Ο αριθμός των γεννήσεων στις ΗΠΑ έπεσε το 2020 στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, μια τάση που παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη, καθώς η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε περισσότερους ανθρώπους να φροντίσουν άρρωστους συγγενείς ή τους ώθησε στην ανεργία.
Το ποσοστό γεννητικότητας στις ΗΠΑ – το οποίο μετρά τον αριθμό των γεννήσεων ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15 με 44 ετών– μειώθηκε κατά 4% το 2020, για να φτάσει τα περίπου 3,6 εκατομμύρια μωρά.
Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που παρατηρείται μείωση των γεννήσεων στις ΗΠΑ, ενώ το 2020 καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από το 1979, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής Υγείας των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Τα CDC δεν απέδωσαν τη μείωση αυτή μόνο στην πανδημία, όμως οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι παράγοντες που συνδέονται με την υγειονομική κρίση, όπως το άγχος, θα πλήξουν το ποσοστό γεννητικότητας στις ΗΠΑ.
Σε γενικές γραμμές το ποσοστό γεννητικότητας στις ΗΠΑ μειώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι γυναίκες παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία και καθυστερούν να γίνουν μητέρες, κυρίως τις χρονιές που η οικονομία πλήττεται.
Μέχρι και η Κίνα καταγράφει -ανεπίσημα- μείωση πληθυσμού
Κι ας μην το παραδέχεται επίσημα.
Ενώ τα διεθνή δημοσιεύματα για καταγραφή μείωσης πληθυσμού στην Κίνα πληθαίνουν, η στατιστική υπηρεσία της χώρας προσπαθεί να τα διαψεύσει ανακοινώνοντας αυθαίρετα και χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία στην δημοσιότητα, πως ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε πέρυσι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times της περασμένης Τρίτης, Το Πεκίνο αναμενόταν να ανακοινώσει πως ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κάτω από το 1,4 δισεκατομμύριο πέρυσι σε σχέση με το 2019, στην πρώτη μείωση εδώ και μισό αιώνα, με τους συντάκτες να επικαλούνται ανθρώπους με γνώση του θέματος.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία καθυστερεί τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της περσινής απογραφής του πληθυσμού που γίνεται ανά δεκαετία, χωρίς να δίνει άλλη εξήγηση πέραν του ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία. Η υπηρεσία αναμενόταν να ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις αρχές Απριλίου.
«Εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, το 2020, ο πληθυσμός της χώρας συνέχισε να αυξάνεται», ανέφερε η υπηρεσία σε μια σύντομη ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι θα ανακοινωθούν λεπτομερή στοιχεία όταν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της απογραφής.
Οι γεννήσεις στην Κίνα συνέχισαν να μειώνονται παρά την πολιτική των δύο παιδιών που αντικατέστησε τον περιορισμό της απόκτησης ενός μόνο παιδιού, ο οποίος καταργήθηκε το 2016 με την ελπίδα να γεννηθούν περισσότερα παιδιά.
Πέρυσι, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 15% στα 10,035 εκατ. σε σχέση με το 2019, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.
Μια απρόσμενη μείωση στον πληθυσμό θα αυξήσει τις πιέσεις προς το Πεκίνο προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά και να αποφευχθεί μια μη αναστρέψιμη μείωση.
Παρόμοια νούμερα συναντά κανείς και σε άλλα κράτη της Ασίας, με αποκορύφωμα την Ιαπωνία που «γερνάει» με τέτοιους ρυθμούς όσο καμία άλλη χώρα.
«Φάκελος» Ευρώπη
Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι δυστυχώς σταδιακώς επιδεινούμενα και σε αυτό δεν ευθύνεται καμία πανδημία.
Ο κορωνοϊός και τα επακόλουθα των lockdowns απλά επιδείνωσαν το ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού οδήγησε σε βουτιά τον αριθμό των μηνιαίων γεννήσεων στην Ισπανία στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις αρχές Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας αντίστοιχες ενδείξεις μείωσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Τον Δεκέμβριο γεννήθηκαν μόνο 23.226 μωρά, κατά 20,4% λιγότερα συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2019 και τα λιγότερα από το 1941, όταν άρχισαν να καταγράφονται τέτοιου είδους στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INE, τονίζονας τη σύνδεση μεταξύ της μείωσης και ενός εκ των αυστηρότερων lockdowns στην Ευρώπη.
«Παρόλο που ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται σε μια σταθερά πτωτική τάση για αρκετά χρόνια, η μείωση επιτάθηκε εννέα μήνες μετά το lockdown κατά την πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης (λόγω του κορωνοϊού)», ανέφερε η INE σε ανακοίνωση.
Ωστόσο, παρόλο που το αρχικό lockdown στην Ισπανία παρέμεινε σε ισχύ για ολόκληρο τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, εννέα μήνες αργότερα, αυξήθηκε κάπως στα 24.061.
Δημογράφοι προβλέπουν ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση γεννήσεων σε όλη την Ευρώπη για το 2021, καθώς οι νέοι άνθρωποι σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν σε γενικές γραμμές υποστεί το βαρύτερο οικονομικό πλήγμα από τα lockdowns που επιβλήθηκαν με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19.
Αντίστοιχες μειώσεις στις γεννήσεις που συνδέονται με την πανδημία έχουν προκύψει και σε γειτονικές χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορωνοϊό, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Οι γεννήσεις στην Ιταλία τον Δεκέμβριο κατέγραψαν βουτιά 21,6%, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, ενώ οι γεννήσεις στη Γαλλία μειώθηκαν το 2020 στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE.
Εκτός από τις προκλήσεις σε συναισθηματικό επίπεδο για τα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν, μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και οικονομικές προκλήσεις για χώρες που ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με χρόνια προσπαθειών για να εξέλθουν από την οικονομική κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία.
Ανάλογα αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση και στη χώρα μας, που έχει να αντιμετωπίσει και τους ιδιαίτερα αυξημένους πληθυσμούς αλλοδαπών.