Η σύφιλη φαίνεται πως απειλεί την Ευρώπη, καθώς αυξημένα είναι τα περιστατικά. Οι ειδικοί ερμηνεύουν το νέο ξέσπασμα της ασθένειας στο μειωμένο φόβο μετάδοσης του HIV και στις εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder!
Η σύφιλη παρουσιάζει ανησυχητική αναζωπύρωση στην Ευρώπη, σύμφωνα με ειδικούς από τον χώρο της Υγείας, με το γεγονός να αποδίδεται στη μείωση του φόβου για τυχόν μετάδοση του HIV, αλλά και στην αυξανόμενη δημοφίλια εφαρμογών γνωριμιών!
Η διάδοση της σύφιλης στην Ευρώπη εντείνεται λόγω ορισμένων ανησυχητικών τάσεων στην ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως δήλωσε ο Άντριου Αμάτο-Γκαούσι, επικεφαλής του προγράμματος HIV / AIDS, σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και ιογενούς ηπατίτιδας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μιλώντας στο RT.
Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν στο ξέσπασμα της σύφιλης, όπως ότι «άνθρωποι κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικά, πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και μειωμένο φόβο για μετάδοση του HIV από σεξ δίχως προφυλάξεις», δήλωσε ο ειδικός.
Μια νέα έκθεση του ECDC δείχνει ότι μεταξύ του 2010 και του 2017, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σύφιλης σε όλη την ΕΕ αυξήθηκε κατά 70%.
Ορισμένες χώρες έχουν δει αύξηση της σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου με την Ισλανδία να είναι η «ηγέτιδα» χώρα με τον αριθμό των περιστατικών να έχει αυξηθεί κατά 876%! Ακολουθεί η Ιρλανδία με αύξηση 224%, ενώ η Βρετανία και η Γερμανία έχουν δει τα ποσοστά της σύφιλης να διπλασιάζονται.
Σύμφωνα με το ECDC, «άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες» αποτελούσαν περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν μεταξύ 2007 και 2017, όπου ο σεξουαλικός προσανατολισμός ήταν γνωστός. Ετερόφυλοι άνδρες αποτελούν το 23% των περιπτώσεων και οι γυναίκες το 15%.
Ο Αμάτο-Γκαούσι δήλωσε ότι η αυξανόμενη αδιαφορία για τη χρήση προφυλακτικών δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση των περιστατικών.
Αντίθετα, όπως είπε, ευθύνονται και τα εξής: Περισσότεροι έλεγχοι για σύφιλη σε ορισμένες ομάδες, όπως σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, ελλιπή ή ανεπαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ελλιπή πρόσβαση σε προφυλακτικά για εφήβους και νεαρούς ενήλικες, σεξ υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.
Υπάρχουν αναφορές ότι εφαρμογές όπως το Tinder και το Grindr συμβάλλουν επίσης στην εξάπλωση της νόσου. Ο Αμάτο-Γκαούσι επεσήμανε ότι αυτές οι υπηρεσίες «μπορούν να διευκολύνουν περισσότερες σεξουαλικές επαφές και τη μετάδοση των STI (σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων) όπως η σύφιλη». Ταυτόχρονα, ο ίδιος σημείωσε ότι διαφορετικές εφαρμογές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ασθενειών μεταξύ των χρηστών.
Για να σταματήσει η εξάπλωση της σύφιλης, οι χώρες πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα προφυλακτικά «πάντοτε», καθώς και να αναπτύσσουν καλύτερα προγράμματα ελέγχου και εκπαίδευσης, επισήμανε ο ειδικός.
Από την πλευρά του, ο Λορένζο Τζιακάνι, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε στο ίδιο ΜΜΕ ότι η αναζωπύρωση της σύφιλης στις ανεπτυγμένες χώρες απαιτεί μια ισχυρή απάντηση.
«Είναι σίγουρα ασφαλές και υποχρεωτικό να μιλήσουμε για μια επικείμενη επιδημία σύφιλης στην Ευρώπη, που επηρεάζει δυσανάλογα τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), αλλά όχι μόνο», δήλωσε.
«Τα δεδομένα του ECDC δείχνουν σαφώς ότι η σύφιλη δεν είναι μια ασθένεια του παρελθόντος αλλά παρούσα ανάμεσά μας», πρόσθεσε.
Μεταξύ των πιο ανησυχητικών τάσεων στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως είπε, είναι μια «σημαντική αύξηση» των εκ γενετής περιστατικών σύφιλης, που σημαίνει μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων που η ασθένεια μεταδίδεται στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης.
Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για τη σύφιλη, αλλά πολλές ερευνητικές ομάδες εργάζονται για την ανάπτυξή του.