ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ- ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΕΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ – ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ – ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ;

Κοινοποίηση:
enoikia

Την ώρα που η φοιτητική στέγη μοιάζει απλησίαστη ειδικά σε τουριστικές περιοχές, οι απατεώνες καραδοκούν με δελεαστικές αγγελίες

Σε μεγάλο πονοκέφαλο αποδεικνύεται για ακόμα μία χρονιά η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, με τα διαθέσιμα σπίτια να είναι λίγα με αποτέλεσμα τα ενοίκια να εκτοξεύονται στα ύψη.

Λόγω της κρίσης στέγης, πολλοί φοιτητές επιλέγουν πανεπιστημιακές σχολές κοντά στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους

Στην κρίση φοιτητικής στέγης έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα με τα airbnb, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, κάτι έχει μεταβάλει πλήρως τον χάρτη του real estate.

Έτσι τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές, το ράλι τιμών στα ενοίκια συνεχίζεται χωρίς «φρένα».

Το γεγονός ότι τα ενοίκια είναι απλησίαστα κάνει πολλούς φοιτητές να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο επιλέγοντας πανεπιστημιακές σχολές κοντά στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν τα ενοίκια και άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Η απάτη με τις δελεαστικές αγγελίες
Στο κυνήγι μιας προσιτής στέγης την ώρα που τα προσφερόμενα σπίτια είναι λίγα, είναι πολύ εύκολο κάποιος να πέσει στην παγίδα που στήνουν επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση.

Χρειάζεται προσοχή, λοιπόν, από τους φοιτητές και τους γονείς ειδικά όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω email εξωτερικού και οι αγγελίες αφορούν σπίτια με φθηνά ενοίκια. Όπως αναφέρει στο MEGA η κ. Α. Μωκάκου «λόγω της έλλειψης ακινήτων διαπιστώνουμε – και έχουμε λάβει πολλές καταγγελίες -, κάποιοι επιτήδειοι με email εξωτερικού βάζουν αγγελίες ισχυριζόμενοι ότι είναι άνθρωποι που έχουν αγοράσει στην Ελλάδα και δεν μπορούν να διαχειρίζονται το ακίνητο και ζητάνε είτε προσωπικά στοιχεία είτε προκαταβολές σε λογαριασμούς. Υπάρχει ένας Γερμανός, για παράδειγμα, που στέλει φωτογραφία και ταυτότητα και σου ζητάει να κάνεις το ίδιο».

Και προσθέτει: «Δεν δίνουμε χρήματα αν δεν έχουμε δει το σπίτι και, ιδανικά, αν δεν έχουμε πάρει το Ε9 να δούμε αν αυτός που μας δείχνει το σπίτι για να μας το νοικιάσει είναι και ο ιδιοκτήτης».

Οι τιμές ανά περιοχή
1. Αττική
Νέος Κόσμος: 40 – 50 τ.μ., από 450 – 550 ευρώ /μήνα
Κουκάκι: 40 – 50 τ.μ., από 600 ευρώ /μήνα
Ζωγράφου: έως 35 τ.μ. από 400 – 550 ευρώ /μήνα
Κυψέλη: έως 35 τ.μ. από 350 ευρώ – 500 ευρώ / μήνα, 50 τ.μ. έως 590 ευρώ /μήνα

2. Πάτρα
Κέντρο πόλης, Ψηλά Αλώνια: έως 25 τ.μ. 270 ευρώ /μήνα, 50 – 60 τ.μ. 600 ευρώ /μήνα
Συνοικίες (Ζαρουχλέικα, Ψαροφάι) 40 – 50 τ.μ., από 300 ευρώ έως 400 ευρώ /μήνα

