ΣΟΚ! Προσθέτουν 15 εκατ. σάκους ζάχαρης στο κρασί! Επερώτηση «βόμβα» από Ισπανό ευρωβουλευτή

Κοινοποίηση:
1

Εννέα γραπτές ερωτήσεις υπέβαλλε ο Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Jose Ignacio Salafranca Sanchez-Neyra προς την Κομισιόν, όλες σχετικές με το παράδοξο χρήσης ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού των κρασιών, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού τους.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής επιμένει ότι σύμφωνα με τον ορισμό του κρασιού (το οποίο παράγεται αποκλειστικά από τη ζύμωση νωπών σταφυλιών ή γλεύκους σταφυλιών), δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σακχαρόζη στην παραγωγή οίνου, αφού διαφορετικά ο οίνος… δεν παρασκευάζεται αποκλειστικά από σταφύλια ή γλεύκος.

Μάλιστα στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι κατά την οινοποίηση κάθε έτος τα οινοποιεία της ΕΕ χρησιμοποιούν πάνω από 15 εκατ. σάκους ζάχαρης από τεύτλα(που σημαίνει ότι μάλλον συγκομίζονται ζαχαρότευτλα παρά σταφύλια). Ο Ignacio Salafranca συνδέει επίσης την άρδευση με την παραγωγή χαμηλόβαθμων σταφυλιών και συνεπώς με την ανάγκη προσθήκης ζάχαρης, που είναι επικερδής βιομηχανία για άλλον τομέα εκτός του αμπελοοινικού.
Συνεχίζοντας αναρωτιέται (ορθά) ότι εφόσον η Κομισιόν ενδιαφέρεται για την πληροφόρηση του καταναλωτή, γιατί να μην επιβάλλει την υποχρεωτική αναγραφή της χρήσης ζάχαρης στις ετικέτες των οίνων;

Να υπενθυμίσουμε ότι προσθήκη ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού στα κρασιά επιτρέπεται μόνο στις βόρειες περιοχές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρων κρατών όπως της Γερμανίας, της Αυστρίας, κλπ. Στις χώρες του νότου όπως και στην χώρα μας και φυσικά στην Ισπανία, η χρήση ζάχαρης απαγορεύεται, επιβαρύνοντας τα παραγόμενα κρασιά με το τριπλάσιο κόστος που έχει για να παραχθεί, το συμπυκνωμένο γλεύκος σε σύγκριση με αυτό της ζάχαρης.
Τη δεκαετία 1985-1995 η διαμάχη αυτή στην οποία συμμετείχε και η ΚΕΟΣΟΕ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ήταν εντονότατη.
Σήμερα το θέμα χρήσης ζάχαρης το επαναφέρουν οι Ισπανοί (ενόψει και της υποχρέωσης αναγραφής των συστατικών των οίνων) .

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ίδιες ζύμες,ίδιες γεύσεις,κάργα ζάχαρη,ξυνοκράσια του κερατά και θλίψη να βλέπεις τους γευσιγνώστες να κάνουν γαργάρες και γριμάτσες για το άρ(ρω)ιστον της ποιότητας και της γεύσης. Από τότε που άρχισα εδώ και χρόνια να φτιάχνω το δικό μου κρασί,χρησιμοποιώ κάπου κάπου κάποιο πανάκριβο συνήθως εμφιαλωμένο για να πλένω τα πόδια μου…

Comments are closed.