Αοκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Δημοκρατική» για τις κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου, μεσούσης μάλιστα μιας τουριστικής περιόδου που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ με τις αφίξεις επισκεπτών στο νησί να υπολογίζονται περίπου στα 3.000.000.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις 153 θέσεις ιατρών στο Νοσοκομείο της Ρόδου είναι καλυμμένες οι 87, οι 66 είναι κενές, τέσσερις είναι δεσμευμένες και υπηρετούν 11 επικουρικοί.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες πρώτης γραμμής. Τα μεγαλύτερα κενά, μάλιστα, καταγράφονται στους αναισθησιολόγους όπου από τις εννέα προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, καλύπτονται μόλις οι τρεις σε μια περίοδο που οι ανάγκες λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, είναι τεράστιες και αναμένεται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες στην κορύφωση της σεζόν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
«Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού από το Υπουργείο Υγείας για τη θερινή περίοδο σε συνδυασμό με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν παγώσει τη διαδικασία των προσλήψεων με βάση τη σχετική νομοθεσία και το βάρος πέφτει στις πλάτες των υπηρετούντων ιατρών, όχι μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά και σε όλες τις μονάδες υγείας των νησιών» σημειώνεται στο ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται ότι έγιναν μεν οι πρώτες εγκρίσεις για μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών ανά Υγειονομική Περιφέρεια μετά από απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας, Αναστασίας Κοτανίδου, όμως μέχρι στιγμής το ΣτΕ δεν έχει δώσει ακόμη την ειδική άδεια που απαιτείται εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου.
Την ίδια ώρα, το οικονομικό κίνητρο 1.800 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές και σε λοιπό προσωπικό που μετακινούνται προσωρινά για υπηρεσιακούς λόγους σε άλλες νοσηλευτικές δομές δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει ακόμα. Όπως αναφέρει η «Δημοκρατική», μπορεί να υπάρχει περιορισμένη έστω πρόθεση αλλά οι αντικειμενικές δυσκολίες όπως η εύρεση στέγης, αποτελούν τροχοπέδη. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι η εύρεση κατοικίας είναι σχεδόν αδύνατη καθώς τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια είναι δυσεύρετα αφού τα περισσότερα διατίθενται μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες. Έχει ζητηθεί η συνδρομή ξενοδόχων για την φιλοξενία γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και εκεί παρατηρείται δυστοκία είτε λόγω έλλειψης δωματίων, είτε… απροθυμίας ορισμένων ιδιοκτητών ξενοδοχείων καθώς τα χρήματα που δίνονται για την κάλυψη του κόστους διαμονής είναι λιγότερα από την λεγόμενη «τιμή πόρτας».
Οι «άστεγοι γιατροί» είναι το Νο 1 πρόβλημα για την κάλυψη των κενών θέσεων, όπως επιβεβαιώνει η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου Πολύμνια Γαλανού, τονίζοντας ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα της στέγασης η κάλυψη των κενών θέσεων θα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.