3. Κρήτη (Χανιά)
45 τ.μ. 650 ευρώ /μήνα
50 – 60 τ.μ. έως 850 ευρώ /μήνα

4. Θεσσαλονίκη
30 – 45 τ.μ., από 300 – 600 ευρώ /μήνα

50 – 60 τ.μ., από 450 – 750 ευρώ /μήνα

Τα μηνιαία έξοδα ενός φοιτητή
Ενοίκιο: 350 – 500 ευρώ
Κοινόχρηστα: 15 – 30 ευρώ
Ηλεκτρικό ρεύμα: 50 – 60 ευρώ
Νερό: 10 ευρώ
Ίντερνετ: 25 ευρώ
Λογαριασμός κιν. τηλεφωνίας: 25 ευρώ
Σουπερμάρκετ: 150 – 200 ευρώ
Έξοδοι – καφέδες -φαγητό – σινεμά: 200 -250 ευρώ
Σύνολο: 825 – 1.100 ευρώ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

18 Σχόλια

  1. Να δουλέψουν οι τεμπέληδες όπως εμείς

    1. Πως δούλεψες εσύ ακριβώς; Χουντική αντιπαροχή αέρα 45ο/ο τζαμπαντάν από ένα χωράφι όταν έφυγαν οι ναζήδες ή συμβόλαια διανομής και χρησηκτησίες; Φίλε, δεν είμαστε μόνο 20χρονα εδώ μέσα για να περνάει η παπάτζα σου, υπάρχουν και μεγαλύτεροι που ξέρουν περισσότερα.

      1. Απ τον εαυτο σου κρινεις τους αλλους κοπριτη πασοκορουφιανε; Βαλε το μουλο το γιο σου να δουλεψει τωρα και το πατανακι σου να κανει βιζιτες

  2. Να μαθουν τεχνη και να πανε για δουλεια τα κοπροσκυλα που μου εμαθαν φοιτητικη ζωη και κοπριτιλικι μακρια απ το σπιτι τα δε πατανακια σπουδαζουν το φουτσο απ ολες τις τρυπες

  3. Τα νοίκια πρέπει να έχουν φόρο αναλογικό με ότι εισπρατουν ..
    Μεγάλα σπίτια με όγικο νοίκι, λίγο φόρο.. μικρά παλιά σπίτια με πολύ φόρο πάνω από 70% ο φόρος..
    Αυτά τα λέει ένας ιδιοκτήτης, εγώ, που κανείς δεν πίστευε ότι έδινα το σπίτι τόσο φθηνά..
    Αλλά βρίσκω ανέντιμο σήμερα να εκμεταλευομαι τον καθε άνθρωπο…

    1. Τα νοίκια πρέπει να έχουν φόρο αναλογικό με ότι εισπρατουν ..
      Μεγάλα σπίτια με λογικο νοίκι, λίγο φόρο.. μικρά παλιά σπίτια με παραλογο νοικι πάνω από 70% ο φόρος..
      Αυτά τα λέει ένας ιδιοκτήτης, εγώ, που κανείς δεν πίστευε ότι έδινα το σπίτι τόσο φθηνά..
      Αλλά βρίσκω ανέντιμο σήμερα να εκμεταλευομαι τον καθε άνθρωπο

  4. Οι άεργοι κληρονόμοι ενοικιάκηδες είναι άτιμη φάρα. Αν δεν τους δέσουν… νομοθετικά με αύξηση φόρου όσο θα αυξάνουν το νοίκι, δεν υπάρχει λύση. Μην στηρίζετε κόμματα που στηρίζουν τους κοπρίτες ενοικιατζήδες, όπως νδ, μπασόκ και σφύριζα.

  5. Το πρόβλημα έγκειται στην εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ξένων.
    Τα ακίνητα είναι περισσότερα απ’ ότι χρειάζονται οι ελληνικές οικογένειες.
    Το σχετικό πρόβλημα με τους εξ επαρχίας ελαυνομένων φοιτητών είναι παλαιό. Το 1977 περίπου γραφεία ευρέσεως οικιακών βοηθών έφερναν παρανόμως γυναίκες από Φιλιππίνες. Υπάρχει η σχετική βιβλιογραφία και ρεπορτάζ της εποχής. Δύο Φιλιππινέζες εμφανίζονταν ως ενοικιάστριες αποδίδοντας υψηλό μισθίο. Στην πραγματικότητα ήταν δεκα-δώδεκα χρησιμοποιώντας τα διώροφα κρεββάτι για κατάκλιση.

