ΣΟΚ: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ – Φωτιά δίπλα στον πυρηνικό σταθμό

Κοινοποίηση:

Συναγερμός έχει σημάνει για τα ανεβασμένα επίπεδα ραδιενέργειας στο πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία. Η Νορβηγία απέδωσε τις αυξημένες τιμές ραδιενεργού καισίου (Cs-137), που εντοπίστηκαν κοντά στα σύνορα με την Ρωσία στην Αρκτική, σε δασική πυρκαγιά.

Η νορβηγική Αρχή για την Ραδιενέργεια και την Πυρηνική Ασφάλεια (DSA) ανέφερε ότι ανίχνευσε αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου στο Σβάνχβοντ την περίοδο 9 έως 16 Σεπτεμβρίου και στο Βικσγιοεφγιέλ το διάστημα 5 έως 12 Σεπτεμβρίου, αλλά τα επίπεδα δεν εξέθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπους ή το περιβάλλον.

Η Αρχή Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ενέργειας της Φινλανδίας αναφέρει επίσης σε ανακοίνωσή της ότι ανιχνεύθηκαν ελαφρώς πιο υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου και στους 6 σταθμούς της συλλογής. «Οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν είναι πολύ μικρές. Το υψηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε τώρα είναι τα 11 μικρομπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο ενώ οι κανονικές μετρήσεις στους σταθμούς είναι μικρότερες του ενός μιρκομπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο».

Προσθέτει, δε, ότι ο μέσος όρος συγκέντρωσης ραδονίου στα φινλανδικά σπίτια είναι 90 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερο.

«Συνεπώς, πρόκειται πράγματι για μικροσκοπικές ποσότητες» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response