Ο συναγερμός είναι δυνατόν να προσφέρεται στην αγορά κάποιου καινούργιου μοντέλου, είτε μέσα στον εξοπλισμό ως αξεσουάρ, είτε ως δώρο από τον εκάστοτε dealer. Ωστόσο μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό του, να μας προστατεύσει δηλαδή από τους επίδοξους κλέφτες;
Μερικά χρόνια πριν, ο συναγερμός αποτελούσε αξεσουάρ πολυτελείας, όμως με την πάροδο των ετών η διαδεδομένη χρήση του, το μετέτρεψε σε ένα στάνταρ στοιχείο του εξοπλισμού όλων των μοτοσυκλετών. Οι κλοπές και οι κακόβουλες φθορές φυσικά δεν σταμάτησαν, αφού οι κακοποιοί βρίσκουν πάντα τρόπους να προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες άμεσα και στο τέλος τις παρακάμπτουν.
Εξάλλου στις μέρες μας όταν ακούμε σειρήνα συναγερμού την αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία και τις περισσότερες φορές είναι πιο πιθανό να πατήσουμε το κουμπί για τον απενεργοποιήσουμε, παρά να τρέξουμε να δούμε τι συμβαίνει. Αν είναι όμως έτσι τα πράγματα, ποια είναι η χρησιμότητα του συναγερμού; Οι “επαγγελματίες” του είδους πάντα θα βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας, όμως όταν μιλάμε για ερασιτέχνες, που έχουν σκοπό να κλέψουν τη μοτοσυκλέτα ή να βγάλουν κάποιο εξάρτημα από πάνω της, τότε δρα αποτρεπτικά, γιατί θα προτιμήσουν κάποια απροστάτευτη και πιο “εύκολη” μοτοσυκλέτα.
Συνεπώς ο συναγερμός λειτουργεί ως μέτρο πρόληψης και όχι ως μέτρο αντιμετώπισης σε αυτές τις περιστάσεις. Για αυτό πλέον βλέπουμε το συναγερμό να συνδυάζεται και με άλλες τεχνολογίες, όπως το GPS που βοηθά να εντοπιστεί η μοτοσυκλέτα. Παράλληλα οι λειτουργίες του επεκτείνονται και σε άλλους τομείς αφού ένας καλός συναγερμός έχει τη δυνατότητα να αναβοσβήνει τον κινητήρα, να επιτρέπει ανώτατη ταχύτητα αν το δανείσουμε σε άλλο αναβάτη και να μας δείχνει το σημείο που έχουμε παρκάρει ή που βρίσκεται κάθε στιγμή η μοτοσυκλέτα μας.