Πολύ διαφορετικοί, από αυτούς που ανακοινώθηκαν, είναι οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη που κατευθύνονται στη Συρία, σύμφωνα με κορυφαίο Ρώσο αναλυτή.
Οταν ξεκίνησε η ρωσική «ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία», η Τουρκία ήταν μια χώρα που έδειξε ουδετερότητα απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν ήταν περίεργο: οι δύο χώρες είναι μακροχρόνιοι εμπορικοί εταίροι, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα.
Εκλεισε τον εναέριο χώρο
Ωστόσο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο των τουρκικών ουρανών για τις πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών που κατευθύνονται προς τη Συρία.
Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου διαβεβαιώνει ότι αυτή η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τις αντιρωσικές κυρώσεις. Απλώς, για τη Ρωσία έχει λήξει η άδεια για τέτοιες πτήσεις, η οποία είχε εκδοθεί για χρονική διάρκεια τριών μηνών.
Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν για αυτό.
Κάτι έχουν υποσχεθεί…
Ωστόσο, ο Σεμιόν Μπαγκντασάροφ (φωτογραφία, επάνω, από informing.ru), κορυφαίος ρώσος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός και ειδικός στα προβλήματα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, πιστεύει ότι το θέμα είναι πολύ διαφορετικό.
«Μια τέτοια απόφαση μπορεί να δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν υποσχεθεί κάτι στους Τούρκους και ενεργούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Ολα αυτά, γενικά, είναι θέμα χρόνου (για να γίνουν σαφή)», είπε ο ειδικός σε συνέντευξή του στη ρωσική «Moskovskiy komsomolets».
Μεταξύ άλλων, ο εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τις ΗΠΑ παρά από τη Ρωσία.
Και αν χρειαστεί, οι Αμερικανοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν επιδέξια.
Επιχειρήσεις στη Συρία
Ο κ. Μπαγκντασάροφ πιστεύει, επίσης, ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια που ειπώθηκαν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Τουρκία επιδιώκει να δυσκολέψει την τροφοδοσία των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Χμεϊμίμ και το λιμάνι της Ταρτούς.
Μετά από αυτό, η Αγκυρα μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζει ενεργά τα σχέδιά της για τη Συρία.
«Δεν αποκλείω ότι ο λόγος αυτής της απόφασης είναι επίσης ότι μέρος της αεροπορίας μας έχει πτήσεις προς τη βάση μας στο Χμεϊμίμ, στη ζώνη, δηλαδή, της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας», υποστηρίζει ο Μπαγκντασάροφ.
«Με τον τρόπο αυτόν, η Τουρκία κλείνει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη για μπορεί να έχει ελεύθερες πτήσεις στη Συρία» εξηγεί.
Ο ρόλος της Βαγδάτης
Σύμφωνα με ειδικούς, μια τέτοια πρακτική ήταν αρκετά αναμενόμενη από μια χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία.
Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη εάν η Βαγδάτη, υπό την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, κλείσει επίσης τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατιωτικά και εμπορικά αεροσκάφη που κατευθύνονται στη Συρία.