ΣΤΕΝEΣ ΕΠΑΦEΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡIΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤHΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤHΤΕΣ ΑΚΙΝHΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕYΟΝΤΑΙ ΑΚIΝΗΤΑ ΤYΠΟΥ AIRBNB. TI IΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ – ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ

Κοινοποίηση:
airbnb-1

Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται ΦΠΑ. Ποιοι φορολογούμενοι θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία

Στενές επαφές με την Εφορία θα αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb.

Οι ιδιοκτήτες που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση τουλάχιστον 3 ακινήτων γίνονται επιχειρηματίες και θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία.
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση τουλάχιστον 3 ακινήτων γίνονται επιχειρηματίες και θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία, να συστήσουν εταιρεία, να προσλάβουν λογιστή για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, την καταχώρηση εσόδων – εξόδων στα myDATA, να αποδίδουν στο δημόσιο το ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που καταβάλλουν σήμερα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως το τέλος διαμονής το οποίο από την Πρωτοχρονιά αυξάνεται από 0,50 – 4 ευρώ σε 1 έως 6 ευρώ με στόχο την αύξηση στα 600 ευρώ του ειδικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές.

Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα, οι ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων φορολογείται αυτοτελώς με τους εξής συντελεστές:

– 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ,

– 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και

– 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπό τον όρο ότι κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δεν παρέχονται από μέρους του εκμισθωτή πρόσθετες υπηρεσίες προς τους μισθωτές, ανάλογες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών.

Η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων δεν θεωρείται ως πρόσθετη παροχή υπηρεσίας κατά τα ανωτέρω, συνεπώς δεν ασκεί επιρροή στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Ομοίως, το γεγονός ότι στην αξία του μισθώματος περιλαμβάνονται και λοιπές παροχές κοινής ωφέλειας, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, η ύδρευση, η τηλεφωνία, το ίντερνετ και οι κοινόχρηστες δαπάνες, που ως χρεώσεις επιβαρύνουν τον εκμισθωτή και στη συνέχεια μετακυλίονται στον μισθωτή, δεν αποτελεί πρόσθετη παροχή υπηρεσιών κατά την ανωτέρω έννοια και συνεπώς επίσης δεν επηρεάζεται η εφαρμογή της απαλλαγής. Αυτονόητο είναι ότι στο πλαίσιο αυτό δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις ανωτέρω δαπάνες του εκμισθωτή ή άλλες που αφορούν στο ακίνητο (όπως για εργασίες επισκευής ή συντήρησης του ακινήτου).

Για λόγους ίσης μεταχείρισης, απαλλάσσονται επίσης από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων οι οποίες ενεργούνται με τους όρους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, αλλά δεν ενεργούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς η χρήση ή μη του διαδικτύου δεν αποτελεί κριτήριο για την εφαρμογή της απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ καταλαμβάνει τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα που προβαίνουν στις εκμισθώσεις αυτές, με την επισήμανση ότι, τα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες μισθώσεις ακινήτων, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έναρξης εργασιών για τη λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ και μόνο για τις πράξεις αυτές, ενώ τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται σε έναρξη εργασιών.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου (εντός ή εκτός του πλαισίου της οικονομίας του διαμοιρασμού) παρέχονται εκ μέρους του εκμισθωτή και πρόσθετες υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών, οι οποίες είναι αντίστοιχες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, το συνολικό αντίτιμο που καταβάλλεται δεν απαλλάσσεται, αλλά υπάγεται στον ΦΠΑ, καθώς θεωρείται ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσιών διαμονής, οι οποίες υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των σχετικών δαπανών.

