Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζήσει πάρα πολλά από το καλοκαίρι του 2023, όταν της διπλής εκλογικής ήττας και η υποχώρηση κάτω από το 18% ακολούθησε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν έχει ζήσει όμως κάτι ισοδύναμο της καθαίρεσης προέδρου και της πολύ πιθανής πια διαγραφής του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποιεί όποιο χαρτί έχει διαθέσιμο για να μην πέσει αμαχητί. Βασίζει πολλά στην άμεση επαφή του με τη βάση του κόμματος, αλλά την ίδια ώρα δρα στρατηγικά και πίσω από την κάμερα. Το εξώδικο της Τρίτης στην Κουμουνδούρου, επικαλούμενος διαρροή του πόθεν έσχες που είχε συνοδεύσει την υποβολή υποψηφιότητας πριν συμβεί κάτι αντίστοιχο με τους αντιπάλους του, ήταν το άκρον άωτον της μετωπικής σύγκρουσης. Όλα ή τίποτα είναι το μήνυμα που εξέπεμψε.
«Προβλεπόμενες διαδικασίες» αφορούν τον Κασσελάκη
Με αυτή τη νομική πράξη του παίζει φυσικά το κεφάλι του. Διότι όσο κι αν ο Παύλος Πολάκης δεν συμφωνεί με την εκδοχή της παραπομπής του πρώην προέδρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, επειδή είναι μια αντίδραση δηλώνει αδυναμία, η διαγραφή του κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει εκτάκτως για το ερχόμενο Σάββατο (12/10), έχει τη δύναμη να τον εγκαλέσει γι’ αυτή την ακραία μορφή διαμαρτυρίας έτσι ώστε κατόπιν να υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις από το πειθαρχικό όργανο.
Βάσει του άρθρου 19 του κομματικού Καταστατικού, η ιεράρχηση των ποινών κυμαίνεται από σύσταση και επίπληξη ως αναστολή ιδιότητας που δεν θα υπερβαίνει τον έναν χρόνο και διαγραφή. Όσα ειπώθηκαν από διαφορετικά στελέχη στην Πολιτική Γραμματεία, αλλά κι εκτός, (Γεροβασίλη, Νοτοπούλου, Ραγκούση, Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλο) έχουν σφίξει τη θηλειά γύρω από τον λαιμό του Στ. Κασσελάκη κι απομένει μόνο το σήμα για τον «απαγχονισμό» του σε δημόσια θέα.
Η πλειονότητα των μελών της ΠΓ αποφάσισε να τον «εξοστρακίσει», διότι ως «πρόεδρος» από τη μία απειλεί με θεούς και… εισαγγελείς το κόμμα στο οποίο θέλει να ηγηθεί και από την άλλη δεν σέβεται και δεν αναγνωρίζει τις συλλογικές αποφάσεις όταν δεν τον βολεύουν. Η επιστροφή του εξωδίκου ως απαράδεκτου και η κατακλείδα φράση «ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή προέδρου» κρύβουν μέσα τους όλα τα ενδεχόμενα χωρίς ν’ αποκλείουν το οτιδήποτε.
Οι κινήσεις των δύο στρατοπέδων
Από τη στιγμή που έχει ήδη τεθεί μια φορά αίτημα παραπομπής του για λόγους δεοντολογίας, είναι βέβαιο πως θα τεθεί εκ νέου – από τα ίδια ή άλλα πρόσωπα. Οι αριθμητικές ισορροπίες θα είναι έκτοτε αυτές που θα καθορίσουν την τύχη του κ. Κασσελάκη.
Δεδομένου πως το «μπλοκ των 87» είχε φροντίσει να διευρύνει την ισχύ του μετά το καλοκαίρι, όπως αποδείχθηκε σε όλες τις μετέπειτα κρίσιμες ψηφοφορίες της ΚΕ, καθορίζει και το αποτέλεσμα – καθαρά ή οριακά. Απομένει να επιβεβαιωθεί βέβαια το σενάριο πως δεν υπάρχει πλέον επιστροφή για τον Στέφανο Κασσελάκη. Διότι σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα πολιτικό «στίγμα» για το κόμμα η διαγραφή πρώην προέδρου.
Εκτιμάται από συγκεκριμένες πηγές πως η πρόταση τούτη τη φορά θα έχει πολλούς περισσότερους υποστηρικτές εντός αίθουσας, είτε αποχωρήσουν εκ νέου είτε μείνουν τα μέλη που ανήκουν στην «κασσελακική» πτέρυγα. Σίγουρα πάντως μέχρι το ερχόμενο Σάββατο (12/10) θα επιμείνουν στο επιχείρημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων προσωποποιώντας τις ευθύνες σε στελέχη (πέραν της γραμματέως Ρ.Σβίγκου). Ας μην αποκλειστεί δε κάποια άλλη διαμαρτυρίας από υποστηρικτές του πρώην αρχηγού, όπως μια συγκέντρωση.
