Ρωσία – ΝΑΤΟ ώρα μηδέν! Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις μετά το πολεμικό τελεσίγραφο της Ρωσίας

Κοινοποίηση:
epa09989950 US Secretary of State Antony Blinken (R), with NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L), delivers remarks during a joint press conference at the State Department in Washington, DC, USA, 01 June 2022. The two leaders responded to questions on the Russian invasion of Ukraine, NATO membership and the upcoming NATO summit.  EPA/SHAWN THEW / POOL

Τι ακριβώς δήλωσαν ηγέτες και αντιπολίτευση στις σημαντικότερες χώρες της Δύσης
Η αυστηρή προειδοποίηση του Προέδρου Πούτιν την Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θα βρισκόταν σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία εάν δώσει άδεια στο Κίεβο για να εξαπολύσει επιθέσεις βαθιά στην Ρωσία χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.

Παγκόσμιοι ηγέτες, στελέχη της αντιπολίτευσης και ΜΜΕ αντέδρασαν στα σχόλια του Προέδρου Πούτιν για τον κίνδυνο ο ουκρανικός πόλεμος αντιπροσώπων να μετατραπεί σε θερμό πόλεμο με το ΝΑΤΟ, εάν το τελευταίο ανάψει το πράσινο φως στην χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στην Ρωσία.

Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ταραχή χωρίς τίποτα να αποκλείεται για το μέλλον!

Συνοπτικά σημαντικές αντιδράσεις σε Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία:
Ο Λευκός Οίκος επέλεξε να προσποιηθεί ότι δεν άκουσε την προειδοποίηση του Πούτιν, με την γραμματέα Τύπου του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιερ, να λέει στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι δεν θα «εμπλακεί σε υποθετικές» ή «εσωτερικές συζητήσεις πολιτικής, όταν ρωτήθηκε πόσο «ανησυχεί» η Ουάσιγκτον.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ διαβεβαίωσε τον Τύπο ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας» προς το παρόν και αναφέρθηκε στα σχόλια του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν την περασμένη εβδομάδα ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο θα συνεχιστεί.

Καθώς πήγαινε στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των πυραύλων, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία «ξεκίνησε αυτή την σύγκρουση» και μπορούσε να την «τερματίσει» ανά πάσα στιγμή και ότι «η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Ο Στάρμερ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η άδεια χρήσης βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δεν θα δοθεί την Παρασκευή στην συνάντησή του με τον Μπάιντεν και ισχυρίστηκε ότι το Λονδίνο δεν επιδιώκει «καμία σύγκρουση» με την Μόσχα.
Το Βερολίνο λέει, μέσω κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η στάση του Καγκελαρίου Scholz να απαγορεύει την παράδοση των γερμανικών πυραύλων Taurus στην Ουκρανία παραμένει αναλλοίωτη και ότι ο Γερμανός καγκελάριος είναι «κάθετος σε αυτό το θέμα».
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι οι συζητήσεις για την άρση των περιορισμών στην χρήση όπλων «συνεχίζονται» και ότι το μπλοκ είναι διχασμένο πάνω στο θέμα.

Ο Βρετανός πολιτικός της αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Κούρτεν κάλεσε το ΝΑΤΟ να «αποκλιμακώσει αμέσως την σύγκρουση στην Ουκρανία και να τερματίσει την εχθρότητα με τη Ρωσία».
Ο Γάλλος πολιτικός της αντιπολίτευσης Florian Philippot κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να πυροδοτήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, όπου μια νίκη Τραμπ «θα ήταν καταστροφή για τα γεράκια (της Ουάσινγκτον)». Ο Πούτιν “έχει προειδοποιήσει ότι αυτό θα σήμαινε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με άλλα λόγια παγκόσμιο πόλεμο! Η Γαλλία πρέπει να αποσυρθεί από αυτήν την τρέλα!”, υπογράμμισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response