ΣΥΡΙΖΑ: Μέγιστη λαθροχειρία της κυβέρνησης να μετακυλήσει την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία

Κοινοποίηση:
SYRIZAlogo-

«Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στον υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Σκυλακάκη ότι στον αλαζονικό Κανονισμό Πυροπροστασίας των ακινήτων που βρίσκονται εντός και πλησίον δασικών περιοχών “δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό να μετακυλύει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς”», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο συγκεκριμένος Κανονισμός έχει προθεσμίες που έχουν λήξει και επισύρει πρόστιμα από 1.000 ευρώ σε όποιον δεν έχει υποβάλλει μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το ακίνητο του που περιβάλλεται από πράσινο. Η μελέτη αυτή πρέπει να υποβάλλεται κάθε χρόνο και συνιστά ετήσια επιβάρυνση, πολλές φορές μεγαλύτερη του ΕΝΦΙΑ. Ο Συνήγορος του Πολίτη επιπλέον τονίζει ότι το μέτρο “θα οδηγήσει σε υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και σε κάθε περίπτωση, τα υφιστάμενα ακίνητα, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων”», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «ο συγκεκριμένος Κανονισμός ήρθε ξαφνικά ως κεραυνός εν αιθρία και συνάντησε τεράστια αντίσταση από φορείς, συλλόγους πολιτών και από την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Η κυβέρνηση στήνει έναν εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων εκατομμυρίων “ασυνεπών πολιτών” που έχουν πληγεί απ’ την ακρίβεια και νίπτει τα χείρας της από αποζημιώσεις μελλοντικών πυρόπληκτων, παίζοντας το παιχνίδι των ασφαλιστικών εταιρειών. Επιπλέον, επιβάλλει την αγορά εξοπλισμού ή δημιουργία εγκαταστάσεων που σε αρκετές περιπτώσεις συνιστούν επιβάρυνση άνω των 2.000 ευρώ. Κάθε σπίτι, ακόμα και ερείπιο, θα πρέπει να μετατραπεί σε έναν μικρό σταθμό πυροσβεστικής με ατομική ευθύνη του ιδιοκτήτη και Πόντιο Πιλάτο την κυβέρνηση», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και επισημαίνει ότι «ο Κανονισμός Πυροπροστασίας, επηρεάζει και τις επιχειρήσεις καθώς συνεπάγεται πολλά απρόβλεπτα έξοδα, καθώς πλέον πλην των τακτικών ελέγχων από την Πυροσβεστική πρέπει να επεκτείνουν το δίκτυο πυροπροστασίας και εξωτερικά-περιμετρικά της εγκατάστασης, δηλαδή σε “δημόσιους” χώρους».

«Δεν είναι τυχαίο ότι 20 μέρες μετά τις εκλογές λήγει η προθεσμία δήλωσης των ακαθαρίστων οικοπέδων με τεράστια ετήσια πρόστιμα: 1.000 ευρώ για τη μη υποβολή δήλωσης και 50 λεπτών του ευρώ ανά τ.μ. αν δεν έχει καθαριστεί το οικόπεδο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση κάνει τη μέγιστη λαθροχειρία να μετακυλήσει την ευθύνη του κράτους για τη θωράκιση από την κίνδυνο της πυρκαγιάς “των οικισμών, των βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός ή πλησίον αυτών” που περιγράφονται ως υποχρεώσεις του κράτους στο λεκτικό του αντιπυρικού προγράμματος Antinero 3 του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 385,029,872 ευρώ. Δηλαδή, η κυβέρνηση εισπράττει χρήματα και την επιβάρυνση την έχει ο πολίτης απ’ τη τσέπη του».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: