“ΣΤΟΠ” της Ουγγαρίας για πρόταση της Ε.Ε για στρατιωτικούς συμβούλους στην Ουκρανία

Κοινοποίηση:

Η Ουγγαρία απέρριψε νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτικών συμβούλων στην Ουκρανία, για τον συντονισμό της εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών, καθώς «μια τέτοια ενέργεια ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σύμφωνα με το MTI.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας ανέφερε ότι, «το 2022, η ΕΕ αποφάσισε να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφος των κρατών μελών της Ε.Ε», υπενθυμίζοντας ότι «η Ουγγαρία αποφάσισε τότε να μην παράσχει στρατιώτες ή χρηματοδότηση για αυτό και απέρριψε την εκπαιδευτικές αποστολές στο ουγγρικό έδαφος. Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν προσπάθησε να εμποδίσει άλλα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία»,

Έκτοτε, ωστόσο, έχει υποβληθεί «μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόταση» σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στην Ουκρανία για να εκτελέσουν καθήκοντα συντονισμού, εκτός από την παράταση της διετούες εντολής της εν λόγω αποστολής, είπε ο Szijjarto, προσθέτοντας ότι αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου.

«Είναι επίσης επικίνδυνο για την Ουγγαρία, γιατί ενδεχόμενη κλιμάκωση θα συμβεί πρώτα στη γειτονιά μας, όχι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά», παρατήρησε.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την πρόταση με τη σημερινή της μορφή», είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο, σημειώνοντας ότι η Ουγγαρία -η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- έχει ζητήσει αναθεώρησή της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response