Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της ρύπανσης στους πνεύμονες, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ρύπανση μπορεί επίσης να έχει σοβαρές συνέπειες για το ήπαρ.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Sciences από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο ήπαρ. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, συγκεκριμένα σε ποντίκια, και επικεντρώνεται στην έκθεση τους σε μικροσωματίδια PM2.5.
PM2.5 και υγειονομικές επιπτώσεις
Τα μικροσωματίδια PM2.5 είναι σωματίδια που έχουν διάμετρο μικρότερη από 2.5 μικρόμετρα και θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες κατά την αναπνοή και στη συνέχεια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας βλάβες σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.
Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση των ποντικιών σε χαμηλά επίπεδα PM2.5 οδήγησε σε σοβαρές βλάβες στο ήπαρ τους. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση της συγκέντρωσης λίπους στο ήπαρ, γεγονός που υποδηλώνει την ανάπτυξη λιπώδους διήθησης, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές παθήσεις.
Οι συνέπειες για το ήπαρ
Η έκθεση στα σωματίδια PM2.5 επί 12 εβδομάδες οδήγησε σε δημιουργία φλεγμονής και ουλώδους ιστού στο ήπαρ των ποντικιών, ενώ επηρεάστηκε και η ηπατική λειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λιπών στο ήπαρ αυξήθηκαν, με επικίνδυνα λιπίδια, όπως τα τριγλυκερίδια και η διακυλογλυκερόλη, να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα μικροσωματίδια PM2.5 μεταφέρουν τοξίνες, όπως βαρέα μέταλλα (αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο και ψευδάργυρος), που συσσωρεύονται στο ήπαρ και επηρεάζουν τη λειτουργία του. Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια έκθεση στα σωματίδια PM2.5 στρέφει τα ανοσοκύτταρα προς το ήπαρ και ενισχύει τη φλεγμονή και τη δημιουργία ουλώδους ιστού σε αυτό.
Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή τη μελέτη είναι ότι αναδεικνύεται ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους από την κυκλοφορία των οχημάτων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του ήπατος.
Ο καθηγητής Hui Chen, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι το ήπαρ είναι βασικό για τον μεταβολισμό του οργανισμού και εάν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει έντονη αίσθηση κόπωσης και να οδηγήσει στην λιπώδους διήθησης του ήπατος και άλλων παθήσεων.