Το σχέδιο των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης του 2022 μπορεί να ληφθεί ως βάση για την ουκρανική διευθέτηση, η οποία μπορεί να γίνει μάλλον γρήγορα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Steve Witkoff στο CNN στις 23 Φεβρουαρίου.
Από το 2022, η κατάσταση έχει αλλάξει, δήλωσε στη Vedomosti ο Dmitry Ofitserov-Belsky, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IMEMO RAS).
Αν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης ελήφθησαν υπόψη οι εγγυήσεις για την Ουκρανία, δεν υπήρχαν σαφείς εγγυήσεις για τη Ρωσία, επισήμανε. “Πιθανότατα, στις νέες συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ, θα υπάρξουν ακόμη κάποιες διαβουλεύσεις και δοκιμές για τις κόκκινες γραμμές, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα σχέδιο συμφωνίας ικανοποιητικό για όλες τις πλευρές”, σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία σκοπεύουν να επαναλάβουν τις συζητήσεις, υποστήριξε ο Vladimir Vasiliev, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Δοκιμαστικός διάλογος στη Σαουδική Αραβία
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προηγούμενος διάλογος στο Ριάντ ήταν δοκιμαστικός: Η Ουάσινγκτον προσπαθούσε να μάθει για την ετοιμότητα της Ρωσίας να σταματήσει τη μάχη.
“Οι ΗΠΑ στοχεύουν στον ταχύτερο τερματισμό της σύγκρουσης, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας στο Vedomosti.
Κατά τη γνώμη του, η αμερικανική πλευρά μπορεί να προτείνει να σταματήσουν και στη συνέχεια να υλοποιήσουν συνεργατικά οικονομικά σχέδια.
“Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να έχουμε ευφορία και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή ενός δύσκολου και ακανθώδους δρόμου προς την ειρήνη, διότι τα κόμματα του πολέμου είναι ακόμη πολύ ισχυρά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη”, δήλωσε στη Izvestia ο πολιτικός επιστήμοναςEdward Lozansky, πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.
“Παρ’ όλα αυτά, στη συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιήθηκε μετά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ακόμη και οι New York Times αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία προχώρησαν σε μια δραματική επανεκκίνηση, αφού συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη διακοπή των μαχών στην Ουκρανία, τις οικονομικές επενδύσεις και την αποκατάσταση των κανονικών σχέσεων.
” Δεδομένου ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιτύχει κάποια πρόοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίθανο να μείνει πίσω από την κοινή τάση και σε κάθε περίπτωση θα ήθελε να συμβάλει στη διαδικασία, δήλωσε ο Vasili Klimov, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
“Ενώ η Γαλλία μπορεί να επιμείνει σε μια συγκεκριμένη άποψη για την κατάσταση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το πρώτο που θα προσχωρήσει στη στάση των ΗΠΑ.
Σίγουρα, η Ευρώπη είναι προσβεβλημένη που ο Trump δεν έλαβε υπόψη τη θέση της για την Ουκρανία και θα προσπαθήσει να επιμείνει σε αυτήν, χρησιμοποιώντας την στις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ.
Εάν, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν υιοθετήσουν τη στάση των ΗΠΑ, θα πρόκειται για μια καρδιακή αλλαγή στις διατλαντικές σχέσεις”, δήλωσε στη Izvestia.
Διαμάχη Trump – Zelensky
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη μεταξύ Trump και Zelensky, η οποία συνοδεύεται από διαρροές από αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις “διαπραγματεύσεις” γύρω από την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για τους ουκρανικούς φυσικούς πόρους, τις κατηγορίες ότι ο Zelensky δεν ήθελε να διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς και την επακόλουθη απροθυμία του να σταματήσει τις μάχες.
Η συμφωνία για τους φυσικούς πόρους αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο Ofitserov-Belsky, στη Vedomosti. Κατά τη γνώμη του, μόλις οι αμερικανικές εταιρείες αρχίσουν να αναπτύσσουν τους ουκρανικούς ορυκτούς πόρους, η Ουάσινγκτον ουσιαστικά θα “θέσει κόκκινες γραμμές” και θα προσπαθήσει να προστατεύσει τις επενδύσεις της.
“Ο Trump προωθεί τους όρους της συμφωνίας που θα εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά η οικονομική πτυχή της συμφωνίας είναι δευτερεύουσα”, πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.
Σύμφωνα με τον Ofitserov-Belsky, η αντίσταση και οι ελιγμοί του Zelensky όσον αφορά τη συμφωνία πυροδοτούνται από τη φιλοδοξία του να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών εγγυήσεων.
Μόλις ληφθούν αυτές οι εγγυήσεις, τα όποια εμπόδια στη συμφωνία θα εξαφανιστούν, εκτιμά ο εμπειρογνώμονας.