Στο διεθνές φόρουμ «Η διασύνδεση των καιρών και των πολιτισμών: Η βάση της ειρήνης και της ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στο Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν, έλαβε χώρα πρεόσφατα η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ΝΕΟΥ Ιρανού Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από την ανάληψη των καθηκόντων […]
Στο διεθνές φόρουμ «Η διασύνδεση των καιρών και των πολιτισμών: Η βάση της ειρήνης και της ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στο Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν, έλαβε χώρα πρεόσφατα η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ΝΕΟΥ Ιρανού Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από την ανάληψη των καθηκόντων του Πεζεσκιάν στις 30 Ιουλίου εν μέσω της ταχέως κλιμακούμενης κρίσης στην Μέση Ανατολή.
Αρχικά, η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με τον Πεζεσκιάν έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 22-24 Οκτωβρίου στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, ωστόσο μάλλον τα γεγονότα την επίσπευσαν, καθώς η Μόσχα θέλει να γνωρίζει τι ισχύει πολιτικά, μετά την πολιτική αλλαγή στην Τεχεράνη!
Όπως σχολιάζεται επίσημα , παρά το γεγονός ότι η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Πεζεσκιάν διήρκεσε περίπου μία ώρα ήταν αρκετά παραγωγική. Ο Ρώσος ηγέτης κάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο να έρθει στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη, πρόταση που αποδέχτηκε ο Πεζεσκιάν.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ισλαμικής χώρας είπε ότι το Ιράν και η Ρωσία συμφώνησαν να επισπεύσουν αρκετά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ τόνισε την δέσμευση της Τεχεράνης να ολοκληρώσει τις διμερείς συμφωνίες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής BRICS. Χαρακτήρισε επίσης πολύπλοκη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Πολλοί δυτικοί αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως η πολιτική αλλαγή στο Ιράν (ο Πεζεσκιάν θεωρείται φιλοδυτικός) θα επηρέαζε με αρνητικό τρόπο τις σχέσεις Μόσχας-Τεχεράνης, όπως σχολιάζεται. Πολλοί εξ αυτών έλεγαν μάλιστα πως αυτό θα είναι το τέλος!
Προς το παρόν, οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν ακτινογραφούνται, καθότι μια νέα κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία! Το Ιράν φέρεται να εξακολουθεί να δεσμεύεται να υπογράψει μια συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ρωσία με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ! Η Μόσχα έχει προτρέψει και τις δύο πλευρές να αποφύγουν μια άμεση αντιπαράθεση
Πολιτικοί αναλυτές στο Ιράν πιστεύουν ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο Ασγκαμπάτ θα μπορούσαν να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός νέου «άξονα επιρροής» που θα μπορούσε να αντιταχθεί στη Δύση, καθώς η Μόσχα θεωρεί την Τεχεράνη ως στρατηγικό σύμμαχο ικανό να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή με διπλωματικά μέσα . Η Τεχεράνη πιστεύει επίσης ότι οι κοινές προσπάθειες Ρωσίας και Ιράν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας και να προωθήσουν την βιώσιμη συνεργασία, η οποία θα επηρεάσει τόσο τις περιφερειακές όσο και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές διαδικασίες.
Η συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ιράν αξιολογείται ως πολύ σημαντική για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Το βέβαιο είναι πως οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν μπαίνουν σε νέο κεφάλαιο. Μένει να φανεί, εάν στο κεφάλαιο αυτό η λέξη «Ρωσία» θα εξακολουθεί να γράφεται με θετικό πρόσημο.