Οι μύθοι γύρω από τα μαλλιά και την τριχόπτωση είναι πολλοί – εδώ θα διαβάσετε μερικούς από αυτούς και θα μάθετε τι ισχύει στην πραγματικότητα!
Μύθος: Φταίνε τα γονίδια για την τριχόπτωση
Ένας απ’ τους πιο διαδεδομένους μύθους για την τριχόπτωση είναι πως σχετίζεται με τα γονίδια από την πλευρά της μητέρας: Αν ο πατέρας της μητέρας έχει πλούσια κώμη και σε προχωρημένη ηλικία, όλα καλά, αν όμως έχει φαλάκρα, τότε η μοίρα σας είναι προδιαγεγραμμένη! Η επιστήμη, ωστόσο, διαψεύδει αυτό το μύθο ενώ ο Joshua Zeichner, διευθυντής Κοσμητολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης απαντά πως δεν υποστηρίζεται επιστημονικά. Η πυκνότητα των μαλλιών είναι πολυγονιδιακό γνώρισμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα γονίδια περισσότερων του ενός προγόνων σας καθορίζουν τι θα σας συμβεί. “Δείτε τους γονείς και τα αδέλφια σας. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει τριχόπτωση ή εμφάνισε πρόωρη αραίωση μαλλιών τότε πρέπει να προσέξετε και εσείς και να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο εγκαίρως”, συμβουλεύει ο Zeichner.
Μύθος: Οι άντρες με φαλάκρα έχουν περισσότερη τεστοστερόνη
Το ότι οι άντρες με φαλάκρα έχουν πιο υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και ότι είναι πιο δραστήριοι σεξουαλικά πιθανότατα το έχετε ακούσει. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με μελέτες δεν υπάρχει διαφορά τεστοστερόνης ανάμεσα σε όσους έχουν χάσει τα μαλλιά τους και σε όσους δεν έχουν πρόβλημα τριχόπτωση. Αυτό που ίσως επηρεάζει είναι η ευαισθησία των θυλάκων της τρίχας στις ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας. Και εκείνο που επηρεάζει αυτή την ευαισθησία είναι θέμα γενετικής.
Μύθος: Αν φοράτε καπέλο, θα σας πέσουν τα μαλλιά
Κάποιοι λένε ότι τα καπέλα δεν αφήνουν αέρα στα μαλλιά να αναπνεύσουν και επιταχύνουν τον ρυθμό απώλειας τους, ενώ η πραγματική επιστήμη λέει πως αυτό δεν έχει καμία βάση. “Αν φοράτε ένα πραγματικά πολύ σφιχτό καπέλο ίσως προκληθεί πίεση σε περιοχές του κεφαλιού, που τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε αλωπεκίαση. Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για την απώλεια μαλλιών που προκαλείται από πολύ σφιχτό τράβηγμα” διευκρινίζει ο δρ Zeichner.
Μύθος: Το στρες προκαλεί τριχόπτωση
Αυτό είναι κάπως πιο περίπλοκο. Σίγουρα κάποια τραυματικά γεγονότα, όπως μια σοβαρή ασθένεια ή μια πολύ δύσκολη περίοδος, έχουν συνδεθεί με απώλεια μαλλιών και αυξομειώσεις βάρους. Σύμφωνα όμως με την κλινική Mayo οι τύποι απώλειας μαλλιών που συνδέονται με έντονο στρες είναι η διάχυτη και γυροειδής αλωπεκία, που συνήθως είναι προσωρινοί. Τίποτα απ’ τα δύο φυσικά δεν είναι το ίδιο με την αντρική φαλάκρα και δεν σχετίζεται με το καθημερινό άγχος.