Πηγή: OT

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

19 Σχόλια

  1. ΦΟρολογία χωρίς συναίνεση είναι κλοπή, Το να φορολογείς την ανθρώπινη εργασία που είναι το μόνο που παράγει αξία είναι παντελώς ηλίθιο, παλαιότερα οι βιομηχανίες έδιναν μισθό σε είδος στους εργάτες για να μην φορολογείται ο μισθός, τώρα έχουμε περάσει στο στάδιο που πληρώνεις έναν σκασμό φόρους έως και ενοίκιο στο δικό σου σπίτι(ΕΝΦΙΑ) αλλά το κράτος αδιαφορεί για τα πάντα, σε σκοτώνουν στον δρόμο, πεθαίνεις στα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν γάζες, καίγεσαι, πνίγεσαι και μετά σου λένε αν δεν γουστάρεις πήγαινε σε ιδιωτικό αλλά τις εισφορές θα τις πληρώνεις, ασφάλισε το σπίτι αλλά τους φόρους θα τους πληρώνεις κλπ

  2. με αυτό το μέτρο, πολλοί θα το γυρίσουν σε ενοικίαση με το μήνα. Θετικό για να βρίσκει ο κόσμος ευκολότερα σπίτια και να πέσουν τα ενοίκια.

    1. Ναι καλά ονειρέψου. Απλά θα ανεβούνε οι τιμές στο airbnb σιγά μην το νοικιάζει ο άλλος με το μήνα οταν θα τα βγάζει τα ιδια σε 5 ημέρες. Η ζήτηση δεν θα πέσει γιατί οι τουρίστες δεν ειναι φτωχομπινέδες και έχουν να πληρώσουν. Απο εκει και πέρα, μόνο ηλίθιοι βλέπουν φορολογία π.χ. στο 45% σαν θετικό, πιθανότατα γιατί ειναι βολεμένα κοπρόσκυλα του δημοσίου.

  3. ΚΑΙ ΠΑΛΥ ΚΑΤΙ ΨΕΙΡΕΣ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

  4. η φορολογία γίνεται χωρίς συναίνεση άρα είναι κλοπή, επίσης το να φορολογείς την ανθρώπινη εργασία που είναι το μόνο που παράγει αξία είναι παντελώς ηλίθιο, παλαιότερα οι βιομηχανίες έδιναν μισθό σε είδος στους εργάτες για να μην φορολογείται ο μισθός, τώρα έχουμε περάσει στο στάδιο που πληρώνεις έναν σκασμό φόρους έως και ενοίκιο στο δικό σου σπίτι(ΕΝΦΙΑ) αλλά το κράτος αδιαφορεί για τα πάντα, σε σκοτώνουν στον δρόμο, πεθαίνεις στα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν γάζες, καίγεσαι, πνίγεσαι και μετά σου λένε αν δεν γουστάρεις πήγαινε σε ιδιωτικό αλλά τις εισφορές θα τις πληρώνεις, ασφάλισε το σπίτι αλλά τους φόρους θα τους πληρώνεις κλπ

  5. Πίστεψαν πως θα συμπλήρωναν ο εισόδημα τους, λάθος αποδείχθηκε ο υπολογισμός, αντέδρασαν τα οργανωμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί η ΝΔ. Τα ζώα ψήφισαν ΝΔ ως ευκατάστατοι πλέον, τώρα καιρός να περάσουν από το ταμείο ή να εγκαταλείψουν τα σχέδια για συμπληρωματικά εισοδήματα.

    1. Και γιατί δηλαδίς ρε κορίρτσι τα συμπληρωματικά εισοδήματα δεν θα πρέπει να φορολογούνται; Εγω αν κάνω 2η δουλεία π.χ., θα πρέπει να μην πληρώνω για το 2ο εισόδημά μου; Παρέχεις υπηρεσίες; Ναι. Πολύ ωραία. Νοικιάζεις αμάξια, είσαι ελ. επαγγελματίας. Νοικιάζεις σπίτι; Γιατί να να είσαι κάτι άλλο και όχι ελ. επαγγελματίας; Πολύ μαγκιά βγάλατε ξαφνικά εσείς οι κληρονόμοι με τα 10 ακίνητα που δεν θέλετε να πληρώνετε όπως όλοι οι άλλοι. Ολόκληρες πολυκατοικίες στην Αθήνα έγιναν ξενοδοχεία (airbnb), συμπλήρωμα δεν το λες αυτό, μάλλον μπίζνα το λες. Αφού θέλετε να νοικιάζετε με την μέρα, θα αντιμετωπίζεστε φορολογικά ισότιμα με τα ενοικιαζόμενα και τα ξενοδοχεία. Τέλος. Ό,τι όλοι και εσείς. Και χάρη σας κάνει που ξεκινάει από τα 3 σπίτια, από το 1ο έπρεπε κανονικά. Για τράβα σε άλλο κράτος να παρέχεις υπηρεσίες χωρίς Φ.Π.Α. και χωρίς λογιστικά βιβλία και θα πάρεις πόδι… πριν το καταλάβεις…

