ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Αυτό είναι το κόλπο Μητσοτάκη με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Κοινοποίηση:
040A5568-copy-2-scaled-e1716235143483

Η κυβέρνηση επαίρεται, με αφορμή την καθολική απαίτηση για δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών και τιμωρία των υπευθύνων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ότι εκείνη στην 4η αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε τον Νοέμβριο του 2019, τροποποίησε το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών καταργώντας την προστατευτική διάταξη με την οποία προβλεπόταν αποσβεστική προθεσμία η οποία απέκλειε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού μετά το τέλος της δεύτερης συνόδου της βουλευτικής περιόδου που άρχιζε μετά την τέλεση του αδικήματος.

Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; Με την αναθεώρηση του Συντάγματος έληξε η προστατευτική για τους υπουργούς πρόβλεψη;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά προκύπτει από την παράθεση του τι προβλέπεται μετά από κάθε αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 να τροποποίησε το άρθρο 86 του Συντάγματος, τροποποίηση η οποία είχε καθολική αποδοχή καθώς ψηφίστηκε από 274 βουλευτές, όμως, εδώ και πεντέμισι χρόνια το Μαξίμου έχει «ξεχάσει» να ψηφίσει τον απαραίτητο εκτελεστικό νόμο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η νέα πρόβλεψη του Συντάγματος που ορίζει επί της ουσίας ότι τα αδικήματα που τελούν υπουργοί θα παραγράφονται στους κανονικούς χρόνους που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για όλους τους πολίτες.

Τι είναι οι εκτελεστικοί νόμοι

Οι εκτελεστικοί νόμοι προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να εξειδικεύουν, να συμπληρώνουν και να εφαρμόζουν το κανονιστικό περιεχόμενο ενός άρθρου του Συντάγματος. Δηλαδή, μετά την αναθεώρηση ενός άρθρου του Συντάγματος πρέπει να εκδοθεί και ο σχετικός εκτελεστικός νόμος, πράγμα που δεν έχει γίνει από το 2019 και μέχρι σήμερα που διανύουμε το 2025 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών.

Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, άλλα προβλέπει το Σύνταγμα και άλλα ο εκτελεστικός νόμος για την ποινική ευθύνη των υπουργών που είχε εκδοθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, δεν καταργήθηκε η παρ. 2 του άρθρου 3 του νόμου 3126/2003, η οποία ακόμα και σήμερα μετά από 5,5 χρόνια προβλέπει ότι το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών «εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του υπουργού, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νόμο αυτόν».

Σκοπιμότητα ή αμέλεια;

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει φέρει προς ψήφιση εδώ και 5,5 χρόνια τον εκτελεστικό νόμο που θα ξεκαθαρίζει τις προβλέψεις του αναθεωρημένου άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Πρόκειται για σκοπιμότητα ή για αμέλεια; Το Μαξίμου θα υποστηρίξει ότι το Σύνταγμα υπερισχύει του προηγούμενου εκτελεστικού νόμου ο οποίος με τη συνταγματική αναθεώρηση καθίσταται ανενεργός. Με αυτή τη λογική, όμως, δεν εξηγείται για ποιο λόγο τότε μετά από κάθε συνταγματική αναθεώρηση οι προηγούμενες κυβέρνησης εξέδιδαν και τους εκτελεστικούς νόμους όπως προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα.

Με αυτή τη λογική δεν εξηγείται, επίσης, γιατί οι συνταγματολόγοι το θεωρούν απαραίτητο ακόμα κι αν το Σύνταγμα υπερισχύει των νόμων καθώς ακόμα και οι διατάξεις εφαρμόζονται άμεσα η έλλειψη  νομοθετικής εξειδίκευσης μπορεί να προκαλέσει ερμηνευτικές αμφισβητήσεις ή δυσλειτουργίες.

Για παράδειγμα ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης με άρθρο του στο  dnews αν και διατυπώνει τη θέση ότι ο εκτελεστικός νόμος περί ευθύνης υπουργών καθίσταται ανενεργός,  βάζει μια σοβαρή πολιτική παράμετρο.  Ότι μπορούν να το επικαλεστούν πρώην υπουργοί και υφυπουργοί εάν κληθούν να λογοδοτήσουν για τα Τέμπη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Πώς θα μπορούσε να σταθεί πολιτικά μία κυβέρνηση η οποία θα βαρύνεται με τη μομφή ότι ενώ τροποποιήθηκε το Σύνταγμα με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (και με τη δική της στήριξη) ώστε να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, παρέλειψε να τροποποιήσει και τον σχετικό νόμο προκειμένου να τον επικαλεστούν πρώην Υπουργοί και Υφυπουργοί επιδιώκοντας να αποκλειστεί η δικαστική διερεύνηση των ευθυνών τους για τα Τέμπη».

Πηγή: neostrategy.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη;;
    Και τι είναι εκεί στην βουλή δικαστές;

Leave a Response