ΣΟΚ: Παγκόσμιες ανησυχίες για την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Κοινοποίηση:
ΣΙΤΗΡΑ

Παγκόσμιες συνέπειες προβλέπεται να έχει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επί έναν χρόνο διασφάλιζε τη μεταφορά βασικών τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία –τον λεγόμενο σιτοβολώνα του πλανήτη– προς τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τώρα είναι αβέβαιο κατά πόσον η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές στον ίδιο βαθμό. Τα ουκρανικά σιτηρά, όμως, εκτιμάται πως τρέφουν 400 εκατ. άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Εξ ου και η κατάρρευση της συμφωνίας προκαλεί ανησυχίες για αύξηση της πείνας σε πολλές χώρες, ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ενδέχεται να ανέβει περαιτέρω το κόστος ορισμένων διατροφικών προϊόντων.

Ενα από τα βασικά προβλήματα που τίθεται είναι το υψηλό κόστος ασφάλισης των πλοίων που μεταφέρουν τα σιτηρά. Τα πλοία που θέλουν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα ήδη ασφαλίζονται έναντι χιλιάδων δολαρίων. Τώρα, εφόσον δεν υπάρχει η έγκριση από τη ρωσική πλευρά, οι ναυτιλιακές εταιρείες ενδέχεται να διστάζουν ακόμη περισσότερο να στείλουν τα πλοία στους στην εμπόλεμη ζώνη.

Από την άλλη πλευρά, η χερσαία μεταφορά δεν φαίνεται να αποτελεί κατάλληλη εναλλακτική.

Ειδικότερα, από το ξέσπασμα του πολέμου, η Ουκρανία εξάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών μέσω των γειτονικών χωρών στα δυτικά. Ωστόσο, τα μέσα που μεταφέρουν τα προϊόντα είναι τόσο λίγα, ώστε είναι αδύνατο να υλοποιούνται όλες οι εξαγωγές χερσαίως.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ενωση, βοήθησε στη σταδιακή αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων. Ενδεικτικά, μέχρι και τον Μάιο χάρη στη συμφωνία είχαν εξαχθεί 30 εκατ. τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων, ευνοώντας ιδίως τις φτωχότερες χώρες.

Ως αποτέλεσμα, με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία επανέρχονται οι ανησυχίες για νέα εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα. «Θα έχουμε σίγουρα νέα εκτίναξη» στις τιμές τροφίμων, δήλωσε ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, αξιολογώντας τον αντίκτυπο της απόσυρσης της Ρωσίας από τη συμφωνία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. δεν έπεσαν καθόλου οι τιμές.
    Ωραία μπίζνα – Τα ανεβάζουμε 100% και μετά τα κατεβάζουμε 10%.
    Το κράτος στα φρύδια του – Δεν πάνε να ανέβουν και 500%,καλύτερα θα εισπράτει περισσότερο ΦΠΑ.Δικαιολογία που δεν πείθει ούτε παιδάκι δημοτικού και όμως μεγαλοδημοσιογράφοι όχι μόνο την καταπίνουν αμάσητη αλλά την αναπαράγουν κιόλας.

  2. Kαλα κανει ,οχι οι Αμερικανοι και οι Νατοικοι θα την πολεμουν
    και αυτηξ θα τρεφει φιδια στον κορφο τη.
    Τοσο ηλιθιος δεν ειναι ο Πουτιν.
    Οπως στρωνουν ετσι θα κοιμηθουν και μηνμας πουν οτι φταιει η Ρωσια.

Comments are closed.