μετεγκατάσταση του ευρωπαϊκού γραφείου μη μεταδοτικών ασθενειών από τη Μόσχα, αλλά και για την προσωρινή αναστολή των περιφερειακών συναντήσεων στη Ρωσία. Το συγκεκριμένο ψήφισμα, μάλιστα, καταγγέλθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Ρωσίας, Αντρέι Πλουτνίτσκι, ο οποίος το χαρακτήρισε ως «κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του ΠΟΥ».
Ακόμα, τον Μάρτιο, ένα κόμμα μειοψηφίας στη Δούμα που είναι φιλικά προσκείμενο στο Κρεμλίνο, συνέταξε νομοσχέδιο και πρότεινε την αποχώρηση από τον ΠΟΕ ύστερα από την απόφαση ορισμένων χωρών της Δύσης να αναστείλουν τις εμπορικές προτιμήσεις της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Στροφή από τη ρωσική κυβέρνηση μέσα σε έναν μήνα
Πάντως, η ιδέα της αποχώρησης φαίνεται να αποτελεί στροφή από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς, μέχρι πρόσφατα, η Μόσχα εξακολουθούσε να υπαινίσσεται ότι θα προτιμούσε να παραμείνει εντός του εμπορικού οργανισμού. «Η κυβέρνηση παρέχει αντεπιχειρήματα υπέρ της συμμετοχής μας», έγραψε η αποστολή της Ρωσίας στον ΠΟΕ, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Politico», απαντώντας έτσι σε ερώτηση σχετικά με το προαναφερθέν νομοσχέδιο.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΕ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, ανέφερε στο «Politico», την Τετάρτη (18/05), ότι είχε ρωτήσει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για το ενδεχόμενο αποχώρησης και έλαβε την απάντηση πως «η ρωσική θέση είναι η αντίθετη». Ακόμα, όπως τόνισε η Μόσχα, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει τη συνεργασία με τον ΠΟΥ και «δεν έχει στείλει καμία πρόταση στην Κρατική Δούμα για αποχώρηση από τον οργανισμό».