ΣΕΙΣΜΟΣ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ – Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ;

Κοινοποίηση:
Coronavirus in Turkey

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (04.12.23) στην Τουρκία.

Ο σεισμός που ταρακούνησε την Τουρκία, είχε επίκεντρο νότια της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Προύσα. Η δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Τρία λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, σημειώθηκε δεύτερη μεγέθους 4,5 βαθμών και ακολούθησαν άλλοι μικρότεροι μετασεισμοί.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και στις γειτονικές επαρχίες του Μπαλίκεσιρ και των Δαρδανελίων, καθώς το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό, στα 8,98 χλμ. Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε ότι συνεργεία μεταβαίνουν στην περιοχή για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν δέχτηκαν κάποια αναφορά για ζημιές.

«Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς» ανέφερε στο CNN Turk o σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ και τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα», είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσει και την Ελλάδα». «Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, θα δούμε τα χαρακτηριστικά, για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο», δήλωσε.

Ο Λέκκας είχε προειδοποιήσει για μεγάλο σεισμό και για την ανάγκη να γίνουν εργασίες στην Αγία Σοφία 

Ο Ευθύμιος Λέκκας είχε υπογραμμίσει ότι πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης στην Αγία Σοφία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καθώς επιστήμονες αναμένουν έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα ήρθε το πεντάρι! Αναμένεται συνέχεια;

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επεσήμανε πως η Αγία Σοφία έχει ηλικία της τάξεως περίπου των 1.500 ετών, διάστημα στο οποίο υπέστη πολλές καταστροφές, αλλά και τη φθορά του χρόνου.

«Σε αυτό συνετέλεσαν οι έντονες καιρικές συνθήκες, που αφορούν τις έντονες βροχοπτώσεις, την αλλαγή θερμοκρασίας, τον άνεμο, που διαβρώνουν ουσιαστικά το κέλυφος της Αγίας Σοφίας», συμπλήρωσε ο καθηγητής, αναφερόμενος σε βίντεο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, το οποίο έδειχνε κομμάτια να πέφτουν από την οροφή.

«Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως αν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα», τόνιζε ο Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στην Αγία Σοφία.

«Όπως όλοι ξέρουμε, στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί και να δώσει έναν σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ μέχρι το 2022, όμως δεν δραστηριοποιήθηκε. Όσο περνά ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό», εξήγησε ο καθηγητής.

Στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού «θα αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες, ή μεγαλύτερες, στην Αγία Σοφία», υπογράμμιζε.

Αυτό, τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, υποδεικνύει ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και κυρίως εκείνων που κρίνονται πιο επικίνδυνα». Το πρόβλημα, σημείωσε, ενισχύθηκε από τη στιγμή που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας.

«Πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης», τόνισε ο κ. Λέκκας, ωστόσο, συμπλήρωσε, αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί πολλούς πόρους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΙΣΜΟΣ. Ο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 8+

  2. Η Κωνστ/πολη είναι πανέμορφη. Σκέτη μαγεία, με πανέμορφα κτίρια, που κάποτε ανήκαν σε πλούσιους Ελληνες εμπόρους. Παντού κυριαρχούσε ο ελληνικός πλόυτος και η αρχοντιά. Εάν γίνει μεγάλος σεισμός, θα καταρρεύσει και ένα μεγάλο μέρος απ’αυτή την υπέροχη κληρονομιά μας . Και ναι ,είναι δικά μας όλα αυτά, και ας τα χαίρονται τώρα άλλοι. Μη χαίρεστε λοιπόν να συμβεί μεγάλος σεισμός. Χώρια που ανάμεσα στά θύματα θα υπάρχουν και πολοί ομογενείς μας, που ζούν εκεί και δραστηριοποιούνται.

  3. Παντος η σεισμολογοι στην τουρκια περιμενουνε εδω και χρονια ενα μεγαλο σεισμο στην θαλασσα του μαρμαρα βεβαια το ποτε δεν το ξερουμε μπορει και τωρα! μπορει και μετα απο 20 χρονια.
    Προφανος πριν απο καθε σεισμο εχουνε μικροδονησεις που εμεις δεν περνουμε χαμπαρι αλλα η σεισμολογοι
    τα ξερουνε απο εκει τα παρακολουθουνε.

  4. ΤΟ ΚΟΠΡΙΤΟΣΚΥΛΟ ΤΗΣ ΝΔΟΥΛΑΣ, Η ΠΑΤΟΥΛΑΙΝΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΕΚΚΑΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΓΕΩΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΕΛΕΟΣ.

  5. Ωρε δεν κοιταμε το σπιτι μας μη πεσει και μας πλακωσει με τοση σεισμικη ενεργεια που εχει συσσωρευτει γυρω απο την Αττικη! Τα μεμετια μας μαρανανε? Ας τα βοηθησει ο Αλλαχ τους!

  6. Εγώ πάντως στην Αλεξανδρούπολη τον ένιωσα

Comments are closed.