      1. Για πες μας για ποιό λόγο πληρώνεις φόρους και που πάνε στα αλήθεια. Τι παροχές έχεις απο το κράτος με φορολογία Σουηδίας. Ε καραγκιοζάκο;

      2. Στο άλλο κράτος που λες, έχει φορο 45% και προκαταβολή φόρου 80% ή ειναι Ελληνικές πρωτοτυπίες αυτές για πες μας. Επίσης η Σουηδία με φορολογία στο εισόδημα 50% (όσο εδώ στους μη υπαλλήλους) έχει παροχές που εδώ ρε βρωμοποδαράδες φραπεδοτσιφτετέλληνες δεν τις έχετε καν ονειρευτεί. Καραγκιόζηδες άχρηστοι.

  6. Περιμενω την θεση που θα λαβει ο κ. Βελοπουλος για την καταργηση των μετρητων . Οποιος γνωριζει ελαχιστα εστω οικονομικα, καταλαβαινει ΠΟΥ το πανε οι κυριοι αυτοι . Μπροστα στον Αρμαγεδωννα που ερχεται με μεσον το ψηφιακο (εικονικο) “χρημα”, η Κατοχη του 41-44 θα μοιαζει Παραδεισος επι της Γης. Σε ενα μηνα απλα ΘΑ ΕΞΑΕΡΩΘΟΥΝ δεκαδες χιλιαδες δουλειες, καταστηματα,επιχειρησεις. Ηδη ειπε ορθα κοφτα, κοβω τα επιδοματα και τις παροχες, ξεχαστε τα.Αυτο ειναι η πριγευση.Για ξαναδειτε την ομιλια του κουλη και προσεξτε πως ετρεμε και συστρεφονταν τα ματια του οταν το εξηγγειλε. Τα χειροτερα ερχονται ,να τους χαιρονται οι κρετινοι που τους ψηφιζουν. Αλλα τα νεκροταφεια δεν εχουν εισιτηριο επιστροφης,αυτο να θυμουνται. Συνενοχα ολα τα βρωμοκομματα,πλην Βελοπουλιυ ( μεχρι νεωτερας)

    1. Αν εσείς είχατε μάθει να παίζετε… με σακούλες με μαύρα… για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, καιρός να το ξεχάσετε. Εκεί καταργούνται τα μετρητά. Και ορθά γίνεται αυτό. Όσο για τον -φ-ελόπουλο που λες, τα δικά του τα ευρώπουλα τα έστειλε σε γερμανική τράπεζα, άσχετο με το θέμα, αλλά επειδή τον ανέφερες’ πάρε να έχεις…

  7. Αυτά είναι τα πρώτα “αντιπλυμμηρικά” έργα στήριξης των πνθγμένων και καμένων.
    Για τα έργα ακριβώς που υα γίνουν -ούτε λέξη “.. θααα γίνουν…” κάποτε αλλά πρώτα να μασήσουνε κι άαααακλα λεφτά.
    Λαός ηλιθιων τον εχουν κατακλέψει και αντι να ζηταει τα κλοπιμαια πισω, “κάθεται” σαν τη κότα και πληρώνει επιπλέον.
    Αντε και σ’ ανώτερα, και με ραυτότητα πακιστανικη και αλβανοτουρκική υπηκοοτητα χωρίς τσίπ μόνο για τα βλαχάκια τους έλληνες. Στο εξωτετικό έχουν πάθει τη πλάκα τους – τόσο μαλακία λαός δεν υπάρχει άλλος στη ευρώοη -ακους έλληνας και έχει γίνει συνώνυμο με τον ….βλαχόγυφτο

    1. Είσαι εκτός θέματος. Το άρθρο μιλάει για ένα φορολογικό ζήτημα.

