Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα πρώτα στις νυχτερίδες. Μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ιών χωρίς να αρρωσταίνουν οι ίδιες. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας υποστηρίζει μάλιστα πως ο κορονοϊός να πέρασε πιθανότατα από εκείνες στον άνθρωπο μέσω άλλου ζώου.
Η μείωση των τροπικών δασών, η επέκταση των πόλεων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φέρνουν τα ζώα αυτά πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές και τα αναγκάζουν να αλληλεπιδρούν ολοένα και περισσότερο με τους ανθρώπους» αναφέρει ο καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Έρικ Φεβρ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, το 60% των μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα. Τα κυριότερα είναι οι νυφίτσες, τα μινκ και τα κουνάβια, οι χοίροι, τα κουνούπια αλλά και τα άγρια και οικόσιτα πουλιά.
Ομάδα ειδικών του Οργανισμού ηνωμένων εθνών έχει προειδοποιήσει ότι οι πανδημίες θα εμφανίζονται πιο συχνά, θα εξαπλώνονται πιο γρήγορα και θα απειλούν περισσότερους ανθρώπους. Γι αυτό και θεωρεί πως πρέπει να επανεξεταστεί η σχέση μας με τα άγρια και οικόσιτα ζώα.