Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε πρόσφατα διάταγμα για την πραγματοποίηση του διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού “Intervision” φέτος, μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη Eurovision λόγω της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ο διαγωνισμός αυτός είχε διοργανωθεί κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου μεταξύ των χωρών που ήταν σύμμαχες με τη Σοβιετική Ένωση. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία έχει προσπαθήσει πολλές φορές να αναβιώσει αυτή τη διοργάνωση, επιδιώκοντας να επαναφέρει το πνεύμα συνεργασίας και πολιτισμικής ανταλλαγής που χαρακτήριζε τις παλαιές εποχές.
Σύμφωνα με το διάταγμα του Ρώσου προέδρου, ο εναλλακτικός αυτός μουσικός διαγωνισμός, που ονομάζεται Intervidenié στα ρωσικά, αναμένεται να διεξαχθεί στη Μόσχα με στόχο “να αναπτύξει τη διεθνή πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία”. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνιτσένκο διορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής διοργάνωσης.
Πέρυσι, ο απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν για θέματα Διεθνούς Πολιτιστικής Συνεργασίας Μιχαήλ Σβιντκόι είχε δηλώσει ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2025 και ότι “σχεδόν 20 χώρες” είναι έτοιμες να συμμετάσχουν, εκ των οποίων μέλη των BRICS, οργανισμού στον οποίο μετέχουν χώρες με αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, και μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών, στην οποία ανήκουν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ προσκείμενες στη Μόσχα.
Το διάταγμα του Κρεμλίνου δεν διευκρινίζει την ημερομηνία του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός τραγουδιού Intervision διοργανώθηκε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, κυρίως με χώρες του ανατολικού μπλοκ, εκ των οποίων η Πολωνία και η Τσεχοσλοβακία. Ωστόσο και άλλες χώρες έχουν συμμετάσχει.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε αρκετές εκπομπές με το ίδιο όνομα σε μικρότερη κλίμακα.
Το 2014, η Ρωσία είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να αναβιώσει τον διαγωνισμό.
Η Ρωσία συμμετείχε στην Eurovision από το 1994 έως το 2021, στέλνοντας στον διαγωνισμό μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς αστέρες της. Το 2008 κέρδισε με τον Ντίμα Μπιλάν και το τραγούδι του “Believe”. Η Μόσχα φιλοξένησε στη συνέχεια τον διαγωνισμό στο Ολυμπιακό Στάδιο το 2009.
Η Ρωσία αποκλείστηκε από τη Eurovision το 2022, μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει έντονα και επανειλημμένα την Eurovision, κυρίως για τη συμμετοχή της αυστριακής drag queen τραγουδίστριας Κοντσίτα Βουρστ, νικήτριας του διαγωνισμού το 2014.
είναι η ευκαιρία της χώρας μας να αναθερμανει τις σχέσεις της με την Ρωσία