  6. μ’ αρέσει που όπου βλέπω προϋπολογισμούς νοικοκυριών είτε σε ρεπορτάζ είτε σε προσωπικές μαρτυρίες, τα ρεύματα είναι εξωφρενικά χαμηλά που δηλώνονται σε σχέση με την πραγματικότητα!! ΔΕΝ υπάρχει πλέον κανένας λογαριασμός κάτω από 100 ευρώ μαζί με όλα τα πρόσθετα που έχει σε φόρους ΠΟΥ τα είδατε τα 50 ευρώ; με γκαζάκι θα μαγειρεύει και θα βλέπει με κερί; Μόνο το ιντερνετ όλη μέρα στη πρίζα και συνδεδεμένο είναι μεγάλο κόστος

    1. Μου εχουν βαλει ψηφιακο ρολοι απο το Μαρτιο και απο τοτε το μετρανε μηνιαιως.Μονο τον Ιουνιο που ειχε αρκετη ζεστη απο την αρχη του μηνα, μαζι με φωτα , κουζινα, πλυντηριο+στεγωντηριο και υπολογιστης αναμμενος επι 12ωρο απο τοτε που εκλεισαν τα σχολεια συν κλιματιστικο 18αρι , ο λογαριασμος ηρθε 75€ , μαζι με χρεωσεις δικτυου , φπα κλπ , δε λεω μονο για τις κιλοβατωρες , αναφερω συνολο λογαριασμου.Παει αυτο.
      Ειναι αστειο το κοστολογιο του αρθρου που απο τη μια σου βαζει για ενα ατομο 150 με 200 για ψωνια σουπερμαρκετ + 200-250 για εξοδους συνολο 350-450 και για τα 2.Αν λοιπον τρωει και πινει 10 ευρω την ημερα μονο απο εξω θα χρειαστει 50€ σουπερ μαρκετ για ειδη καθαρισμου και υγιεινης κυριως και θα γλιτωσει τα ρευματα του μαγειρεματος.Ετσι κανει ο αδερφος μου χρονια τωρα και μια χαρα εχει μαζεψει λεφτα στην ακρη.

  7. Η επαρχία έχει πολύ μαύρο χρήμα, δεν κωλώνει. Πάντως (και) οι μεσίτες που ανεβάζουν τα ενοίκια και τις τιμές των κατοικιών, για να κονομήσουν προμήθεια, θέλουν πολύ ξύλο.

  8. Δύο λύσεις έχουν ή να συγκατοικήσουν ή να ξαναδώσουν εξετάσεις και να σπουδάσουν στον τόπο διαμονής τους.Ετσι κι αλλιώς στην τύχη επιλέγουν σχολές οι περισσότεροι. Και εμείς σπουδάσαμε με άκρως αντίξοες συνθήκες αλλά δεν κλαιγομασταν.

  9. Εχει πεσει πεινα και ζηλευτη ….αλληλεγγυη ραγιαδων! Ο θανατος σου η ζωη μου λενε οι κκ.ιδιοκτητες! Δυστυχως η Πατριδα αδειαζει απο τη νεολαια! Γεια σου φιλελευθερη διχαστικη κουλαρα που παντα βανεις το πουστρολιθαρακι σου με την….εισαγομενη ακριβεια!

  10. Στέφανε καλό το άρθρο αλλά το 41% συμφωνεί με τα ενοίκια συμφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια . Άρα τα εμείς οι μπλεμπεοι πρέπει να μεταναστεύσουν που λέει ο Στουρνάρας

    1. Γρήγορα τι κατάλαβες… Αστερι είσαι.

  11. ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΞΩ…

Comments are closed.