Ρωσία και Ουκρανία επιστρέφουν στην Τουρκία για νέες διαπραγματεύσεις – παρωδία!

Κοινοποίηση:
ektakto

Την Τουρκία θα επισκεφθούν εκ νέου οι διπλωμάτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, προκειμένου να λάβουν μέρος στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθεί στη γείτονα ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες χώρες.

Ειδικότερα, το βρετανικό SkyNews, επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού διαπραγματευτή David Arakhamia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετέδωσε πως οι διπλωματικές επαφές θα ξεκινήσουν αύριο, Δευτέρα 28 Μαρτίου, και θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη, 30 του μήνα. Μέχρι στιγμής, πάντως, από τη στιγμή που η ρωσική εισβολή συνεχίζεται, η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει πως είναι «πολύ δύσκολο» να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες και να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Αυτός θα είναι και ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, τον δεύτερο στις 3 Μαρτίου και πάλι στη Λευκορωσία, τον τρίτο στις 7 Μαρτίου, ο οποίος και ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου τρεις ώρες, με «μικρές θετικές εξελίξεις», ενώ στις 10 Μαρτίου έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Αυτό που είναι σίγουρα, είναι πως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη, σε σημείο που, πλέον, μοιάζει πιθανό ακόμη και να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο, να συναντηθούν, δηλαδή, στο έδαφός της, ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κάτι που, άλλωστε, είχαν προτείνει από την πρώτη στιγμή τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακάρ: Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Σε σημαντικές δηλώσεις για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προέβη σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK, αναφέροντας πως (η Τουρκία) δίνει μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει την άδικη προσάρτησή της από τη Ρωσία. Για το θέμα των F-16, ο Ακάρ είπε ότι το αίτημα προς τις ΗΠΑ για αγορά και εκσυγχρονισμό των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών έχει υποβληθεί. «Συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μας των ΗΠΑ. Έστειλαν μία αντιπροσωπεία. Οι συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν εποικοδομητικές. Υπάρχει ωστόσο η διάσταση του Κογκρέσου», παραδέχθηκε.

Για το θέμα της διασποράς ναρκών εκ μέρους της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για αντικρουόμενες πληροφορίες. «Υπήρξαν πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρχουν νάρκες στην περιοχή. Οι αρχές μας είναι σε επιφυλακή. Όλοι το παρακολουθούν, συμπεριλαμβανομένων των ναρκαλιευτικών μας. Υπήρχε αναφορά από ένα εμπορικό πλοίο ότι είδε ένα τέτοιο αντικείμενο. Στην περιοχή στάλθηκε ομάδα κομάντο SAS. Είδε ότι επρόκειτο για κάποιο αντικείμενο, το εξέτασε και διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο είναι μία παλιά νάρκη. Η έρευνά μας συνεχίζεται, αλλά ακόμη δεν έχει βγει πλήρες πόρισμα. Σε ποιον ανήκει, πού ανήκει, τί είναι αυτό… Η έρευνα συνεχίζεται. Η νάρκη εξουδετερώθηκε με τη μεταφορά της νάρκης σε ασφαλή ζώνη. Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό αυτή τη στιγμή στο Βόσπορο», καθησύχασε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Η Ουκρανία κατάλαβε ότι δεν θα γίνει μέλος ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε να ασκεί λεκτικά μεγαλύτερες πιέσεις προς την Ουκρανία, προκειμένου να δεχτεί τα αιτήματα της Ρωσίας, συστήνοντας στο Κίεβο να ακολουθήσει μία πιο ισορροπημένη πολιτική.

«Είμαστε διαμεσολαβητές και πρέπει να είμαστε ουδέτεροι. Δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε και τα δύο μέρη να επιλύσουν αυτό το ζήτημα. Στο τέλος θα αποφασίσουν ο Ζελένσκι και ο Πούτιν. Θέλουμε να τους φέρουμε μαζί. Η Ουκρανία κατάλαβε ότι δεν έγινε και δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Πολλά μέλη είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η Ουκρανία το κατάλαβε ξεκάθαρα. Η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ισορροπίας. Είμαστε και μέλη του ΝΑΤΟ. Συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία σε πολλά δύσκολα ζητήματα. Η Ουκρανία θα πρέπει κι αυτή να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική. Η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει όλους. Έχουμε άριστες σχέσεις και με τα δύο μέρη. Υπογράψαμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Υπάρχουν 2 χώρες εταίροι εδώ. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους πάντες, όχι μόνο εμάς. Πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σχετικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με τη -μέχρι στιγμής- άρνηση της Ουκρανίας να αναγνωρίσει ως ρωσικό έδαφος την Κριμαία και το Ντονμπάς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να “ψηθεί” λίγο ακόμα. Υπάρχει μια προσέγγιση, αλλά και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν λεπτομέρειες. Το Ντονμπάς και η Κριμαία είναι πολύ ευαίσθητα θέματα. Ταυτόχρονα με τον πόλεμο, συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, δημιουργείται ένα πιο θετικό περιβάλλον».

Όσον αφορά, τέλος, στην πόρτα που έχει ανοίξει η Τουρκία στους Ρώσους ολιγάρχες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «θα επιτρέψουμε κάθε νόμιμη δραστηριότητα στη χώρα μας και θα αποτρέψουμε κάθε παράνομη αντίστοιχα. Η απάντησή μου είναι πολύ απλή. Δεν συμμετέχουμε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Αν οι Ρώσοι έρχονται στην Τουρκία ως τουρίστες, δεν πειράζει. Αν έρθουν οι Ουκρανοί, πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εφόσον έρχονται στην Τουρκία νόμιμα, δεν υπάρχει πρόβλημα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: