Η Ρωσία κηρύσσει νομισματικό πόλεμο κατά της Δύσης καθώς εξετάζει τη σταδιακή κατάργηση του δολαρίου και του ευρώ στις εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις με τους οικονομικούς εταίρους, καθώς αυτά τα νομίσματα έχουν καταστεί «τοξικά» εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τη Δύση μέσω των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα και το «πάγωμα» ρωσικών assets αξίας περίπου 300 δις ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Alexander Pankin σε συνέντευξή του στο TASS.
«Απέναντι στην αυξανόμενη γεωπολιτική πίεση από τη ”συλλογική Δύση” ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν σταθεροί εμπορικοί, οικονομικοί και επενδυτικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και των εταίρων της είναι να αποφευχθεί η χρήση νομισμάτων που έχουν γίνει «τοξικά», κυρίως το δολάριο ΗΠΑ και ευρώ και η στροφή σε ένα κοινώς αποδεκτό σύστημα εκκαθάρισης των διεθνών συναλλαγών, κυρίως σε εθνικά νομίσματα», επισήμανε ο Pankin.
Την ίδια ώρα, αυξάνει τις θέσεις της στο κινεζικό γιουάν και γίνεται η τρίτη τη τάξει χώρα κάτοχος του νομίσματος της δεύτερης οικονομίας τον κόσμο ενώ προαναγγέλλει τη διαμόρφωση ενός παράλληλου σύστημα συναλλαγών εκτός του SWIF ανεξάρτητου από τους εκβιασμούς της Δύσης.
Η νέα διεθνής τάξη χωρίς την κυριαχία των ΗΠΑ
Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που χτίστηκε από την Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί «ακατάλληλο για τις συνθήκες μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και έχει ουσιαστικά γίνει ένα εργαλείο για την επίτευξη πολιτικών στόχων μιας ομάδας χωρών».
«Είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Δύση σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει κατάχρηση της προνομιακής της θέσης», συνέχισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Αποδολαριοποίηση
«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι πολλά κράτη, παρακολουθώντας τις έκτακτες και παράνομες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξετάζουν την ανάγκη να προοπτική να απο-δολαριοποιήσουν τις διεθνείς συναλλαγές για να διασφαλίσουν την εθνική κυριαρχία τους.
Όπως αποδείχθηκε, αν υπάρχει πολιτική βούληση, το θέμα είναι σε μεγάλο βαθμό επιλύσιμο», πρόσθεσε.
Χρήση του γιουάν
Τη ίδια ώρα Ρωσία κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούσαν το γουάν της Κίνας στις διεθνείς πληρωμές τον Ιούλιο, καθώς το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος αυξήθηκε 6,3 φορές σε μόλις τρεις μήνες, αποκάλυψε το περιοδικό Forbes, επικαλούμενο στατιστικά στοιχεία του διεθνούς συστήματος πληρωμών SWIFT.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 3,9% των συναλλαγών σε γιουάν τον Ιούλιο (από 1,42% τον Ιούνιο), σύμφωνα με τα στοιχεία της SWIFT που αναφέρει η δημοσίευση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε υψηλότερες επιδόσεις (6,35%), ενώ το Χονγκ Κονγκ παρέμεινε στην κορυφή (70,93% έναντι 73,82% τον Ιούνιο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του SWIFT, τη Ρωσία ακολούθησαν η Σιγκαπούρη (3,77%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (2,98%).
Εξέλιξη της πορείας
Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Ιουνίου, η Ρωσία ανέβηκε τέσσερις βαθμίδες, αποκλείοντας στη συνέχεια τη Σιγκαπούρη από τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Η Ρωσία εισήλθε στις μετρήσεις του SWIFT τον Απρίλιο, όταν η συμμετοχή της στο παγκόσμιο εμπόριο χρησιμοποιώντας το κινεζικό νόμισμα υπολογίστηκε σε 0,62%.
Από τότε, η μετοχή της Ρωσίας έχει εξαπλασιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η άνοδος του κινεζικού νομίσματος
Τον Ιούλιο, το γιουάν παρέμεινε ένα από τα πέντε κορυφαία διεθνή νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές, όπως αναφέρουν αναλυτές του διατραπεζικού συστήματος.
Παρά τη μείωση της αξίας των συναλλαγών κατά 6,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, το κινεζικό νόμισμα αντιπροσώπευε το 2,2% του συνολικού ποσού διεθνές εμπόριο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών.
Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, οι συναλλαγές σε γιουάν ξεπέρασαν το δολάριο για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.
Σταδιακή μετάβαση από το SWIFT σε πιο ασφαλές σύστημα πληρωμών – Ποια κράτη θα ακολουθήσουν
Η Ρωσία αντιμετωπίζει την ανάγκη για σταδιακή μετάβαση από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT σε πιο ασφαλείς μηχανισμούς για τη μεταφορά χρηματοοικονομικών πληροφοριών στο σύστημα πληρωμών προστατευμένων από εξωτερικές παρεμβάσεις, επισήμανε επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Alexander Pankin.
«Προχωρούμε στη σταδιακή μετάβαση από το SWIFT σε μηχανισμούς μεταφοράς χρηματοοικονομικών πληροφοριών προστατευμένων από εξωτερική πίεση και αναπτύσσουμε ενεργά το Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων (SPFS) της Τράπεζας της Ρωσίας.
Θα ακολουθήσουν και άλλοι
Αυτό είναι αναγκαστική επιλογή, αλλά και εντελώς φυσιολογική απόφαση απόφαση σε ένα περιβάλλον όπου οι ρωσικές τράπεζες και οι πελάτες τους αντιμετωπίζουν τακτικά προβλήματα με τις συνήθεις διεθνείς πληρωμές», είπε.
«Ταυτόχρονα, είμαστε βέβαιοι ότι όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και άλλα κράτη που ασκούν ρεαλιστική πολιτική – και υπάρχουν πολλά – έχουν ενεργό ενδιαφέρον για τν λειτουργία μιας πραγματικά αμερόληπτης και ανεξάρτητης από τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις των δυτικών χωρών πλατφόρμας διεθνών πληρωμών», επισήμανε ο διπλωμάτης..
Και τα τρία πιόνια της Διεθνούς μασονίας Πούτιν Μπάιντεν Σι Τζι Πινγκ δουλεύουν από κοινού όχι μόνο για τη αποδολλαριοποιηση και την έξοδο της Ρωσίας απο το Διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και την αντικατάσταση του από ένα ευρασιατικό σύστημα πληρωμών Ρωσιας-Κινας, αλλά με βάση την πολιτική μηδενικου κοβιντ της Κίνας, αλλά και τον παρατραβηγμενο πόλεμο στην Ουκρανία τον οποίο οι Ρώσοι αν ήθελαν θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει σε δύο μήνες με την στρατιωτική δυναμη και υπεροχή που έχουν, έλκουν συνειδητά τις κυρώσεις της Δύσης, έτσι ώστε η εξουσία να μεταφερθεί από την Δύση και την Ουάσιγκτον στο δίπολο Ρωσία – Κίνα.
Η Δύση πρέπει να αποπολιτιστει, ο πληθυσμός της να φτωχοποιηθει και ν’ αντικασταθει από μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, ώστε το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ και ο ΠΟΥ να μπορέσουν να εφαρμόσουν χωρίς καμία κοινωνική αντίσταση το μοντέλο κοινωνικής πίστωσης και αξιολόγησης των ανθρώπων όπως στη Κινα και μετά να προχωρήσουν στο απώτερο σχέδιο τους τον Μετανθρωπισμό.