Τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού-εμπορικού κόσμου της Ρόδου προκαλεί η απαράδεκτη εικόνα με τον συνωστισμό εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Τόσο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Ρόδου, κάνουν λόγο για αδιαφορία και καθυστερημένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στο μείζον μεταναστευτικό ζήτημα της περιοχής μας, επισημαίνοντας ότι η λύση έπρεπε να είχε δοθεί χθες!
Τονίζουν μάλιστα ότι είναι πλέον μαζικές και σε καθημερινή βάση οι έντονες οι διαμαρτυρίες, τα παράπονα και η δυσφορία του εμπορικού κόσμου, αλλά και των πολιτών, που φθάνουν για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης.
«Η λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα της Ρόδου έπρεπε να έχει δοθεί χθες. Η εικόνα του νησιού είναι απαράδεκτη στο κέντρο της πόλης και δεν μπορεί σε έναν προορισμό, ο οποίος θεωρείται η κορωνίδα του τουρισμού της χώρας, να έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τόσο άσχημες εικόνες. Δεν μπορεί να παλεύει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και όλοι οι φορείς προς τη βελτίωση της εικόνας και του προϊόντος και από την άλλη πλευρά το κράτος να δείχνει αδιαφορία σε θέματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την επιχειρηματικότητα, αλλά πολύ περισσότερο για το σύνολο της κοινωνίας των νησιών μας. Είναι πολύ καθυστερημένα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Έχουμε κάνει όλες τις επικοινωνίες κι επαφές με τα αρμόδια υπουργεία οι βουλευτές Δωδεκανήσου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι δήμαρχοι των νησιών, οι εκπρόσωποι φορέων, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και οι Εμπορική Σύλλογοι. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το έχουν πληροφορηθεί από όλες τις πλευρές κι έπρεπε να έχει λυθεί χθες», τονίζει ο κ. Πάππου.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ αν συμφωνεί με την τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου για τη δημιουργία χώρου στη Ρόδο, όπου θα είναι για την 48ωρη παραμονή των παράτυπων μεταναστών, μέχρι την άμεση μεταγωγή τους σε οργανωμένες δομές τόνισε τα εξής: «Σε αυτό είμαστε σύμφωνοι εάν θέλουμε να λεγόμαστε ένας πολιτισμένος προορισμός και μία πολιτισμένη χώρα. Έχουμε ανάγκη λοιπόν υποδομής για την καταγραφή και όχι να κυκλοφορούν οι άνθρωποι και να μένουν κάτω από τα στέγαστρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ή κάτω από το δημαρχιακό μέγαρο. Βεβαίως εάν και εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, τα οποία είναι η υποδοχή και η καταγραφή και αμέσως μετά η μετάβαση εντός 48 ωρών στα οργανωμένα κέντρα υποδοχής που υπάρχουν σε όλη την χώρα. Δεν έχουμε ανάγκη δηλαδή μιας νέας υποδομής για διαμονή, έχουμε ανάγκη όμως μία σύγχρονη πολιτισμένη υποδομή για την υποδοχή, την καταγραφή και την μετάβαση στα οργανωμένα κέντρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κύματος από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Ρόδου Κώστας Σπανός, τονίζει στη «δημοκρατική» ότι η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης με τους πρόσφυγες και μετανάστες, να έχουν κάνει κατάληψη, στο πάρκο δίπλα από το Ταχυδρομείο, στο πάρκο του Θέρμαι, πίσω και κάτω από το κτήριο της Περιφέρειας και σε πολλούς παρακείμενους δρόμους, «μετατρέποντάς την σε ένα υπαίθριο hot spot, είναι γνωστή και απαράδεκτη για έναν προορισμό όπως ο τόπος μας, αλλά και για τον πολιτισμό μας».
Ο κ. Σπανός επισημαίνει ότι είναι έντονες οι διαμαρτυρίες, τα παράπονα και η δυσφορία του εμπορικού κόσμου, αλλά και των πολιτών, που φθάνουν στον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης, είναι πλέον μαζικές και σε καθημερινή βάση. Μάλιστα επισημαίνει ότι έχουν αρχίσει και μεταφέρονται παράπονα και από επισκέπτες που διαμένουν σε καταλύματα και ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στα σημεία συγκέντρωσής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κριτικές και την εικόνα της πόλης.
Ο πρόεδρος των εμπόρων της Ρόδου σημειώνει επιπρόσθετα ότι «Η εμπειρία διαχείρισης της περσινής χρονιάς, αν και φέτος είναι ακόμη πιο έντονη και πιεστική η κατάσταση, δεν δείχνει να έχει κάποια εφαρμογή, καθώς το κράτος, για ακόμη μία φορά, δείχνει τα εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά του, μιας και το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και ένα μήνα. Θα έπρεπε ήδη να έχουν μεταβεί στο νησί ενισχύσεις για την καταγραφή και μεταγωγή των ανθρώπων αυτών στα ειδικά κέντρα και τις δομές. Αυτά όμως που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής και υγιεινής αυτών των ανθρώπων, καθώς ανάμεσά τους υπάρχουν γυναίκες και μικρά παιδιά αλλά και η άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων υπηρεσιών για την αποστολή ενισχύσεων που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες καταγραφής και μεταγωγής αυτών των ανθρώπων στις κατάλληλες δομές».
Καταλήγοντας ο κ. Σπανός εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημιουργίας δομής στη Ρόδο, ακόμη και προσωρινής, λέγοντας τα εξής: «Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν σκέψεις για τη δημιουργία δομών, έστω και προσωρινών, στο νησί και οι φήμες ότι το κράτος δεν είναι αρωγός έτσι ώστε να δημιουργηθεί πίεση για να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις δημιουργίας τους».
το μόνο που σας ενδιαφέρει ρε νεοελληναράδες είναι να μη χαλάσει το εμπορικό σας image. Το ότι αντικαθίσταται ο ελληνικός πληθυσμός από λαθρομουσουλμάνους ούτε που σας απασχολεί.
Που είστε ωρέ Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη να τους μαμήσετε τις μάνες όλων των προσκυνημένων ραγιάδων.
Κατά τα άλλα σας έφταιγε ο Παπαδόπουλος και ο Κασιδιάρης.