Οι μετοχές φαίνεται να ανακάμπτουν από το μεγαλύτερο sell-off που έχουν σημειώσει από τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να σπεύσουν για αγορές, συστήνοντας να αντισταθούν στις «αγορές μετά τη βουτιά» (buy the dip), καθώς όπως υποστηρίζουν «τα χειρότερα έρχονται».
Οι μετοχές είναι έντονα υπερτιμημένες σε σχέση με τις πωλήσεις, τα κέρδη και το μέγεθος της οικονομίας, σύμφωνα με τον Ντένις Γκάρτμαν. Η εξάπλωση του κορωνοϊού απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη και οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε ασφαλή στοιχεία όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, ανέφερε.
«Φοβάμαι ότι τα ράλι είναι για να πουλάς, δεν είναι αδυναμία για να αγοράζεις», δήλωσε ο Γκάρτμαν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg. «Είμαι απογοητευμένος αλλά ταυτόχρονα διασκεδάζω κιόλας από το πόσοι πολλοί άνθρωποι ακόμα «αγοράζουν την βουτιά» (buy the dip, αγοράζουν όταν υπάρχει ισχυρή πτώση). Όμως αυτή η βουτιά είναι πολύ πιο σοβαρή από ό, τι προβλέπουν σε αυτό το σημείο.»
Ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street έχει σημειώσει συνολικές απώλειες 7,6% κατά τις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, που είναι και οι μεγαλύτερες από τα τέλη του 2018, ενώ η σημερινή προσπάθεια ανάκαμψης φαίνεται πως δεν θα ευοδωθεί, καθώς τόσο αυτός όσο και ο Dow Jones γύρισαν σε αρνητικό έδαφος.
Οι απόψεις του Γκάρτμαν συμφωνούν με εκείνες Μοχάμεντ Ελ-Εριαν, ο οποίος σε χθεσινό του άρθρο στο Bloomberg υποστήριζε ότι το sell off που προκάλεσε ο ιός δεν συνιστά ευκαιρία αγοράς στην πτώση (a buy the dip opportunity), καθώς υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία μέχρι τώρα που να ενισχύουν την εκτίμηση της άμεσης ανάκαμψης (V-shaped recovery, όπως το σχήμα V που υποδηλώνει ότι μετά την απότομη πτώση ακολουθεί η γρήγορη ανάκαμψη).
Ο Νουριέλ Ρουμπινί, πρόεδρος της Roubini Macro Associates και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είναι επίσης επιφυλακτικός. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, χαρακτήρισε «ανεδαφικές» τις ελπίδες για μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας.
Η ανάπτυξη στην Κίνα, το επίκεντρο της επιδημίας, θα φθάσει στην καλύτερη περίπτωση στο 4% φέτος, από περίπου 6% το 2019, εκτιμά ο Ρουμπινί. Επιπλέον ενώ αναμένει από την Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, δεν πιστεύει ότι αυτό θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το αρνητικό σοκ που θα έχει επιφέρει ο ιός.
«Όταν κάποιοι μιλούν για το σχήμα V, δεν ξέρουν για τι μιλάνε», είπε ο Ρουμπίνι.
Σύμφωνα με τον Γκαρτμαν οι επενδυτές θα πρέπει να κρατήσουν αμυντική στάση καθώς η οικονομική αβεβαιότητα αιωρείται πάνω από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Θα πρέπει να διατηρείς long position στην αγορά χρυσού (αναμένοντας ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει), short position στις μετοχές (αναμένοντας ότι θα υποχωρήσουν) και long position στην αγορά ομολόγων», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή την τακτική ακολουθεί και στο δικό του χαρτοφυλάκιο.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι στρατηγικούς αναλυτές της Nomura, το sell off των αγορών υποδηλώνει ότι τα hedge funds «ξεφορτώνονται» τα θετικά στοιχήματα στις μετοχές καθώς επεκτείνεται η διασπορά του ιού. Οι επενδυτές που ανέμεναν μια γρήγορη ανάκαμψη θα πρέπει να «αλλάξουν δραστικά τις στρατηγικές τους», αναφέρει η ιαπωνική τράπεζα. «Ενώ η πώληση μπορεί να είναι υπερβολική αντίδραση, η κατάσταση υποδηλώνει ότι τα παγκόσμια hedge funds αλλά και τα funds με θέσεις long/short στρέφονται σε συναλλαγές που προετοιμάζουν για παγκόσμια ύφεση», πρόσθεσεαν.
Ο Νουριέλ Ρουμπινί σε άρθρο του επίσης στους FT, ανέφερε ότι ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης οικοδομείται. «Οι επενδυτές παραπλανούν τον εαυτό τους για το πόσο σοβαρή θα είναι η επιδημία του κορωνοϊού. Παρά τη μεγάλη πτώση αυτής της εβδομάδας στις χρηματιστηριακές αγορές, το χειρότερο δεν έχει ακόμη έρθει».