Ρώσοι αναλυτές: Η Σλοβακία στοχεύει σε συμμαχίες για να πιέσει την Ουκρανία – Βασικός παίκτης η Τουρκία

Κοινοποίηση:
1

Οι Σλοβάκοι διστάζουν να πιέσουν μόνοι τους την Ουκρανία και αναζητούν να σχηματίσουν ένα είδος συνασπισμού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, ενώ συζήτησαν επίσης το ζήτημα της Ουκρανίας και τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream.
Οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από τη ρωσική Izvestia επισημαίνουν ότι η Σλοβακία στοχεύει στην ενίσχυση της κυριαρχίας της εντός της Ευρώπης, ιδίως για να ενισχύσει τις θέσεις της όσον αφορά την άσκηση πίεσης στο Κίεβο.

Συνεργασία με την Τουρκία

Είναι αρκετά λογικό για τη Σλοβακία να επεκτείνει τη συνεργασία με την Τουρκία, σημείωσε ο Vladimir Avatkov, επικεφαλής του Τμήματος Μέσης και Μετασοβιετικής Ανατολής στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τις Κοινωνικές Επιστήμες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
“Για τη Σλοβακία, όπως και για άλλα κράτη της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι ζωτικής σημασίας η σύναψη συνεργασιών με γειτονικές χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τουρκία.
Η Άγκυρα έχει φυσικό αέριο που αγοράζει κυρίως από τη Ρωσία.
Η απόφαση της Μπρατισλάβα να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Άγκυρα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Σλοβακίας εν μέσω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας”, εξήγησε ο αναλυτής.

Πίεση στην Ουκρανία

Τα μέρη θα μπορούσαν κάλλιστα να συζητήσουν την άσκηση πίεσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Άγκυρα, δήλωσε ο Igor Yushkov, κορυφαίος αναλυτής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας και εμπειρογνώμονας του Οικονομικού Πανεπιστημίου που υπάγεται στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
“Η Σλοβακία έχει κάνει μέχρι στιγμής ελάχιστα για να ασκήσει επιρροή στην Ουκρανία.
Παρόλο που η χώρα παραμένει ένας από τους κύριους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία και οι Σλοβάκοι έχουν απειλήσει να διακόψουν αυτές τις προμήθειες, δεν έχουν ακόμη τολμήσει να δράσουν.
Φαίνεται ότι διστάζουν να πιέσουν μόνοι τους την Ουκρανία και αναζητούν να σχηματίσουν ένα είδος συνασπισμού.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διεξάγουν συνομιλίες με όλα τα σχετικά μέρη και η Άγκυρα είναι βασικός παίκτης”, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, κατά τη γνώμη του Yushkov, ο TurkStream έχει περιορισμένη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις χαμένες ποσότητες φυσικού αερίου.
Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει ήδη υπερβεί τη σχεδιαστική του χωρητικότητα το 2024.
Θεωρητικά, δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προορίζονται για την Τουρκία θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν από τον TurkStream στον αγωγό Blue Stream.
Αυτό θα επέτρεπε τη χρήση της απελευθερωμένης χωρητικότητας του TurkStream για τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, η ποσότητα του φυσικού αερίου δεν θα υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προμηθεύονται το υπόλοιπο φυσικό αέριο που χρειάζονται από αλλού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response