Η ινδική εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής Infosys από την οποία η σύζυγος του πρωθυπουργού εισπράττει 11,5 εκατομμύρια λίρες σε ετήσια μερίσματα εξακολουθεί να λειτουργεί από τη Μόσχα οκτώ μήνες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αποσύρεται.
Η εταιρεία διατηρεί ένα στελεχωμένο γραφείο και πληρώνει υπεργολάβους στη ρωσική πρωτεύουσα για την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής για έναν παγκόσμιο πελάτη, αν και ένας εκπρόσωπος είπε ότι προσπαθούσαν να τερματίσουν αυτή τη συμφωνία.
Η σύζυγος του Rishi Sunak, Akshata Murty, είναι κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Infosys, NR Narayana Murthy. Έχει μερίδιο 0,91% στην εταιρεία αξίας 690 εκατομμυρίων λιρών που την ανταμείβει με ετήσια μερίσματα πολλών εκατομμυρίων λιρών.
Η Murty και ο Sunak, οι οποίοι εισήλθαν στην Downing Street τον περασμένο μήνα, αντιμετωπίζουν νέες πιέσεις να επανεξετάσουν τις οικονομικές τους σχέσεις με την Infosys. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Murty συμφώνησε να πληρώσει φόρο για τα μερίσματά της στην Infosys τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ινδία μετά από μια κατακραυγή για το φορολογικό της καθεστώς που της επέτρεψε να αποφύγει την ευθύνη στη Βρετανία.
Το βράδυ της Παρασκευής, μια πηγή κοντά στον Murty είπε ότι η επένδυσή της ήταν κληρονομιά από τον πατέρα της και ότι δεν είχε κανένα λειτουργικό ρόλο στην εταιρεία.
Η Infosys είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι αποχωρούσε από τη Ρωσία μετά από κατηγορίες από Ουκρανό πολιτικό ότι η οικογένεια της τότε καγκελαρίου κέρδιζε «χρήματα αίματος» μέσω της επιχείρησης της στη Μόσχα.
Οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν επίσης ασκήσει πίεση στους Σουνάκς για να εξηγήσουν εάν επωφελούνταν οικονομικά από τα ρωσικά χρήματα τη στιγμή που τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν πόλεμο στην Ουκρανία.
Τον Απρίλιο, πηγές της εταιρείας είχαν πει ότι επιδιώκει «επειγόντως» να κλείσει το γραφείο της. Επτά μήνες μετά από αυτή τη δήλωση προθέσεων, το γραφείο της Infosys στη Μόσχα διατηρεί μια εταιρική πλάκα σε έναν εξωτερικό τοίχο και πηγές της εταιρείας επιβεβαίωσαν ότι το διοικητικό προσωπικό συνέχισε να εργάζεται εκεί ως μέρος μιας μετάβασης.
Οι πηγές ανέφεραν ότι το υπόλοιπο προσωπικό είχε επιφορτιστεί με την αφαίρεση του εξοπλισμού πληροφορικής πριν από τη μετακόμισή του στην Ινδία ή την απόρριψή του με «βιώσιμο» τρόπο.
Ένας εκπρόσωπος είπε ότι οι υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν πελάτες είχαν αποχωρήσει με το τελευταίο που λέγεται ότι είχε αποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η Infosys πλήρωνε δύο υπεργολάβους στη Μόσχα για να εκτελέσουν εργασίες για λογαριασμό της για έναν πελάτη, εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με την ταχύτητα με την οποία η εταιρεία αποσύρεται.
Η αναπληρωτής αρχηγός των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, καταδίκασε τη συνεχιζόμενη παρουσία της Infosys στη Μόσχα και ισχυρίστηκε ότι ο Σουνάκ «απέτυχε να τακτοποιήσει το σπίτι του» ενώ κήρυττε σε άλλους.
Είπε: «Είναι εντελώς σκανδαλώδες το γεγονός ότι έξι μήνες αφότου η Infosys είπε ότι θα αποχωρούσε επειγόντως από τη Ρωσία, η οικογένεια Σουνάκ θα μπορούσε να επωφεληθεί ουσιαστικά από τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Μόσχα.
«Η σκληρή συζήτηση του πρωθυπουργού για τις κυρώσεις στον Πούτιν διακυβεύεται από τις ιδιωτικές του συγκρούσεις συμφερόντων. Όταν ήταν ο καγκελάριος Rishi Sunak διέταξε τις βρετανικές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τυχόν επενδύσεις που θα υποστήριζαν με οποιαδήποτε έννοια τον Πούτιν και το καθεστώς του, αλλά δεν κατάφερε να τακτοποιήσει το σπίτι του».
Οι περισσότερες από τις κύριες παγκόσμιες εταιρείες πληροφορικής και συμβούλων, όπως η SAP, η Oracle, η PwC, η McKinsey, η Accenture και η KPMG, έκλεισαν τις ρωσικές δραστηριότητές τους αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δεν έφυγαν αμέσως σύντομα θεώρησαν ότι δεν ήταν πρακτικό να παραμείνουν λόγω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, αλλά η ινδική κυβέρνηση ήταν πιο αμφίθυμη στη στάση της.