ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΩΡΩΝ, ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ – ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΤΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ

Κοινοποίηση:
2023-11-12T152827Z_111370600_RC2RB4ALXI19_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-GAZA-AL-SHIFA-NEONATALS

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ελπίζουν πως θα μπορέσουν να φύγουν σήμερα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό εδώ και μέρες και βρίσκεται σε περιοχή που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, στο ενδεχόμενο συμφωνίας για να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους 240 ομήρους της Χαμάς, προϋπόθεση κατ’ αυτόν για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

«Όσο λιγότερο μιλήσω γα το ζήτημα αυτό, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα», είπε ο κ. Νετανιάχου, χωρίς να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, καθώς πλέον διανύει την 38η ημέρα του ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διέπραξε άνευ προηγουμένου επίθεση με 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η Χαμάς διέψευσε το βράδυ της Κυριακής (12/11) ότι αρνήθηκε να παραλάβει 300 λίτρα καυσίμων από το Ισραήλ που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

«Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα (των καυσίμων) δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η Χαμάς δε συνδέεται με τη διοίκηση του νοσοκομείου Αλ Σίφα «ούτε με τις δομές λήψης αποφάσεων» του ιδρύματος. «Το νοσοκομείο υπόκειται αποκλειστικά στο παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε.

Έξι πρόωρα βρέφη και 9 ασθενείς στην εντατική πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

“Έξι πρόωρα μωρά” και “9 ασθενείς της εντατικής” πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, απόρροια της έλλειψης καυσίμων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, η οποία σφυροκοπάται και τελεί υπό πολιορκία από το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, που είναι παρών στο νοσοκομείο στο οποίο έχουν επίσης βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, είχε ανακοινώσει χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι “πέντε βρέφη” και “επτά ασθενείς” είχαν πεθάνει.

Το Σάββατο το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι 39 πρόωρα μωρά βρισκόντουσαν ακόμη στο Αλ Σίφα και ότι νοσηλευτές τους χορηγούσαν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή.

Γιατρός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είχε επίσης δηλώσει ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

“Όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας της Γάζας”, δηλαδή του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, όπου γίνονται μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους μαχητές της Χαμάς, είναι “εκτός λειτουργίας, πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από την Παρασκευή σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα νοσοκομεία, κυρίως στην πόλη της Γάζας, επίκεντρο των μαχών, καθώς ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις.

Εξάλλου τα νοσοκομεία δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έλλειψης του απαραίτητου καυσίμου για την λειτουργία των γεννητριών τους, η οποία οφείλεται στην πολιορκία που επιβάλλει στον θύλακα το Ισραήλ.

Δύσκολη διέλευση

Κάπου 200.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν τις τελευταίες τρεις ημέρες από το βόρειο τμήμα της περιοχής μέσω των «διαδρόμων» που ανοίγουν καθημερινά κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών «παύσεων», κινούμενοι προς νότο, όπου οι βομβαρδισμοί και οι μάχες δεν έχουν τόση σφοδρότητα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός το βράδυ του Σαββάτου.

Πέραν του Σίφα, η κατάσταση είναι περίπλοκη και σε άλλα νοσοκομεία στη Γάζα, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντή των νοσοκομείων στον θύλακο: ασθενείς «βρίσκονται στους δρόμους, χωρίς καμιά περίθαλψη» έπειτα από «εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» σε δυο παιδιατρικά νοσοκομεία, τα Νάσερ και Ραντίσι. Άλλο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το Αλ Κουντς («Ιερουσαλήμ»), σταμάτησε να λειτουργεί χθες εξαιτίας έλλειψης καυσίμων και άρα ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

«Ο ισραηλινός στρατός μας διέταξε να βγούμε από το νοσοκομείο Αλ Κουντς το πρωί», είπε ο Ισλάμ Σαμάλα, που διένυσε κάπου δέκα χιλιόμετρα με τα πόδια, έχοντας στην αγκαλιά την κόρη του, ενώ η σύζυγός του και τα άλλα τρία παιδιά τους ακολουθούσαν με δυσκολία.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως άνοιξε «ασφαλείς» διαδρόμους για να φύγουν άμαχοι από κάποιες δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Σίφα, όπου είχαν καταφύγει 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους αριθμούς της Χαμάς και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε πως ο «ανθρωπιστικός διάδρομος» για να φύγει ο κόσμος από το νοσοκομείο προς νότο συνεχίζει να «λειτουργεί».

Όμως «(ισραηλινά) άρματα μάχης έχουν πλέον θέσει υπό πλήρη πολιορκία το νοσοκομείο Αλ Σίφα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Υγείας της Χαμάς, ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, υπογραμμίζοντας πως «650 ασθενείς, ανάμεσά τους περίπου σαράντα νεογνά σε θερμοκοιτίδες, απειλούνται να πεθάνουν» καθώς είναι μέσα σε αυτό.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως «πέντε νεογνά που είχαν γεννηθεί πρόωρα» και «επτά ασθενείς (που νοσηλεύονταν) σε μονάδες εντατικής θεραπείας» πέθαναν λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης στο νοσοκομείο Σίφα.

Ωστόσο κι αυτοί που μπόρεσαν να πάνε στο νότιο τμήμα του θυλάκου βλέπουν κι αυτό να μπαίνει στο στόχαστρο ισραηλινών πληγμάτων. Στην Μπάνι Σουχάιλα, κοντά στη Χαν Γιούνις, βομβαρδίστηκαν κάπου δέκα σπίτια με αποτέλεσμα «να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας της Χαμάς.

«Δεν έχω ούτε φρυγανιά να ταΐσω τα παιδιά μου, είπε η 42χρονη Ουμ Γιακούμπ, που έφθασε στη Χαν Γιούνις πριν από τρεις ημέρες, μαζί με τον σύζυγό της και τα επτά παιδιά τους.

Γάζα: «Καταστράφηκε ολοσχερώς το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Αλ Σίφα»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε την Κυριακή (12/11) στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα «κατέστρεψε ολοσχερώς» το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας που σφυροκοπείται και πολιορκείται από το Ισραήλ.

«Το διώροφο κτίριο του καρδιολογικού τμήματος καταστράφηκε ολοσχερώς από αεροπορικό πλήγμα», δήλωσε ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, αποδίδοντας το χτύπημα στον ισραηλινό στρατό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Τι να κλασει ο μακαριστος Χιτλερ μπρος στον Ναζινιαχου? Ετσι ραμολι των ΗΠΑ η εχεις παλι κριση ανοιας?

  2. Τί φταίνε τα μπεμπέ; Καταδικασμένα από τη γέννησή τους μεγαλώνοντας να γίνουν τρομοκράτες.

  3. Ούτε ο Χίτλερ δεν έκανε τέτοια ρε τέκνα του Αυνάν,να ξανανοίξει το Άουσβιτς για τους περιούσιους του Σατανά

  4. Κανένα μωράκι Κανένα παιδάκι δεν σκοτώνουμε κτήνη πολιτικοί!!!

  5. ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ. ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Η ΧΑΜΑΣ ΔΙΟΙΚΕΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

  6. Σκοτώνουνε μωρά οι αληταράδες. Τα σιχάματα. Ντροπή και μόνο Ντροπή.

Comments are closed.