Τι και αν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ακολούθησε τον δρόμο των σπουδών στο Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα δηλώνει «αμετανόητος αρχαιολόγος» τονίζοντας την αγάπη του στην ανασκαφική έρευνα και στην ανεύρεση τεκμηρίων της αρχαιότητας;
Ο επενδυτικός οίστρος του για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας σύμφωνα με καταγγελία στην εφημερίδα βλάπτει καταστροφικά τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας και συγκεκριμένα τις αρχαιότητες που περιτρέχουν την πόλη της Θεσσαλονίκης.
«Αν περάσετε σήμερα από τη γωνία των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, μπαζώνουν αρχαία αντί να τα αναδείξουν για να οικοδομηθεί πεντάστερο ξενοδοχείο. Το οικόπεδο είναι της Εκκλησίας» μας κατήγγειλε ενεργός πολίτης που τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας.
«Ο αρμόδιος αρχαιολόγος που πραγματοποιεί επιστασία προκειμένου να διαπιστώνει ότι οι εργασίες εκτελούνται και θα ολοκληρωθούν κατά τρόπο άριστο για λογαριασμό της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης είναι διακοσμητικό στοιχείο; τι κάνει; τι εντολές έχει πάρει από την υπουργό κυρία Μενδώνη;» τόνισε, πρίν η καταστροφή γίνει μη αναστρέψιμη.
Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό καθώς με την οικοδομική άδεια εκσκαφών και εφόσον ελεγχθεί σωστά και αμερόληπτα από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία ο χώρος και υπάρχουν αρχαία ευρήματα απαγορεύεται η ανέγερση κτηρίου σε εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων εκτός και διατηρηθούν ορατά τα όσα σκεπάζονται με αδρανή υλικά, με στόχο την ανάδειξη και προβολή τους.
Το ιστορικό
Τεράστιο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πριν δύο χρόνια για το εξαιρετικό «ιερό» ακίνητο που με εντολή του Αρχιεπισκόπου δόθηκε το πράσινο φώς για εκμετάλλευση.
Όπως αναφέρθηκε βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, και κατατέθηκαν 19 φάκελοι από πολύ τεράστιους ελληνικούς και διεθνείς ομίλους που επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν ίσως το μοναδικό τόσο μεγάλο αδόμητο οικόπεδο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το γιατί έτυχε τόσο έντονης επιχειρηματικής προσοχής το οικόπεδο αυτό, είναι σχεδόν αυταπόδεικτο από τη σημαντική θέση του, όπως και από το μέγεθός του. Το ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή δύο κεντρικών οδικών αξόνων, σε απόσταση αναπνοής από το Λευκό Πύργο και την Παραλία, την Νότια Πύλη της ΔΕΘ αλλά και κοντά στον σταθμό «Συντριβάνι» του Μετρό Θεσσαλονίκης. Για τους ανθρώπους της αγοράς θεωρήθηκε ιδανικό για την ανέγερση ξενοδοχείου και μάλιστα πολυτελούς κατηγορίας και επόμενο είναι, πολλές από τις εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά να ήταν ξενοδοχειακοί όμιλοι, περιλαμβάνονταν όμως και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.
Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 1.346 τ.μ. στο οποίο, με συντελεστή δόμησης 4,8 μπορούσαν να κτισθούν ως και 6.500 τ.μ., οικοδομή/ οικοδομές με χρήσεις Γενικής Κατοικίας. Να σημειωθεί ότι στο ακίνητο, που για περισσότερα από 30 χρόνια και μέχρι πρότινος λειτουργούσε υπαίθριο πάρκινγκ, οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης είχαν καθοριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (835/12-6-2017).
Μετά την κατάθεση των φακέλων ο διαγωνισμός πέρασε στη φάση της αποσφράγισης στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και της αξιολόγησης των προσφορών οπότε και πλειοδότησε ο Όμιλος Electra Hotels ο οποίος σχεδιάζει την ανέγερση χλιδάτου ξενοδοχείου, κατηγορίας 5 αστέρων, 11 ορόφων και 160 δωματίων, που το κόστος κατασκευής θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακίνητου είναι για περίοδο 49 ετών και, εάν το ζητήσει ο μισθωτής, μπορεί να δοθεί ισόχρονη παράταση, με νέους όμως όρους.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, το αρχικό μηνιαίο μίσθωμα, δεν θα ήταν κατώτερο των 20.500 ευρώ ενώ η αποπεράτωση του κτηρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) ετών το αργότερο από την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πάγια τακτική , η ΕΚΥΟ κατά κανόνα δεν πωλεί εκκλησιαστικά ακίνητα και σε ελάχιστες περιπτώσεις ακινήτων ήσσονος σημασίας, τα προσφέρει με αντιπαροχή, με την επιθυμία να έχει πλειοψηφικό ποσοστό στην ιδιοκτησία.
Θα κλείσουμε όπως αρχίσαμε. Τι και αν με την προσωπική του φροντίδα και το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου αναπαλαιώθηκαν και λειτούργησαν ξανά οι ιερές μονές της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας; Τι και αν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο «Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας» που βραβεύτηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών και το 2006 δημοσιεύτηκε ο πρώτος από τους τρεις τόμους του έργου του με τον τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία»; Η υστεροφημία και τα έργα του ανθρώπου μετράνε και στη περίπτωση του οικοπέδου της Θεσσαλονίκης ο Ιερώνυμος θάβει την ιστορία της πόλης.
1ον η οικοδομική άδεια για το συγκεκριμένο 11(!)όροφο ξενοδοχείο είναι παράνομη εκ των πραγμάτων διότι κάνει χρήση διατάξεων του ΝΟΚ που αφορούν bonus στο ύψος και τον συντελεστή, παρόμοια με το coco-mat του Ευμορφίδη
2ον δεν υπάρχει καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης στο συγκεκριμένο οικόπεδο το οποίο ήταν χαρακτηρισμένο για σχολείο και αποχαρακτηριστηκε το 2007 λόγω μη αποζημιωσης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται προεδρικό διάταγμα και όχι μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπ’ όψιν ότι
3ον η εύρεση αρχαιοτήτων δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται η ανοικοδόμηση, αρκετά κτίρια του κέντρου έχουν αρχαία στο υπόγειο.
Αρε μπιζνα που στησανε πανω στην παρθενα 14χρονη Μαρια που ποιος ξερει ποιος προυχοντας τη βιασε ενω ελειπε ο 45χρονος αντρας της Ιωσηφ και σκεφτηκαν το κολπο με τον αρχαγγελο. Τι αλλο να πιστεψει ο κακομοιρης τοριξε στη θρησκεια που δημιουργησαν καποιοι που ονομαστηκαν μαθητες του Ιησου η ηταν τα αδελφια του η δε ξερω εγω τι που το χρησιμοποιησαν καποιοι που ηδαν οτι περναει το κολπο και φτιαξανε μια θρησκεια η οποια τωρα εχει απειρα λεφτα. Ειναι η μοναδικη επιχειρηση που εργαζεται σκληρα 2000 χρονια.Σκεφτειτε οι Ροτσσαιλτ εφτιαξαν το τρπαεζικο συστημα 500 χρονια πριν και ελεγχουν το χρημα. Ειναι η δευτερη μεγαλυτερη επιχειρηση. Στη 3 θεση μαχονται η στοα των βασιλιαδων και η Μουσουλμανικη θρησκεια. Φανταστειτε δυναμη που εχουν οι θρησκειες.
Αρχι-δολογος μπορει αρχαιολογος οχι