Αυτό που θα επιδιωχθεί από τους συμφωνούντες με τη διαγραφή είναι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στο ανώτερο όργανο. Θα κοιτάξουν μάλιστα οι περισσότεροι εξ όσων απουσίαζαν την προηγούμενη φορά να δώσουν κανονικά το «παρών».
Σε ό,τι αφορά αντίθετα τον Στ. Κασσελάκη, δεν έχει δείξει πρόθεση -για την ώρα τουλάχιστον- να κάνει κάποια έκπληξη και να παραβρεθεί ως επισήμως υποψήφιος πρόεδρος λαμβάνοντας τον λόγο. Όπως συνέβη δηλαδή με τους συνδιεκδικητές της προεδρίας το περασμένο Σάββατο. Διαφορετικά θα κινηθεί τώρα.
Ποια η στάση των άλλων υποψήφιων προέδρων
Όπως όλα δείχνουν η ομάδα Πολάκη δεν θα θελήσει να φτάσει η κατάσταση στα άκρα. Ο μερικός συμβιβασμός είναι μια η καλύτερη λύση για τον ίδιο. Η αλλαγή στάσης του Χανιώτη βουλευτή, με μια πιο ήπια και νηφάλια προσέγγιση των εσωκομματικών, επηρεάζει και κατευθύνει κι άλλους. Απλώς δεν είναι τόσα πολλά τα «δικά του» μέλη της ΚΕ.
Και οι έτεροι υποψήφιοι θα ήθελαν έναν αγώνα με ίσους όρους και καθαρό πολιτικό διάλογο. Αλλά δεν παραγνωρίζουν τους λανθασμένους χειρισμούς από τον Στέφανο Κασσελάκη που οδηγούν σε πόλωση. Φερ’ ειπείν ο Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε το εξώδικό κι εκ νέου τη ρητορική επί διαπλοκής μιλώντας στον Real Fm για έναν πρώην πρόεδρο που «έχει χάσει το κύρος του».
Πηγές προσκείμενες δε στο υποψήφιο πρόεδρο, που παρεμπιπτόντως ανταποκρίθηκε άνευ χρονοτριβής στην πρόσκληση της ΠΓ για άμεση αποστολή του πόθεν έσχες του, περιέγραφαν μια ζημιογόνο κατάσταση που βλάπτει την κοινωνία ενόσω έχει ανάγκη μια σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Σωκράτης Φάμελλος θα σεβαστεί κάθε συλλογική απόφαση των οργάνων περιμένοντας κι αυτός την ετυμηγορία.
Από την πλευρά του ο Νικόλας Φαραντούρης ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως η «η αντιπαράθεση πρέπει να γίνει πολιτικά», μιας και «ο εκνομικισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι ο ταχύτερος δρόμος προς τον εκφυλισμό της πολιτικής» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.
Χωρίς να έχει με κανέναν εκ των υπολοίπων κάτι προσωπικό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχεται ως αντίπαλο οποιονδήποτε υποψήφιο καλύπτει τις προϋποθέσεις των οργάνων κι εμφανίζεται πρόθυμος σε μια συνάντηση ως μια στοιχειώδης δέσμευση ενότητας.
Ουδέτεροι και μη
Το δίχως άλλο σημασία θα έχει και η στάση του Νίκου Παππά, καθώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της ΚΟ τηρεί ίσες αποστάσεις, προτάσσει διαρκώς την ενότητα και εστιάζει στην πολιτική αντιπαράθεση – όχι στην εξόντωση χαρακτήρων. Γι’ αυτό και ζήτησε εξηγήσεις από τη Θ. Τζάκρη για όσα είχε πει το Σάββατο.
Ρένα Δούρου και Πάνος Ρήγας εκφράστηκαν αρνητικά ως προς τη σύγκληση έκτακτης ΚΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση που εν τέλει θα τηρήσουν στη συνεδρίαση της ΚΕ.
Δεδομένου πως ως το Σάββατο μεσολαβούν άλλες τρεις γεμάτες ημέρες, οι ισορροπίες μεταβάλλονται διαρκώς.
Αργειτε στον ΣΥΡΙΖΑ.. με τις κλωτσιες επρεπε να φυγει ο διεθνιστης Κασσελ