      1. ρε Λέγγο ρε μήοως είσαι πακιστανο-μπαγλαντε τέτοιος που εφτασε με τό… χτεσινό δρομολογιο με φουσκωτό;
        Τελος πάντων μια και είσαι τώρα στην Ελλάδα, μάθε και για τις πλυμμήρες και τις φωτιές που “πάει – πέρασε κι αυτό” και δεν ασχολείται για κανένα μέτρο και για καμμια σύλληψη κανένας.
        “Πιάσανε” όμως τους….airbnb. Αυτό ήταν σώθηκαν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, που αφόυ το λέει και το όνομα, σύμφωνα με την “κυβέρνηση” (το 80% δεν την έχει ψηφίσει), είνσι κύριε…θάλασα άρα με κανένα έργο δεν θσ τι γλυτώναμε. Ενα πραγμα, σαν την Ολλανδία δηλαδή αλλά χωρίς ..
        Ολλανδούς με εργα και πρόβλεψη…….ΖΩΩΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!

  8. Εκτός από την φοροδιαφυγή να παρθούν μέτρα για τις οχλησεις που προκαλούνται στα μη ενοικιαζομενα μέσω airnbn διαμερίσματα (πολλοί προσωρινοι αγνωστοι επισκέπτες, έλλειψη ασφαλείας για τους γείτονες κλπ).
    Συγκεκριμένα να δίνεται δυνατότητα μέσω καταστατικού πολυκατοικίας να μην λειτουργεί airnbn….

    1. Αγαπητέ, οι 9 στους 10 Κανονισμούς πολυκατοικίας δεν επιτρέπουν επαγγελματικές χρήσεις για τις κατοικίες, ή έστω επιτρέπου κάποιες, γραφεία κ.τ.λ.. Το βέβαιο είναι ότι δεν επιτρέπουν υπηρεσίες τύπου ξενοδοχείου. Οι βρωμοδικαστάκηδες όμως γράφουν στα @@ τους τον νόμο (ο κανονισμός έχει ισχύ νόμου και συμβολαιογραφικό μανδύα οπως λέμε) και το επιτρέπουν αυτό το μπάχαλο. Συμφωνώ μαζί σου.

    2. Εσύ δηλαδή θέλεις να καταργηθούν εντελώς τα airbnb καταλύματα μια και στην Αθήνα το 99,9%είναι πολυκατοικίες. Το κράτος όμως ξέρει το συμφέρον του γιατί και φόρους παίρνει και ο τουρισμός που έρχεται με το airbnb αφήνει χρήμα στην αγορά και δουλεύουν ψησταριές , καφετέριες, συγκοινωνίες, ταξί, σούπερ μάρκετ, παμπ κλπ. Ως προς τις οχλήσεις σε πολυκατοικίες έρχεσαι δεύτερος γιατί σε πρόλαβαν κάτι “καλοί” άνθρωποι στο Ναύπλιο όπως και στην Αθήνα, που κατέφυγαν στα δικαστήρια , αλλά βγήκε δικαστική απόφαση η οποία αντιλήφθηκε την παγκόσμια αλλαγή και δεν τους δικαίωσε (Αρ.1259/2019 Μ.Πρωτ.Αθηνών βάσει του άρθρου 111 του Ν 4446/2016 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του Ν.4465/2017 και όπως τελικά αντικαταστάθηκε με το άρθρο 84 του Ν.4472/2017 και “βάσει αυτών αναγνωρίστηκε ότι η οικονομική εκμετάλλευση διαμερίσματος μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών για χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους είναι νόμιμη”.

Comments are closed.