Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που υπογράφει σύμβαση για το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας για την άμυνα και τις μη στρατιωτικές βιομηχανίες.
Παρά την άνευ προηγουμένου πίεση για τη συμφωνία των S-400, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει μια άμεση και συνεπή θέση όσον αφορά την εφαρμογή όλων των διατάξεων των συμβάσεων, δήλωσε ο Sergey Chemezov της Rostec Corporation στο πρακτορείο Anadolu στη Μόσχα, όπως αναφέρει το veteranos.gr.
Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν κάνει πίσω από τις πιέσεις που δέχεται από τους εταίρους της, καταδεικνύει την ανεξαρτησία της εξωτερικής της πολιτικής όπως επιδιώκεται από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας, πρόσθεσε.«Υπογράψαμε το συμβόλαιο για το S-400 το 2017 και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε όλες τις παραδόσεις», δήλωσε ο Chemezov, προσθέτοντας ότι η συμφωνία ήταν σημαντική τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Άγκυρα.
Είπε επίσης ότι η Ρωσία προσκάλεσε την προοπτική συνεργασίας με την Τουρκία στην ανάπτυξη του συστήματος αεροπορικής άμυνας της επόμενης γενιάς – το Σύστημα S-500.
«Τα S-500s βρίσκονται σε εξέλιξη και θα είναι ένα ρωσικό υπερσύγχρονο σύστημα αεροπορικής άμυνας χωρίς ίσο σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες είχαν την ικανότητα να συνεισφέρουν σε ένα τέτοιο έργο.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να αντικαταστήσει το F-35 με το Su-57
Τόνισε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» για να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη στην Άγκυρα τα Su-57, εάν η Τουρκία αποχωρήσει αν. και συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής αεροσκαφών F-35 με τις ΗΠΑ.
«Αυτά τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς [Su-57] έχουν εξαιρετικές ιδιότητες και δείχνουν υπόσχεση για εξαγωγή», είπε, προσθέτοντας ότι τα μαχητικά μπορούν να πωληθούν.
Ερωτηθείς για την πιθανή παραγωγή στην Τουρκία των S-400 και Su-57, ο Chemezov είπε ότι η Ρωσία θα «αξιολογήσει με χαρά» τυχόν προτάσεις της Τουρκίας για τον εντοπισμό ή τη μεταφορά τεχνολογιών.
Υπογραμμίζοντας την πρόοδο της Τουρκίας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές στην αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ότι η χώρα είναι πολύ ικανή να παράγει εξοπλισμό όπλων, τεθωρακισμένα οχήματα και μη επανδρωμένα οχήματα.
«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την επιθυμία της Τουρκίας να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε ο Chemezov.