Ρόδι: Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά – Τα οφέλη για την υγεία

Κοινοποίηση:
rodia

Το ρόδι έχει κερδίσει επάξια τον χαρακτηρισμό της υπερτροφής, αφού μας προσφέρει πολύτιμα διατροφικά οφέλη.

Αλλά οι σπόροι ή ο χυμός από ρόδι συνοδεύεται και από κάποιες παρενέργειες τις οποίες λίγοι γνωρίζουν.

Τα ρόδια ανήκουν στην οικογένεια των μούρων. Το κόκκινο χρώμα που έχει το ρόδι προέρχεται από φυτικές χρωστικές (πολυφαινόλες) που βρίσκονται σε πολλά φυτικά τρόφιμα και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, ενώ βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της γήρανσης.

Όταν ανοίγετε ένα ρόδι, βρίσκετε μια αφθονία μικρών κόκκινων, στρογγυλών καρπών που έχουν γλυκιά αλλά και λίγο ξινή γεύση.

Μέσα σε κάθε καρπό υπάρχει ένας μικρός σπόρος. Μπορείτε να τρώτε τους κόκκινους αυτούς καρπούς ολόκληρους, ή να πίνετε τον χυμό τους. Αλλά μην τρώτε τις λευκές περιοχές του ροδιού, που ονομάζονται μεμβράνες, γύρω από τους καρπούς.

Ρόδι: Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Οι καρποί του ροδιού είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της βλάβης στα κύτταρα. Μάλιστα, ο χυμός ροδιού έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλα ποτά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί.

Οι καρποί του ροδιού έχουν επίσης πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στην ημερήσια συνιστώμενη μερίδα φρούτων, σύμφωνα με τις οδηγίες MyPlate του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το ρόδι (μερίδα ½ φλιτζανιού) περιέχει:

72 θερμίδες
27g υδατάνθρακες
89g ζάχαρη
5g φυτικές ίνες (14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, ή DV)
205mg καλίου (περίπου 5% DV)
9mg βιταμίνη C (περίπου 10% DV για άνδρες, 12% DV για γυναίκες)
3μg βιταμίνη Κ (περίπου 18% DV)
33µg φυλλικού οξέος (περίπου 8% DV)
Ρόδι: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι το ρόδι στις διάφορες μορφές του προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

Βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ρόδι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης, η οποία με την σειρά της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η βιταμίνη C στο ρόδι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να προστατεύσουν από πολλές κοινές ασθένειες, όπως ορισμένα είδη καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.
Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα ρόδια μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της υπέρτασης, η οποία μπορεί να διατηρήσει τις αρτηρίες, την καρδιά και τον εγκέφαλο σε καλή λειτουργία.
Βοήθεια με την στυτική δυσλειτουργία: Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 235ml χυμού ροδιού κάθε μέρα βοήθησε σχεδόν τους μισούς συμμετέχοντες στην μελέτη να παρατηρήσουν βελτίωση στις στύσεις τους.
Προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη: Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
Είναι τα ρόδια μια καλή τροφή για απώλεια βάρους;

Το να τρώτε πολλά ρόδια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αδυνατίσετε εύκολα. Δεν έχει γίνει πολλή έρευνα που να δείχνει ότι τα ρόδια συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και οι μελέτες που υπαινίσσονται ότι υπάρχει αυτή η συσχέτιση ήταν πολύ μικρές ή όχι αρκετά σημαντικές για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Τούτου λεχθέντος, το ρόδι ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειες απώλειας βάρους, επειδή περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο και ως αποτέλεσμα, να χάσετε βάρος.

Ρόδι: Παρενέργειες και πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Τα ρόδια είναι γενικά πολύ υγιεινά και ασφαλή φρούτα. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι άνθρωποι να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις όταν τρώνε ρόδια. Συνήθως θα εμφανίζουν κλασικά σημάδια αλλεργίας, όπως φαγούρα στα μάτια, ή δυσκολία στην αναπνοή.

Ο χυμός ροδιού μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αραιωτικών αίματος και φαρμάκων για την χοληστερόλη και την υπέρταση.

Είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, προτού αποφασίσετε να καταναλώσετε σε τακτική βάση οποιαδήποτε μορφή ροδιού, ώστε να σας συμβουλεύσει για πιθανές παρενέργειες για εσάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: