ΣΤΗΝ… ΟΥΡA ΤΩΝ BRICS 30 ΚΡΑΤΗ – TΙME OUT ΑΠΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Κοινοποίηση:
BRICS

Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και Αιθιοπία έχουν κληθεί να ενταχθούν στους BRICS από την 1η Ιανουαρίου του 2024

«Εκτός από τα κράτη που έχουν ενταχθεί στην ένωση μας, υπάρχουν τουλάχιστον έως σήμερα, περίπου 30 κράτη που θα ήθελαν να δημιουργήσουν σχέσεις εταίρου με τους BRICS» υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ανάμεσα στα κράτη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS είναι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, η Αιθιοπία, οι οποίες μάλιστα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην Ένωση αυτή από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Λογική επιλογή

Όπως είπε ο Lavrov, η φιλοδοξία πολλών κρατών να έρθουν πιο κοντά στους BRICS είναι απολύτως λογική και φυσική δεδομένου ότι «οι BRICS λειτουργούν σε μια δημοκρατική και αμοιβαία σεβαστή βάση».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτή η διεθνής ένωση κρατών θα ενισχύσει τη θέση της ως ένας από τους πυλώνες του πολυπολικού κόσμου» επισήμανε ο Lavrov.

Το σκέφτεται και η Αργεντινή

Σύμφωνα με τον Lavrov, τη σχέση με τους BRICS εξακολουθεί να επεξεργάζεται και η Αργεντινή, παρά το αντίο που φέρεται να έχει πει ο νέος πρόεδρος Milei.
Σημειώνεται πως και η Αργεντινή έχει κληθεί να ενταχθεί στους BRICS με την αρχή του νέου έτους.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Milei έχει διαμηνύσει πως προτιμά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ παρά με τους BRICS.
«Δεν θα έκανα συναλλαγές με την Κίνα.
Θα κάνουμε συναλλαγές με την πολιτισμένη πλευρά της ζωής – τη Δύση.
Δεν συναλλάσσομαι με κομμουνιστές» είπε ο πρόεδρος Milei.
«Η Αργεντινή έχει πάρει χρόνο για να το σκεφτεί καλά» είπε ο Lavrov, αναφέροντας πως έχει κάνει μια παύση όσον αφορά την ένταξη της στους BRICS.

Έντονο ενδιαφέρον από τη Λατινική Αμερική

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, τα κράτη της Λατινικής Αμερικής έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τους BRICS.
«Η ένταξη νέων μελών θα κάνει το έργο της ομάδας των BRICS πιο πολύπλευρο» υποστήριξε ο Lavrov, υποστηρίζοντας πως οι συμφωνίες που θα κάνει μια τόσο μεγάλη ομάδα κρατών, θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.
«Όταν χώρες που μερικές φορές δεν μοιράζονται παρόμοιες θέσεις συνεργάζονται και επιτυγχάνουν συναίνεση, μια τέτοια συναίνεση έχει μεγάλη σημασία.
Είναι ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη από αποφάσεις που λαμβάνουν ορισμένες δυτικές ομάδες κατ’ εντολή του ηγεμόνα» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ.

Δίκαια παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια

Σύμφωνα με τον Lavrov, η Μόσχα ποντάρει ιδιαίτερα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2024 στη ρωσική πόλη Kazan.
Όπως είπε το θέμα της Συνόδου θα είναι «η ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης για μια δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξης και ασφάλεια», ενώ τόνισε ότι περισσότερες από 10 ρωσικές πόλεις θα φιλοξενήσουν περισσότερες από 200 οικονομικές, πολιτικές και δημόσιες εκδηλώσεις.
«Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη Σύνοδο Κορυφής.
Σε αυτήν, μαζί με τους εταίρους μας, αναμένουμε να αναπτύξουμε ένα ευρύ φάσμα λύσεων για το κορυφαίο αυτό γεγονός που θα σχετίζεται με τους βασικούς τομείς συνεργασίας» είπε ο Lavrov, αναφέροντας πως πολλοί αρχηγοί αναπτυσσόμενων κρατών πρόκειται να συμμετάσχουν στις παράλληλες με τη Σύνοδο εκδηλώσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.